Egri csillagok kérdéssor! Te mit válaszolnál? (beszélgetés)
Valaki tudna segiteni ??? SOS !!! Mit tartott a nyakában hordott ékszerről Jumordzsák .
léci valaki sürgőssssssss
nekem is léci segítsetek léci
Hajvánal kötötek egyeséget hogy szólt?
Nahát...,itt volt az egész nyári szünet...:(
SEGÍTSÉG!!! Gyorsan kéne!!!
1. A szereplők regénybeli sorsának végigkísérése.
Holt tűnik fel,és mit csinál ott?
Hajván..
2. Fontos tárgyak: Kié? Kihez kerül? Mi történik vele?
Váralaprajzok
KÉRLEK SEGÍTSETEK,nagyon fontos!!
SOS gyorsan kéne!!!
kinek a szájából hangzanak el a jóslatok
Ügyi vagy!:)
Ha egyszer nagyon unatkozol, olvasd el...az egyik legjobb magyar regény.:)
Köszönöm szépen a segítségedet!
A másik kérdéshez szintén el kellene olvasni a könyvet...nekem már nem frissek az emlékeim.:(
A gyűrű története (csak nagyvonalakban, a pontos leíráshoz friss olvasásra lenne szükség)
Bornemissza Gergőt és Cecey Évát elrabolja Jumurdzsák, török dervis. Gergő az éjszaka folyamán megszökik Vicuskával. A kisfiú beszámolója alapján megtámadják a törököket, és bár Gábor pap megkegyelmez Jumurdzsáknak, de a talizmánját elveszi és Gergőnek adja.
Évek múlva Évát Sopronban az álruhás Jumurdzsák keresi fel, gyűrűt akar venni. Vicuska elszólja magát, hogy a férjénél van. A félszemű dervis elrabolja Jancsikát, a 6 éves kisfiukat. Jumurdzsák a talizmánjáért cserébe Bornemissza kisfiát ajánlja, de Gergő nem hisz a töröknek, mert úgy tudja, hogy fia feleségével Sopronban van.
Éva megtalálja a gyűrűt, az egri vár térképével együtt.
Dobó felajánlja Jumurdzsáknak Jancsikáért a talizmánt, de a kisfiú már megszökött a töröktől.
Mivel Jumurdzsák meghal az ostrom alatt, így a gyűrű Bornemisszáéknál marad.
A regényben szó szerint ez szerepel: "Gergely a várnak az esze. Az ő elméjét nem szabad elvonni a vár védelmétől egy percre se."
Bocs, nem hordókat készít, hanem tűzszekeret.:)
Még két kérésem lenne kérlek segíts.Aztán többet nem zavarlak.
1:Amikor a szultán felajánlja Török Bálintnak,hogy legyen a törököktől megszállt Buda kormányzója,mit válaszol a magyar úr?Mi erre a szultán válasza?
2:Foglald össze fél oldalnyi fogalmazásban a zöldköves gyűrű történetét!
Az email címem amire küldheted a válaszod:nellyxxx@freemail.hu Köszönöm
Nagyon szépen köszönöm segítséged morris07!
7. Amikor Cecey Éva az egri várba érkezik, Gergő éppen a törökök elleni védelmen dolgozik (puskaporral töltött hordók, amiket az ellenség közé dobnak, mielőtt meggyújtottak). Dobó úgy véli, kockázatos lenne a találkozás, így Gergő nem tudna a feladatára koncentrálni.
6. A cselekménynek hol Gergely, hol Éva áll a központjában. Gergely a hazáért harcol, Éva a gyermekükért. De miután Éva be jut a várba, a két ügy elválaszthatatlanul össze fonódik: mindketten harcolnak a vár fokán, és mindketten tudják, hogy a győzelemtől családi boldogságuk is függ. A hazaszeretet és a szülői szeretet egymást erősíti, a magánérdek és a közérdek egy és ugyanaz lesz a Bornemissza család számára.Az egyéni és a közös szabadság gondolata szerencsésen találkozik a regény végén: a török el takarodik Eger alól, s a két gyermeket vissza cserélik. Eger várát sikerült meg védeni, s újra együtt van a Bornemissza család.A két főhős, Gergely és Éva jelleme fejlődésében mutatkozik meg. A mintegy húsz évet felöltő regény elején mindketten a török katonáknak kiszolgáltatott gyermekek.
5. Eger védelmének jelentősége: egész keresztény Európa védelme a töröktől. Ezt készíti elő a regény első része, a végváriak bemutatása, Buda elfoglalása és Török Bálint foglyul ejtése, mely előrevetíti majdnem az egész ország rabságát.
8.A regény cselekménye közel két évtizedet fog át: 1533-ban Dél-Bakonyból indul, s az 1552-es hatalmas túlerővel szemben aratott egri végvári győzelemmel zárul.
2. Dobó István arra tanítja a gyermek Gergőt, hogy legfontosabb a bátorság. Gergely felnőtt hadnagyként ezt mondja: a buta ember azért bátor, mert nem érti a halált, az okos pedig azért bátor, mert érti. A bátorságra azért van szükség, mert Egernél kétezer magyar áll szemben kétszázezer törökkel. A túlerőt csak a bátorság és az okosság ellensúlyozhatja.
Ez még lemaradt...Éva és a török asszony ki cserélik gyerekeiket.Bornemissza Gergely sorsa össze fonódik Jumurdzsákéval, a félszemű janicsáréval. A regény elején meg pecsételődik, hogy egész életükben szemben állnak egymással, újra és újra össze találkoznak
3. Cecey az egri várostromnál Gergellyel együtt harcolva megbocsájtja a leányszöktetést.
1. Jumurdzsák. Ő rabolja el a regény elején Vicuskát és Gergőt. A török csapat megostromolja a falut, de visszaverik őket. Jumurdzsák életét Gábor pap megkíméli, de elveszi tőle az amulettjét, amit Gergőnek ad. Évek múlva Jumurdzsák elrabolja Éva és Gergely 7 éves fiát, a talizmánját akarja visszakapni.
Szerintem én egy szorgalmas anyuka vagyok, mert a kötelezőket és az általam ajánlott könyveket is el szoktam olvasni a gyerek előtt, hogy legyen fogalmam róla és tudjunk róla beszélgetni!
Szívesen! Már engem sem hagyott nyugodni...:)
Cecey az egri várostromnál Gergellyel együtt harcolva megbocsájtja a leányszöktetést.
Segítenétek még egyszer a fiam azt mondta megbékül Cecey a házasságal.Mostmár én is elbizonytalanodtam.Ha tudjátok hogy megbékült-e velük légyszives irjátok le.
Előrre is köszönöm.
Cecey nem békült meg Gergely és Vicuska házasságával.
de ha valaki emlékszik annak jó a memoriája.
Én sem emlékszem arra hogy Cecey megbékül velük.
További ajánlott fórumok: