Családi bölcsöde, hogy lehet egy ilyet elindítani? (tudásbázis kérdés)
www.csana-info.hu
itt mindent megtalálasz, amit lehet és érdemes a családi napközikről tudni
nem tudom mert én mindig is pont kiestem mindenből egyedülálló anyaként 50 forinttal lett több a havi fejadag anno és így még a feles óvit se adták meg.
Mivel drága a benzin buszozni fogunk ez napi 3 óra utazás lesz egy 2 éves gyerekkel!
Nem tudod véletlenül, hogy a támogatás mindenkinek jár, vagy keresetfüggő?
Nálunk az állami bölcsiben úgy van, hogy akinek jár a rendszeres gyermekvédelmi támogatás (ha most is ez a neve..), azt közvetlenül a bölcsibe utalják, így "ingyen" van az ellátás. Ez viszont keresetfüggő, nagyon alacsony jövedelemnél adják csak. Ha mindkét szülő dolgozik egy családban, akkor már nem is adható. De ha meg otthon lenne az egyikük, nem is kéne a bölcsi..
Tényleg nagyon sok az a 36.000, de az a 80 km is rengeteg még egy felnőttnek is ingázáshoz. Nemcsak km-ben, hanem időben is.(Vácról jártam be Újpestre dolgozni vonattal, az még belefért, de ez csak 30-35 km)
Jóformán a kocsiban letudjátok majd az együtt töltött időt.:(
Én nem vagyok ilyen optimista.:(
Nálunk egy bölcsi van a 21.000 lakosú városban és kb. 15.000 fős vonzáskörzetében...
A vidéki (úgy értem, nem a városban élő) gyerekeket már fel sem veszik, mert nincs rá kapacitásuk, így is 14 gyerek van egy csoportban az előírt max. 10 fő helyett.
Ezenkívül van még egy maszek bölcsi néven futú valami, ami inkább csak gyermekmegőrző, viszont jó drága...
Bölcsődai nyílt napon "megnyugtattak", hogy nem kell aggódnom,ha pár napig vagy egy hétig nem megyünk pl. nyaralás miatt, hisz a bölcsiben nincsenek foglalkozások, a gyerek nem marad le semmiről... Alig akadtam ki...
itt Dabason van már 10 %-al támogatják a térítési díjat, de így sincs havi 36000.- , csak a napközire :-(
marad az utazás
Egy ismerősöm most nyit családi napközit. Hiába a diploma, csecsemő gondozó képesítés stb, akkor is kell a tanfolyam.
Tudomásom szerint 7 gyermeknél semmiképpen nem vehetsz fel több gyermeket, mert éppen a csdaládiasságon van a hangsúly!!!
Az önkormányzattól pedig ne sokat várj...
Habár az ötletet nagyon jónak tartom, nem hiszem, hogy hagyják, hogy tárolj és felhasználj anyatejet.
A bölcsikben ez hogy van? Van rá lehetőség?
Szia Promama!
Nálunk is most tervezik, hogy nyitnak egy családi napközit, ha nem találok másik munkát, akkor tlaán megyek oda fejlesztőnek.
(Ha megtehetném, én is nyitnék.:)
Szóval, ha családi napközi lesz hivatalosan, akkor teljesen mindegy, hogy milyen végzettséged van, el kell végezni azt a tanfolyamot. Ez "csak" idő, nem hiszem, hogy nagyon nehéz valami lenne.:)
Viszont ami igazán rizikós, az az ÁNTSZ engedély beszerzése. A törvényi szabályozás talán nem elég konkrét, ezért elég nagy eltérések vannak az ország különböző részein, hogy mit várnak el, mikor adják ki az engedélyt.
Pl: Abban a helyiségben, ahol étkeztetés lesz, kell külön mosdó, vagy onnét kell nyílnia a mosdónak. (A mi környékünkön ez van legalábbis.)
Aztán az ételmelegítéssel kapcsolatban is komoly feltételek vannak. A melegítőkonyhában is kell többfázisú mosogató, a nyári napközis táborunkban kötelező volt a konyhai személyzet is, de ott 100 körüli volt a gyereklétszám, így érthető is. Az ételekből mintát kell venni, amit hűtőben kell tárolni x napig, hogyha bármi olyan betegség van, ami az ételekre vezethető vissza, akkor meg tudják vizsgálni. Stb., stb.
A legegyszerűbb, ha a helyi ÁNTSZ-től kérsz egy pontos listát arról, hogy mit kérnek, még mielőtt bármilyen átalakításba belekezdtek. De érdemes megnézetni velük a terepet is, mert nálunk már olyan is előfordult, hogy átalakítás után nem stimmelt néhány dolog, ami nem szerepelt az előzetes feltételek között, mivel helyi adottság volt. (Egy korábbi munkahelyemen, ahol szintén a nyári napközis tábort csináltuk.)
Családi Napköziről egy kis info:
Ez az ellátási forma mindig kiscsoportos elhelyezést biztosít, ahová húszhetestől tizennégy éves korig vehető fel gyermek. A családi napköziben a saját, napközbeni ellátást másutt igénybe nem vevő, tizennégy évesnél fiatalabb gyermeket is figyelembe véve legfeljebb öt gyermek gondozható. Ha a családi napköziben egy fogyatékos gyermeket is gondoznak, akkor a gondozható gyermekek száma 4 fő, amennyiben valamennyi gyermek fogyatékos, úgy 3 fő lehet. Kivételesen további két egészséges, illetve egy fogyatékos gyermek gondozása engedélyezhető, ha az ellátást végzőnek a kisegítő feladatokra állandó segítsége van.
A családi napközi megnyitásához egy tanfolyam elvégézése is szükséges!
A tanfolyam célja, hogy a résztvevők:
- felkészüljenek a családi napközi működtetésére,
- megszerezzék a gyermekek ellátásához, gondozásához, neveléséhez szükséges ismereteket,
- megismerjék a szolgáltatással kapcsolatos elvárásokat,
- felkészüljenek a gyermekek napirendjének megtervezésére, szervezésére, napi szükségleteik kielégítésére,
- felkészüljenek a gyermekek napközbeni ellátására a gazdaságosság szempontjaira és a kisvállalkozások körülményeire tekintettel,
- megismerjék a működésükkel kapcsolatos alapvető jogszabályi rendelkezéseket.
Ezt találtam a családi napközikről:
www.kobanya.hu/xker-portal/document/2/1/7/8/doc_url/tajekoztato_a_jelentkezoknekcsaladi_napkozi.doc
Szerintem nagyon szigorú szabályokhoz van ez kötve, mindenféle engedély ...stb...
nehéz fába vágtad a fejszédet, de azért drukkolok neked....
Szerintem kell hozzá minimum megfelelő képesítés (óvodapedagógus), vállalkozói engedély, egy hely a bölcsinek, engedélyek...stb...
Meg ugyebár pénz..