Ki hogy szokott le a cigiről? (beszélgetés)
Az volt az, amit gyógyszertárban lehetett kapni, és ha jól emlékszem 5-6000 Ft volt, akkor az még szép pénznek számított.
És a használati útmutató első mondata: Ne gyújts rá!
Gondoltam is magamban, ha ezt meg tudnám tenni, akkor nem vettem volna meg!!! Vagyis, ezek szerint nem a tablettától szokott le, aki beszedte (a maszlagot is!) hanem attól, hogy meg tudta állni: ne gyújt rá! Hát nekem azzal nem is sikerült leszoknom! :)
Fiatalon kezdtem el cigizni, sok évvel később, a párom szekálására , mert ő nem dohányzott, megfogadtam nem szívom többé, ennek 19 éve, de egyszer eltörött a kezem, és rágyújtottam hányingerem lett, eldobtam, és azóta sem hiányzik! Egyik napról a másikra, és sikerült!
Sokat gondolkodom azóta is, miértelme volt rászokni.
Előtte 43 évig szívtam, napi 1,5-2,0 dobozzal keményen. A fokozatos leszokást, a nikotin fokozatos megvonását követtem (naponta mindig kevesebbet néhány szállal, egyre gyengébb minőséget) és 3-4 hónap múlva egy reggel a kávé után "elfejtettem"!!! rágyújtani. És azóta sem. :))
Semmi elvonási tünet, mert amikor úgy éreztem, hogy rá kell gyújtani, akkor rágyújtottam. Csak igyekeztem a 2 rágyújtás közötti időt növelni, ezzel értem el, hogy fokozatosan egyre kevesebbet szívtam.
Sziasztok! Én 2012.06.15-én szívtam az utolsó cigit. Aznap este 2-3 óra alatt elszívtam egy dobozzal. Másnap elutaztam 1 hétre kirándulni 1000-2000m magas hegyekbe Ausztriába és akkor megígértem a páromnak, hogy leszokom a cigiről.
Egyre kevesebbet szívni csak kínzás, ezzel tök felesleges szivatni magad, mert csak elnyújtod a fizikai elvonási tüneteket. Szerintem az nem lehet több 1-2 hétnél. Ha ezt megnehezíted azzal, hogy folyamatosan fenntartod a szervezetednek azt, hogy megkapja az adagját, akkor ezt a nehéz részét csak lelassítod a folyamatnak.
Akaraterő és elhatározás kell. Ha valaki idáig eljut, akkor leszokik minden segítség nélkül, ha ez nem megy, akkor nem akarja eléggé, inkább csak ábrándozik arról, hogy de jó lenne leszokni. Magyarázatokat kerál magának, hogy ez most egy nehéz helyzet, ha ezen tú leszel, akkor majd megpróbálom...
Tíz évvel ezelőtt, ahogyan írod is: nem letettem a cigit egyik napról a másikra, hanem szépen, fokozatosan, lépésről-lépésre leszoktam róla. Azóta egyetlen szálat sem, és még az sem zavar, ha mellettem úgy füstölnek, mint egy uradalmi jószágudvar szemétkupaca. :))
A lépéseket, melyeket követtem, korábban egy cikkben írtam le:
Csak fokozatosan, lépésről-lépésre, nincsenek elvonási tünetek és nincs bűntudat, és éppen ezért elkerülnek az önértékelési, önbecsülési zavarok.
További ajánlott fórumok:
- Más is szokott irigykedni arra, hogy a szép embereknek minden milyen könnyen megy és mennyire lazák, nyugodtak?
- Függőség: ki miről szokott le, és hogy?
- Ki hogyan szokott le az édességről?
- Mennyire vagy hogyan szokott egy ilyen kapcsolat sikerülni, végződni? Tapasztalat esetleg?
- Újrahasznosítás. Ki mit szokott újrahasznosítani és hogyan?
- Szokott már le valaki a cigiről gép segítségével?