CT, MRI vizsgálatokat lehet végezni terhesség alatt? (fejen) (tudásbázis)
Szerintem ne engedd megcsináltatni. Az unokatesómnak 4-6 hetes terhesen akartak csinálni mr-t. Háziorvos elengedte, már vitték volna be, amikor az asszisztensnő (vagy aki a vizsgálatot csinálta volna) kérdezte a terhességet. Semmi szín alatt nem szabad, mert szétesik a mágnesességtől a baba DNS-lánca. Unokatesóm gyengén remegő lábbal jött ki, hogy nem sok híja volt, hogy megcsinálják a vizsgálatot.
Lehet, hogy eltúlozta a dolgot, de nem hinném. Szerintem ha bármi más módon meg lehet oldani, akkor ne engedd a vizsgálatot.
úgy emlékszem, hogy ha a fejen kell ct, akkor max nem adnak kontraszt anyagot, de, ha szükséges a vizsgálat, elvégzik. Persze bizonyára állapottól függ, ha nem muszáj, nem csinálnak.
Legalábbis amikor én voltam, akkor megkérdezték, de nem volt kizáró ok. De én nem vagyok szakember.
múlt héten voltam ct-n és a vetkőzőben olvastam el a kifüggesztett tudnivalókat, miszerint csak nagyon indokolt esetben végeznek terhes anyán ct vizsgálatot, az orvost mindenképpen tájékoztatni kell a várandósságról.
Előtte pedig kitöltetnek egy kérdőívet,amin van is erre vonatkozó kérdés + alá kell írni a vizsgálati beleegyező nyilatkozatot (mert a kontrasztanyagra érzékeny lehet az ember).
Az utolsó menzesz idejét is kérdezik.
biztosan attól függ ilyenkor, hogy mennyire fontos elvégezni a vizsgálatot.
ha szükséges, akkor megcsinálják, ha nem annyira akkor nem (bár ha nem szükséges, akkor talán fel sem merült ez a dolog)
hát, én meg nem vagyok szakember, csak annyit tudok mondani, amennyit én eddig ebből láttam.
ismerek sajnos olyat, akit terhessége alatt többször is vizsgáltak mri-vel, és teljesen egészséges a baba.
ct-vel ilyenkor nem vizsgálnak, mert az elég nagy röntgen terhelés a szervezetnek.
de gondolom majd az orvos mérlegel, hogy mennyire fontos neked az a vizsgálat, és majd attól függően dönt, hogy elvégzi-e.
egyébként az mri-től semmi baja nem lesz a gyereknek, az végülis csak egy mágneses "leolvasó", max kontrasztanyagot nem fogsz kapni.
További ajánlott fórumok:
- Hogy zajlik a terhesség utolsó pár hete vizsgálatok szempontjából? Mi történik, mit néznek, ki és mikor? 30 hetes kismami vagyok :-)
- Szerintetek lehetséges, hogy egy nőgyógyász nem vesz észre egy kézi vizsgálat és egy hasi UH után egy 7 hetes terhességet?
- Vákuumos terhességmegszakítás előtt milyen vizsgálatokat csinálnak?
- Terhesség alatti CT vizsgálat veszélyes a magzatra?
- Ultrahangos vizsgálattal teljesen megállapítható a terhesség vagy annak hiánya?
- Genetikai vizsgálatok a terhesség alatt