Csörögefánk - retró, ropogós recept
A Csörögefánk - retró, ropogós hozzávalói:80 g szobahőmérsékletű lágy vaj
500 g finomliszt
1/2 cs. sütőpor
100 g kristálycukor
1 tasak (10 g) vanillincukor
1 csipet só
3 egész tojás
1-2 ek. tejföl
1 ek. rum
1 citrom reszelt héja
olaj a sütéshez (kb. 1,5 liter)
100 g vaníliás porcukor
A Csörögefánk - retró, ropogós elkészítési módja:
Összekeverjük a száraz hozzávalókat, ezután a nedveseket. Lisztezett munkalapon sima, inkább lágy, semmint kemény tésztává gyúrjuk. Ha túl kemény volna, még 1 ek. tejfölt adunk hozzá, majd fóliába csomagoljuk, és fél órára hidegre tesszük. 2. A tésztát lisztezett deszkán (vagy nyújtógéppel, több lépésben a negyedik fokozatig haladva) 3 mm vékonyra kinyújtjuk. Derelyevágóval 8-10 cm széles csíkokra vágjuk, majd változatos alakzatokra szabjuk (jó segítség a kizárólag konyhai célokra használt vonalzó!). 3. Forgó: 8x8 cm-es négyzeteket a csúcsaiknál 3 cm mélyen bevágunk, a szárnyvégeket középre behatjuk és lenyomjuk. Masni: 5x10 cm-es rombuszokat középen bevágunk (E), egyik végüket a nyíláson lazán áthúzzuk. Forgács: 8x10 cm-es téglalapokat hosszában kétszer bevágunk, a szélső csíkokat egymáson többször áthúzzuk, „összegabalyítjuk” stb. 4. Nagyobb lábasban felforrósítunk kétujjnyi olajat, 4-8 darabonként beletesszük a tésztaalakzatokat, és mindkét oldalukon világosbarnára sütjük. Papírkendőre terítve felitatjuk róluk az olajat, még melegen megszórjuk vaníliás porcukorral, és tálra púpozzuk. Lekvárt, vanília- vagy csokoládéöntetet kínálhatunk mellé.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Ancsa 37, 2022. febr. 12. 20:55
A csörögefánk - retró, ropogós elkészítési módja és hozzávalói.