Cserépkályha vs. téglakályha! (beszélgetés)
Sziasztok!
Jó pár évvel ezelőtt cserépkályhát készítettünk. Aztán bővítettük a házat, s áttértünk fa tüzelésű kazánnal központi fűtésre.
Most gondolt egyet a párom, s lebontatjuk a cserépkályhát, helyébe megy egy tégla kályha, beleépítve tartály, s rácsatlakoztatva a központi fűtésre.
A kályha az alsó szinten eleve 3 helyiséget fog fűteni, a konyhát, a nappalit no meg a mi hálószobánkat. Lesz benne sütő rész is.
Kicsit félek, hogy beválik-e, de láttunk már ilyet, s nagyon dícsérték.
Holnap jönnek, kezdik a munkákat, ettől viszont előre is égnek áll a hajam :)
Kandallónak nevezik, de szerintem egy sima " sal.. " kályha.
Amostani kis helységet felfűti. Ha napi szinten fűtöttünk volna legalább 1 hónapon át, azt is tudnánk mennyire melegíti át a " betonyt ", hogy a padlás is meleg legyen. És mennyi a hőő.
Kész a szigetelés, a párazáró még nincs feltéve..
A cserépkályhánknak óriási előnye ,hogy egész télen ontja magából a meleget a felfűtött tömeg.
Kandallónk nincs ,így azt nem tudom az hogyan működik
Neten láttam egy rakat videót, téglakályhásat. Sajna nem az lett. Kandallót vettünk.
Szerintem is szép.
Nekünk cserépkályhánk van kettő.De semmi pénzért nem mondanék le róla.
Egy nap egyszer kell befűteni.És piszok meleg van.
Nekünk 21 éve van cserépkályhánk.
Rengeteg fát megtakarítunk vele.Egyszer kell felfűteni és egész szezonbon ontja magából a meleget,ha naponta reggel és este teszünk rá tüzifát.Kb 120négyzetméter a házunk.Csak nagy hidegben fűtünk be a nagykazánba.
Mindemellett nagyon otthonos és esztétikus látvány.
A sógorom téglakályhát rakott ,az idei év az első éve.Egyenlőre csak dícséri.
Sziasztok!
Cserépkályhát már sokat láttam, téglakályhát most először. Szeretnénk majd mi is csináltatni, ezért érdekelnének a vélemények, tapasztalatok.
Melyik jobb, stb...?
Köszi!:)
További ajánlott fórumok:
- A cserépkályha melege
- Használt cserépkályha elbontatása nagyon nagy kosszal jár? Falak, bútorok mindenhova száll a por, korom? Mire számítsak?
- Megéri vízteres cserépkályhát rakatni?
- Van valakinek tapasztalata olyan cserépkályhával ami gázzal működik?
- Héra cserépkályha hány nm-t tud befűteni? (1. hsz-ban részletezem a paramétereket)
- Székesfehérváron tudtok olcsó kéményseprőt? Visszajön a füst a cserépkályhából, pedig a kémény üres.