Cukrászok, vagy hozzáértők!! Hogyan készítik a sütizőkben azt a könnyű piskótát, ami szinte minden sütiben van? (tudásbázis)
A 6 tojásosé:
(A tojások száma a méretet növeli / csökkenti.)
6 tojásnak a fehérje, bele 6 ek kristálycukor, ezt felverni kemény habbá. (+bele 1 zacsi van cukor)
A 6 tojás sárgáját belecsurgatni, egy irányba keverve a tojásfehérjét. Beleszórni, elkeverni 1 zacskó sütőport, majd 6 ek finomlisztet.
zsírozott+lisztezett tepsiben / vagy sütőpapíron
200 C fokon kisütni. Kb 20 perc.
Sok sikert!
Most készülök jilk 80 pasztát venni és a legkisebb kiszerelés 5kg. Viszont ez nekem háztartási felhasználásra túl sok. Viszont ha valaki megvenné a felét az jó lenne. 6100Ft/5kg(nagyker áron)
A felét 3000Ft ért odaadnám valkinek.
Ha valakit érdekel e-mail: trmartfu@hotmail.com
Köszi andi.nagy:)
Én már legalább 2 éve nem kapok tejport vajon miért???
De Te osztottad meg Velünk !!
(magamtól nem biztos, hogy rátalálok)
Köszönöm mégegyszer, szép estét kívánok ☺☺☺
Köszönjük szépen!!!
☺☺☺☺
Halljuk! Halljuk!! Halljuk!!!
☺☺☺☺
Ágota77, hihi:
Hozzávalók 26 cm-es tortaformába:
6 tojás, 25 dkg porcukor, 1 ek van. cukor, 2 ek meleg víz, pici só, valamint egy külön edénykében 12,5 dkg liszt+7,5 dkg étkezési keményítő összekeverve
Egy jó nagy 3 literes keverőtálban a 6 tojásfehérjét pici sóval félkeményre verem, hozzáadok 12,5 dkg porcukrot, nagyon kemény habbá verem
Egy kisebb (kb. 1,5 literes) tálban a tojások sárgáját 2 ek meleg vízzel, 12,5 dkg porcukorral és 1 ek vaníliás cukorral nagyon habossá verem.
A fehérjehabhoz teszem a sárga habot, majd óvatosan, alá-alányúlva apránként hozzákeverem a lisztes keveréket (vészesetben csak liszttel is jó, de így lazább lesz).
Vajjal kikent, lisztezett tortaformába öntöm, a masszát lapáttal kihúzom a szélére.
Előmelegített 180 fokos alsó-felső sütésen sütöm, kb. 30 perc. Akkor jó, ha a teteje közepén picit megnyomva szilárdnak érezzük.
23 cm-es formában ugyanilyen magasságú tortát lehet sütni a következő arányokkal:
4 tojásfehérje, 5 dkg porcukor, pici só
4 tojássárga, 8,5 dkg porcukor, 1 púpos tk. vaníliás cukor, 1 1/3 ek. meleg víz
8,5 dkg liszt + 5 dkg étkezési keményítő
Ha kakaós piskótát szeretnénk készíteni, akkor a 26 cm-esnél 3 dkg lisztet ugyanennyi kakaóra cserélünk, a 23 cm-esnél 2 dkg-ot.
Attól függ.
Milyen torta? Csokitorta, lúdlábtorta, piskótatekercs, kinder szelet satöbbi.
Nekem van egy jó piskóta receptem, nem csak tojás, cukor,liszt, sütőpor, hanem MARGARIN is van benne. Könnyebb lesz tőle, élvezhetőbb :)
A csokis piskótánál MÁS a helyzet.
Illetve krémes tortáknál. Pl. madártejtorta: abban van keményítő és tejpor is.
A Jilk paszta egy lazítószer, de nevezhetjük adalékanyagnak is.
Ez a cukrász iparban használatos paszta. Azért használják elég nagy mennyiségben, mert a használata is egyszerű, a piskóta ami a jilkkel készül finom és sok mindenhez felhasználható.
A használata annyit jelent, hogy amikor készítjük a piskóta tésztáját, nem kell bajlódnunk külön a sárgájával és külön a fehérjével, hanem egyszerűen beletesszük az Üstbe teszünk hozzá cukrot és vizet, no meg a jilket és felverjük, majd beletesszük a lisztet. Annyiban is egyszerűbb ezt használni, mert nem esik össze a nyers massza. Könnyebb kezelni.
Már régóta el akartam készíteni azt a fajta piskótát, amit a sütizőkben szoktak árulni.
Az tuti hogy nem az a fajta, amiben tojás, cukor és liszt van csak (ahány tojás, annyi kanál cukor és liszt+ esetleg sütőpor).
Én mindig ezt csinálom, de az a másik... sokkal jobb. :)
További ajánlott fórumok:
- Tudtok felsorolni szakácsokat, cukrászokat és szakácskönyv írókat?
- Fodrászok és hozzáértők, segítség! Mikor festhetem újra a hajam?
- Kutya féltékenység! Hozzáértők segítsetek!
- Rontáslevétellel kapcsolatban keresek hozzáértő embereket. Tudtok benne segíteni?
- Kft. tulajdonosok vagy hozzáértők, segítenétek?
- Tudtok hatásos alternatív gyógymódokat és megbízható, hozzáértő szakembereket?