Diákhitel tapasztalatok! (beszélgetés)
Ez 2009 január óta van így....
De nézd meg a honlapot.
Diákhitel, ugyebár
Jó, hogy van rá lehetőség, hiszen az is tanulhat, akinek nincs meg a szülői háttér. Nekem sem volt,de én már férjnél voltam, sőt két gyerekem is volt. Felvettem, jártam a suliba.
Ebből fizettem a tandíjat, mert különben nem mehettem volna. Időközben elköltöztünk, nem volt munkám. Írtam a diákhitel központnak, hogy mi a gondom, nem tudom még elkezdeni a törlesztést.
Válaszoltak, annyi volt a lényege, hogy már el kellett volna kezdeni, de amíg nincs munkám, kapok haladékot. Mikor lett állásom, azonnal fizetni kezdtem.
2 évvel később azon kaptam magam, hogy letiltják a fizetésemből!!!
Mert a kiértesítéskor - amit nem tudom küldtek e - nem találtak meg, de amikor letiltani kellett, akkor a hivatalos szerven keresztül megtudták a címem, a munkáltatóm címét.... Be voltam jelentkezve, ráadásul már az új címről írtam a levelet. Nagyon megszégyenítettek és mosták kezeiket az egész eljárást illetően. Nem tudtam mit tenni. Szégyenbe maradtam a munkahelyemen, hetekig ezzel volt mindenki elfoglalva.
Mellesleg szerintem szomorú, hogy egy fiatal ezzel kezdi az életét, hogy fizet, mert tanulni akar.
ezt a csajt egyszer hallottam, hogy mondta, hogy nem tudja mikor fogynak már ezek a csoze dolgozni nem akaró lusta disznók
én meg mondtam hogy belőlünk éltek bameg
nem mondtam hogy az ő pénze, csak én nem szeretném ha ez a jövőben veszekedéskor feljönne, mert hallottam már ilyenről
és a kérdésedre a válasz: de igen egy család vagyunk, de azt a pénzt a férjem gyüjtögette össze amikor még egyedül volt, és azért van beleszólása hogy mire költöm el
110000 a tandijad 5 hónapra, azaz havi 22000ft...
én is volt már hogy kölcsönkértem pasimtól átmenetileg vagyis ő ajánlotta fel, de nekem még nem férjem:) és nincs benne semmi ciki
örült hogy megsporoltuk a kamatokat, mert igy nem hitelre vettem a számitógépet
Egyet nem értek az egészben. Mi az,hogy a férjem pénze,meg az én pénzem? Nem egy család vagytok?
Nekem nem lenne kérdés, hogy nem veszünk fel hitelt ha nem kell, mert a férjem keres úgy, hogy ki tudjuk gazdálkodni a tandíjat.
sziasztok
meg van a döntés, most a férjemtől elfogadom a segítséget, de mindenképpen visszafizetem neki, amikor lesz munkám.így tiszta lesz a lelkiismeretem, és nem vághat senki semmit a másik fejéhez.
hála isten eddig megúsztuk hitel nélkül, és ház is van meg kocsi is, nehogy már a suli miatt vegyek fel hitelt, ha máshogy megtudom oldani, nem?
sajnos a szülői segítséget nem várhatjuk, vagyis nem sajnos mert hála isten nem szorulunk rá, az én szüleim a húgom taníttatásáro fordítják az összes pénzüket, az orvosira jár, az anyósomék meg a nővéremet meg a gyerekeit tartják el, mert a csaj egyszerűen nem képes kijönni havi 250000-bó, pedig se számlát nem ők fizetik se semmit, na ennyit erről, nagyon úgy néz ki, hogy nem veszem fel a diákhitelt, csak végszükség esetén
Az év végén kaptam, de amúgy teledonálni szoktam, hogy ha tudni akarom, hogy állok.
Abban pedig teljesen egyetértek veled, hogy ha kell akkor fel kell venni és kész.
Én is így tudtam végigcsinálni az egyetemet, csak még dolgoztam is közben, magamat és a kisfiamat kellett eltartani.
Azt mondom, hogy ha tényleg a megélhetésre kell, akkor fel lehet venni, de ha nem muszáj, akkor inkább ne.
Lehet nem tudom. Bölcsész vagyok:) nem értek a számokhoz.
Lehet megkérek valakit, hogy számolja ki nekem
Igen, az nagyon kevés törlesztés évente, sajnos csak a kamata is több. ÉN is azt láttam pár éve a folyószámlán, hogy NŐTT a tartozás. Úgyhogy minden évben még ráfizetek, amennyit tudok, szerencsére nincs büntetőkamat.
Egyébként ti kaptok egyenlegértesítőt? Vagy be kell szólni nekik, hogy küldjenek?
Én felvettem. Egyedül csináltam végig az egyetemet, diákhitel, ösztöndíj, szoctám. Nem kaptam szülői támogatást ( akartak csak nem tudtak adni). Nem bántam meg.
Egyébként most azon gondolkozom, hogy felveszek egy a diákhitelemnek megfelelő összegű személy kölcsönt és egyben visszafizetem. Így hamarabb kifizetném.
ha nem muszáj ne vedd fel. Igaz utánna a havi 4140 ft nem sok amit kell fizetni (és pl nekünk most jön a baba, ha megszületik szüneteltetni is lehet majd mig gyes/gyeden leszek), de ha kiszámolom akkor szinte az örökké valóságig kell fizetnem ilyen összeget hogy vége legyen:S pedig én csak 2 évig igényeltem...
Amúgy nincs rossz tapasztalatom, csak pl egyik hónapban 3 nappal később utaltam mert elfelejtettem és közel 400 ft kamatot dobtak rá egyből:S elég felháborítónak tartom, főleg hogy már lassan két éve fizetem és nem felejtettem el eddig soha...