Egy naiv, jóhiszemű ember hogyan tud életben maradni ezen a világon? (beszélgetés)
"Egy öreg bölcs üldögélt a Korinthusba vezető út szélén. A városba igyekvő idegen rövid pihenőt tartva beszédbe elegyedett vele:
– Milyenek itt az emberek? – tudakolta.
– Hová valósi vagy? – kérdezett vissza az öreg bölcs.
– Athéni vagyok.
– És felétek milyen nép lakik? – kérdezett tovább az öreg.
– Hát tudod, rettenetes társaság! Mind csaló, lézengő, lusta és önző. Ezért is jöttem el onnan.
– Nincs szerencséd! Korinthusban sem jobb a helyzet. Itt is csupa csalóval és lézengővel, lusta és önző emberrel fogsz találkozni – mondta az öreg.
A vándor búsan folytatta útját…
Nem sokkal később újabb idegen állt meg az öreg bölcs előtt. A véletlen úgy hozta, hogy ő is Athénből jött. Ő is megkérdezte a öreg bölcset:
– Milyen emberek élnek itt?
Az öreg bölcs neki is feltette a kérdést:
– És felétek milyen emberek élnek?
– Nagyszerű emberek élnek ott! Barátságosak, segítőkészek és nagyon becsületesek! – válaszolta nem kis büszkeséggel az utas.
– Nagy szerencséd van! Korinthusban is ugyanilyen nagyszerű emberekre találsz majd! – mondta az öreg bölcs.
A vándor vidáman fütyörészve folytatta útját a város felé.
A két beszélgetést végighallgatta egy fiatalember, aki gyakran időzött az öreg bölcs társaságában. Felháborodottan jegyezte meg:
– Nagyot csalódtam benned! Sose hittem volna, hogy te is ennyire kétszínű vagy!
Az öreg bölcs mosolyogva csillapította:
– Tévedsz, fiatal barátom. Tudod, a világ a szívünkben tükröződik. Akinek a szíve gyanúval van tele, az mindenhol csalókkal fog találkozni. De akinek a szívét jóindulat tölti el, az a világon mindenhol barátságos emberekre talál."
Te mindig csak kérdezel? Kis kíváncsiság.
Inkább mesélj!( Pl: Andersen mesék és
hasonlók:))
Meg kell tanulni időt hagyni magadnak, hogy előbb valamennyire kiismerd a másikat. Utána lehet eldönteni, hogy melyik polcra teszed magadban az illetőt: barát, ellenség, meg ezek árnyalatai, stb.
Nem szabad rögtön a privát szférádba engedni senkit, sem elvárásokat támasztani felé, akár annyit sem, hogy ő jóember.
Sok a kétszínű, hamis ember aki magát igaznak vallja és mind fel lenne háborodva, ha szembesítenék a valósággal.
SZERETET ereje. Egy vadidegent nem lehet szeretni az ki kell alakuljon barátsággal, rokonsággal, vonzalommal. Az meg, hogy valaki naiv nem jó. A szeretetet ki kell érdemelni.
Nyalizással: nem mindenkinél jön be, nálam speciel nem, mert tudom, hogy álca !
További ajánlott fórumok:
- Énekesek, együttesek nevei bárhol a világon ABC-ben
- Pártok bárhol a világon
- Díjak bárhol a világon
- Kormányfők, miniszterek, köztársasági elnökök - bárhol a világon, bármelyik korban
- Amit megbántam az életben...
- Mit tennél, ha holnap reggel arra ébrednél, hogy egyedül te maradtál életben ezen a világon, az összes többi ember eltűnt?