Egyszerűen elkészíthető, házias fonott kalács recept? (tudásbázis)
Köszönöm mindenkinek a recepteket :)
Kalácsot még sosem sütöttem, ez lesz az első próbálkozás, ezért is keresek jól bevált, egyszerű receptet.
Még egy kérdésem lenne: ha most pénteken megsütöm, akkor hétfőig kiszárad?
Íme anyukám receptje, amit karácsonykor én is kipróbáltam. Életem első kalácsa volt, és nagy sikert aratott, pedig nem vagyok egy nagy cukrász! :) Húsvétra újra megsütöm.
50 dkg lisztbe belekeverünk 2 dkg, kevés langyos tejjel és egy kis cukorral felfuttatott élesztőt, pici sót (a szélére szórjuk), 1 egész tojást, 1 tojássárgáját, 4-5 kávéskanál cukorral elkevert 2,5-3 dl langyos tejet. Jól kidolgozzuk (én robotgéppel csináltam), míg sima lesz és hólyagokat vet. Részletekben, lassanként beleöntünk 5 dkg olvasztott, langyos vajat (ettől lesz foszlós). Vaníliás cukrot, reszelt citromhéjat és forró vízbe áztatott mazsolát is tehetünk bele. Újból simára dolgozzuk, a tetejét meglisztezzük, és meleg helyen lassan megkelesztjük, míg duplájára nő. Belisztezett deszkán annyi részre osztjuk, ahányból fonni akarjuk (én 3 ágból fontam). Fonás közben az ágakat megcsavarjuk, majd zsíradékkal kikent tepsiben újra megkelesztjük. (Én lábasban sütöttem, így a fonatot abba kanyarítottam bele). Felvert tojással megkenve lassú tűzön pirosra sütjük.
Teszek fel egy képet a végeredményről az adatlapomra. Jó étvágyat! :)
Uhh, nekem van egy nagyon egyszerü, sajni nincsen nálam a füzetem, de megpróbálom emlékezetböl: 1 kg liszt, a kocka élesztö, 3/4 liter tej, 300 gr vaj, ebben nem vagyok biztos. a tejet picit melegíted és az élesztöt beleszórod és tetejére egy kanál cukrot szórsz (elösegíti az élesztö gyorsaságát). A lisztet egy keveröedénybe teszed majd hozzáöntöd a tejes élesztöt, a vajat (nem folyékony állapotban), egy csipet sót és összekevered, gyúrod majd hagyod fél órát kelni.
Ha nem olyan sürgös megnézem a acetlimet és leírom megint.
További ajánlott fórumok:
- Most 6 hónapos a lányom, a nem alvás úgy 1, 5 hónapja kezdődött. Egyszerűen nem hajlandó elaludni, csak, ha ott vagyok, mit tegyek?
- Kibeszélnéd a problémáid, társaságra vágysz vagy egyszerűen csak unatkozol? Gyere, beszélgessünk. :)
- Írjünk össze egyszerűen elkészíthető meleg vacsora ötleteket!!!(Nem baj ha nem túl drága :)) )
- Sürgősen, tudna valaki nagyon gyorsan és nagyon egyszerűen elkészíthető magyaros étel (édesség, bármi...) receptet ajánlani?
- Tudnátok olyan süti recepteket írni nekem, ami gyorsan, egyszerűen elkészíthető és nem kell sütni?
- Milyen egyszerűen elkészíthető, mégis ízletes ebéddel várjam a vendégeket? Házavató lesz, kb. 15-20 ember jön!