Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Csipkebogyó, kökény, galagonya felhasználása. fórum

Csipkebogyó, kökény, galagonya felhasználása. (beszélgetés)


2009. máj. 10. 15:16
A galagonyát fejfájás ellen szokták használni teaként, vagy idényben szerintem simán lehet enni is.
2009. jan. 10. 03:58
én is teának használom ezeket.
2009. jan. 2. 13:23

A virágzata teaként hashajtó, terméséből készült lekvár viszont hasfogó.

A szárított virágokból készített forrázata vízhajtó, enyhe hashajtó, húgyúti betegségek ellen használják.


Kökényvirág tea: 3 ek szárított virágot 6 dl forrásban lévő vízzel leforrázunk, majd 20 percig állni hagyjuk, utána leszűrjük. Ha más javallat nincs, naponta három alkalommal fogyasztunk 2-2 dl teát.

2008. dec. 19. 22:24
többit bocs
2008. dec. 19. 22:24
Gondolom a töbit is hasonlóan
5. Ada12 (válaszként erre: 4. - Pancsosz)
2008. dec. 19. 22:24
A termést egyben, vagy aprítva szárítjuk. A szárított csipkebogyót minden esetben fénytől és nedvességtől elzárva tároljuk.
2008. dec. 19. 22:20
Köszönöm.Igen,ilyenekre gondoltam.A tárolásukról esetleg nem tudsz valamit?
2008. dec. 19. 22:16

Ezt találtam:


Csipkebogyólekvár. A piros csipkebogyókat megmossuk, kettéhasítjuk, kimagozzuk, szitán folyó vízben átmossuk, hogy a magokat takaró apró tüskés rész ne kerüljön bele. Zománcos edénybe tesszük (a vas- és a rézedényekben magas hőmérsékleten a C-vitamin-tartalom hamar lebomlik), annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Lassú tűzön 3 óráig főzzük. Áttörjük és literenként 1/2 kg cukrot téve hozzá ismét addig főzzük, míg kellő sűrűségű nem lesz. Az üvegeket lezárjuk, száraz gőzbe tesszük.


Csipkebogyószósz. 5 dkg vajban 1 evőkanálnyi zsemlemorzsát megpirítunk. 3 dl vörösborral felöntjük, és felforraljuk. 2-3 evőkanálnyi csipkebogyólekvárt teszünk hozzá, hogy besűrűsödjön. Fél citrom levével ízesítjük. Vadhúsok mellé javasoljuk.


Csipkebogyóvelő. A bogyókat megfelezzük, kimagozzuk, bő vízben megmossuk. Fazékba töltjük, felöntjük némi hideg vízzel vagy száraz fehérborral. 3-4 napig, míg meg nem puhul, száraz, hűvös helyen tartjuk, gyakran kevergetjük. Ezután áttörjük (a fémszűrőt lehetőleg kerüljük). Minden kiló velőhöz 1 kg cukorból szirupot készítünk, ezt a forrásban lévő szirupot összekeverjük a csipkebogyóval. Azonnal kis lekvárosüvegekbe tesszük, és ujjnyi rummal vagy borpárlattal csordultig töltjük, pergamennel vagy celofánnal lezárjuk, hidegen tároljuk. Vitaminforrásként, erősítőszer gyanánt fogyasztjuk.


Csipkebogyóbor. 3 kg csipkebogyót szétvágunk, megtisztítjuk, 2 l hideg vízzel felöntjük, 2-3 napig állni hagyjuk. Ezután 6 l vízben 3 kg cukrot oldunk fel, felforraljuk. Lehűtjük, kézmelegen a csipkebogyóra öntjük, és a meleg konyhában tartjuk 1 hónapig. Utána lefejtjük, vásznon átszűrjük, palackokba töltjük. A palackokat ledugaszolva, lefektetve, hűvös helyre téve érleljük.


Csipkebogyólikőr. 500 g bogyót megfelezünk, alaposan megtisztítunk, 1 db vaníliarúddal befőttesüvegbe tesszük. 3/4 l 50%-os alkohollal felöntjük, 2-3 hétre napra állítjuk. Ezután gyümölcscentrifugán keresztülengedjük, 150 g cukorból és 3 dl vízből készült sziruppal összekeverjük. A likőrt üvegbe töltjük és legalább fél évig érleljük.

2008. dec. 19. 22:16

Teaként isteni, de finom a szörp, leves, lekvár

vagy nem ilyenekre gondoltál?

2008. dec. 19. 22:12
Sziasztok!Ötleteket szeretnék gyűjteni arról,hogy ezeket a rendkívül egészséges terméseket hogyan készítsem el ízletesen.

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook