Diós pozsonyi kifli recept
A Diós pozsonyi kifli hozzávalói:A tésztához:
40 dkg liszt
fél zacskó sütőpor
15 dkg vaj
5 dkg édesítő
1 csipet só
2 tojássárgája
2 ek tejföl
2 mk szárított élesztő
Kenéshez:
2 tojás
A töltelékhez:
50 dkg dió
3 ek narancslekvár
1 narancs reszelt héja
3 dkg édesítő
pár csepp vaníliakivonat
2 dl tej
A Diós pozsonyi kifli elkészítési módja:
Először a tölteléket készítjük el. Az összes hozzávalót egy lábosban megfőzünk. (Először csak 1,5 dl tejet tettem bele, de mivel túl sűrűnek találtam, hozzáadtam a többit is.) Amíg a tésztát gyúrjuk, pihentetjük, a töltelék is kihűl. Ezalatt a lisztet, a sütőport, a sót, és az édesítőt egy tálba szitáljuk, elmorzsoljuk a kis darabokra vágott hideg vajjal. Hozzáadjuk a tejfölt, az élesztőt és a tojások sárgáját, és gyorsan összegyúrjuk. (Ilyenkor, ha nem áll össze, lehet bele tenni még egy kis tejfölt.) Letakarjuk egy konyharuhával, és hagyjuk pihenni 1/2 órát. Ezután kis darabkákat csippentünk le a tésztából, igyekezve, hogy egyformák legyenek, és oválisra nyújtjuk őket, a széleiket körbekenjük tojásfehérjével. A tölteléket egy csíkban rákenjük, feltekerjük, kicsit meghajlítjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket úgy, hogy alulra kerüljön az a rész, ahol összeér a tészta. Tojássárgájával lekenjük a kifliket, és jó fél óráig letakaratlanul hagyjuk száradni. Amikor már száraz, lekenjük tojásfehérjével, és ezzel is hagyjuk megszáradni. (A recept szerint ekkor hűvös helyre kellett volna tenni, de a lakásomban hűvös helyet nem találtam. Lehet, hogy ezért nem lett elég márványos.) A kiflik oldalát egy vékony hústűvel megszurkáljuk, hogy ne repedjenek szét, és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük
Kategória: Szénhidrátcsökkentett ételek receptjei
A receptet beküldte: c9aa38264e, 2011. szept. 1. 19:12
A diós pozsonyi kifli elkészítési módja és hozzávalói.