Főoldal » Fórumok » Lélek & Szerelem fórumok » Egy témában valaki azt írta, neki kijár a tisztelet a másik... fórum

Egy témában valaki azt írta, neki kijár a tisztelet a másik... (beszélgetős fórum)

Ez a fórum egy anonim vallomáshoz nyílt.

1 2
37. PöttyösPanka (válaszként erre: 35. - Michelle.r)
ma 09:53
Így bizony. Akivel először találkozom, annak megelőlegezem az tiszteletet. Nem fogok vele kapásból tiszteletlenül beszélni, mert még nem érdemelt ki jobbat. Ahogy például mindenkinek megelőlegezem, hogy rendes ember. Nem úgy állok hozzá, hogy a szememben mindenki bűnöző addig, amíg be nem bizonyítja az ellenkezőjét.
36. globus (válaszként erre: 31. - Csemár)
ma 09:07
Teljesen igazad van. Szerintem az elemi udvariasság és tisztelet karöltve jár. Maga a tisztelet szó jelentheti azt, hogy szépen beszélek valakivel, "megtisztelem", ugyanakkor tisztelhetem az űrhajóst, a sportolót elért eredményéért, kitartásáért, szóval az, hogy "én nem tisztelek senkit, engem se tiszteljenek" nem alkalmaz fokozatot.
35. michelle.r (válaszként erre: 16. - Secret8)
ma 09:03

Úgy értem, hogy az emberben benne kell legyen a tisztelet, mint attitűd, minden és mindenki iránt. Mások és saját magad iránt is.

Aztán aki elveszíti, így járt. Hogy érdemelje ki egy ismeretlen, akivel akkor találkozol először? Vagy nekik nem jár?

tegnapelőtt 22:03
mindenkit kellene tisztelni fuggetlenul,hogy van e vagy nincs diplomaja!
33. csikil4ny (válaszként erre: 28. - Enissa)
tegnapelőtt 20:21
Milyen jó, hogy a 18-as hozzászólásomat is elolvadtad.
tegnapelőtt 15:18

Ha tisztelet nem is, de normális udvarias hangnem mindenkinek alapból kijár.

Én nem tisztelek senkit, de a többdiplomásokat ill. a nagyon jóképességű embereket elismerem, életkortól függetlenül.

31. csemár (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
tegnapelőtt 15:05

Szerintem mind a kettőért kijár a tisztelet "alapból".

Sőt, már 5 diploma miatt is, s még akkor is, ha nem is sokkal idősebb.

Megkockáztatom, hogy már akkor is kijár a tisztelet, ha valakinek nincs diplomája, s - mondjuk - az unokám lehetne.

Csakhogy manapság "divat" úgy kommunikálni a neten "arctalanul", amire régen azt mondta a nép: úgy beszél valakivel, mint kocsis a lovával - vagyis gorombán, fennhéjázóan, modortalanul, tiszteletlenül.

Kinek jó ez?

Ha nagyobb a szám, akkor már igazam is van??

Hát nem, kérem szépen!

30. srcrss
tegnapelőtt 13:56
Tisztelet... Én úgy vagyok ezzel, hogy azt gondol rólam, amit akar. Nem baj, ha utál és a többi... de válogassa meg a szavait, ha velem beszél. Szerintem ennyi elég.
29. 55Judit (válaszként erre: 28. - Enissa)
tegnapelőtt 12:37
Nem is tudok mire gondolni az életen kívül, hogy járna alanyi jogon. Még az egészség se!
28. Enissa (válaszként erre: 26. - Csikil4ny)
tegnapelőtt 12:31

"Más szavakkal, míg az alapvető emberi tisztelet mindenkinek kijár"

Naja, pl. Josef Rudolf Mengele Karl Mengele és Walburga Hupfauer szigorúan vallásos katolikus szülők legidősebb fia is megérdemli ezek szerint a tiszteletet, tökmindegy milyen áron adott az emberiség kezébe új tudást az orvostudományok területén, tiszteljük csak ha 100 ezres tömegekben is kínzott akár halálba is gyermekeket, felnőtteket.

Na, ez azért számomra nem így van, nem jár alanyi jogon.

27. 55Judit (válaszként erre: 26. - Csikil4ny)
tegnapelőtt 11:38

Amit a ChatGPT ír, nem szentírás.

Olyan hogy alapvető tisztelet, nincsen. Az hogy hogyan bánok az emberekkel nem azon múlik hogy tisztelem-e őket, hanem azon, mennyire vagyok intelligens. Hogy kezelek bizonyos helyzeteket. Hogyan reagálom le mások viselkedését. Ez az intelligenciából fakad, semmi másból. Sokat tesz a latba a problémamegoldó képességem.

A bottal járó elcsúszott embert nem azért segítem fel mert tisztelem hanem mert az intelligenciámból fakadóan ez belőlem reflex szerűen jön.

Hány esetet mutattak már a tévében hogy elesett emberek mellett mások úgy mentek el hogy rá se néztek? Mindenféle tisztelet nélkül reflexből segítünk a rászorulókon! Már aki.

Tiszteletet határozottan akkor érzek mások iránt, ha azt bármilyen megnyilvánulásukkal kiérdemlik.

A másik dolog: A tiszteletet nem kikövetelni kell, hanem kiérdemelni! Ez is kizárja azt, hogy legyen alapvető tiszteletadás. Nincs ilyen!

26. csikil4ny (válaszként erre: 20. - Enissa)
tegnapelőtt 11:04

Megkérdezrem ChatGPT-t erről, ezt írta:

"Alapvetően minden embert megillet egy alapvető tisztelet, ami emberi méltóságából fakad. Ez azt jelenti, hogy mindenkit emberséggel és empátiával kell kezelni, függetlenül attól, hogy kik ők vagy mit tettek. Ugyanakkor a tisztelet mélyebb rétegei – mint a megbecsülés vagy a nagyra becsülés – általában az egyén cselekedeteinek és hozzáállásának függvényei.

Más szavakkal, míg az alapvető emberi tisztelet mindenkinek kijár, az elismerés és a megbecsülés szintje az egyén viselkedésétől és döntéseitől függően változhat."

25. yeti70 (válaszként erre: 22. - Medusa)
tegnapelőtt 10:41

annyit tennék hozzá, hogy alapállásból mindenkinek jár a tisztelet.

De van aki eljátssza ezt az alapjogát, és többé nem jár neki semmiféle tisztelet, sőt....

24. secret8 (válaszként erre: 20. - Enissa)
tegnapelőtt 07:36

Azt hiszem, te fogalmaztad meg legjobban. Igen, az alapvető udvariasság az ami jár mindenkinek. A tisztelet más. Azért tenni is kell, hogy azzal a tettel tiszteletet ébresszen valaki bennem, vagy másokban.

Tiszteletet nem ugyanazért a dologért érzünk, mindenkinek más, ami kiváltja. Udvarias és kedves viszont mindenkivel lehet az ember, és jobb világban élnénk, ha mindenki az is lenne.

tegnapelőtt 06:33
Szerintem meg igen. Főleg itt ahol vicc kategória van. Egyesek a 8 osztályukkal próbálják el hitetni, hogy doktorok. Nem tetszik valaki, akkor meg rá szálnak és addig oltják amíg törli magát az oldalról. Úgyhogy szerintem itt igen is ki jár és nem csak neki mindenkinek ki járna.
22. medusa
nov. 1. 23:03
Szerintem az alapvető tisztelet mindenkinek kijár,legyen az akárki,hajléktalan,vagy sérült,mint ahogy el is várjuk magunk felé is.
21. yeti70
nov. 1. 22:36

Én diplomás ember vagyok, és nem fiatal, de ettől még

nem várok tiszteletet.

Rengeteg öreg, diplomás sz....r embert láttam életemben.

Egyszer régen, egy utazásom során ,távol a civilizált világtól találkoztam olyan fiatal, analfabéta emberrel , aki kivívta a tiszteletemet.

De azért ne essünk át a ló túlsó oldalára.

Önmagában a diploma hiánya nem erény, pláne az én generációm tagjainak, akiknek még ingyenes volt a felsőoktatás, sőt, ösztöndíjat kaptak az egyetemi hallgatók, ingyenes kollégiumi elhelyezést. Aki kihagyta ezt a lehetőséget, az hibát követett el. Ma már más a helyzet, ma már pusztán anyagi okokból nem mindenki tanulhat egyetemen.

20. Enissa (válaszként erre: 15. - Globus)
nov. 1. 20:17

Erre inkább azt mondanám, alapvető udvariasság és nem a tisztelet.

A tisztelet számomra valami magasabb rendű dolog.

De ez az én véleményem, hogy tisztelet a tetteinkért jár.

19. michelle.r (válaszként erre: 15. - Globus)
nov. 1. 20:09
Egy másik 20 évest sem illendő fellökni, nem a korról szól, hanem a kulturált viselkedésről.
nov. 1. 20:02

Szerintem a tisztelet mindenkinek jár, amíg el nem veszíti azt. Más kérdés, hogy nem adom lennebb az emberségemet, azzal szemben sem, akinek nem jár.

A témában leginkább generációs különbség van. A szüleink még megkövetelnék a tiszteletet, mi még tiszteljük a kort, a fiatalok viszont már nagyon tartják, hogy annak jár, aki kiérdemeli. Persze minden korosztályban vannak kivételek.

Nem tudom, hogy milyen kontextusban esett szó a témáról, de mostanában tapasztalom, hogy sokan a közösségi felületeken elfogadhatatlan módon osztanak ki bárkit, sokszor erre reakció, hogy valaki a diplomájára hivatkozva kéri ki magának, mert nem szokásunk az emberi mivoltunkat emlegetni.

17. Hansika (válaszként erre: 14. - Hansika)
nov. 1. 19:31
Jeee, ezt nem is ide akartam irni...bocs
16. secret8 (válaszként erre: 5. - Michelle.r)
nov. 1. 19:24
Szerintem meg a valódi tiszteletet igenis ki kell érdemelni. Csak úgy magától, vagy parancsszóra nem megy.
15. globus (válaszként erre: 10. - 55Judit)
nov. 1. 18:40
Azért ne lökjön fel egy bejáratnál a 20 éves, mert útban vagy, ha lehet...én ezt értem a kor tisztelete alatt.
nov. 1. 16:50
Nekem sikerült nagy nehezsegek ärän elvegezni a hat ältalänost...+Akkor mär 17 eves voltam...
13. LBO
nov. 1. 16:50
Egyszer egy kolléganőm azt mondta, neki jár a tisztelet, mert idősebb nálunk. 🤣🤣
12. 55Judit (válaszként erre: 11. - Enissa)
nov. 1. 16:42
Igazad van, a kor nem érdem. Azért tisztelni valakit mert hamarabb született mint mi, nem is értem sokak hogy gondolják. És az is aki kérkedik a megszerzett diplomákkal. Ezek a tiszteletet inkább kikövetelni akarják maguknak, de kétlem hogy ilyen mentalitással meg is kapják.
11. Enissa (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
nov. 1. 15:58

Osztom a véleményed, a kor nem érdem, az szerencse kérdése. Azért, mert leél valaki x évet, nem biztos, hogy egy nála sokkal fiatalabb nem tett sokkal többet le az asztalra.

Általában az igazán okos emberek nem döngetik a mellüket a diplomájukkal, és ahogy leírták 6 diplomát nem igen végeznek el az emberek.

Mondjuk sok erdélyi a szakmunkásbizonyítványt is diplomának nevezi.

Nálam amikor a fürdőszobát újították fel, azt mondták csempéző, vízszerelő stb. diplomájuk van.

nov. 1. 15:45

Tisztelet annak, akit tisztelet illet!

Én tudok tisztelni gyereket is amennyiben tiszteletreméltóan viselkedik. Itt vannak mindjárt a szomszéd gyerekek. Viszont vannak emberek akik viselkedése inkább ellenszenvet vált ki belőlem mint tiszteletet.

Csupán a kora miatt nem tisztelek senkit. Egy állapotért? Engem se azért tisztel a környezetem mert 70 éves vagyok. Jól néznénk ki!

9. Amaunet (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
nov. 1. 15:31
Ha ő ilyen alapon követeli meg másoktól a tiszteletet, akkor minden bejegyzésébe írja ki a korát és sorolja fel a diplomáit! Zárójelben feltüntetve, hogy melyik egyetemen szerezte azokat.
8. Görögtánc (válaszként erre: 6. - Smaragdzöld 🐉)
nov. 1. 15:30

Eh, szerintem az alapvető tisztelet mindenkinek kijár. Arra gondolok amikor normális hangnemben beszélsz vele.

Az, hogy kire nézel fel már más téma.

1 2

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook