Családfa kutatásba kezdtem 130évre visszamenőleg vannak okmányaim, önkormányzatoknál vagy levéltárakban érdemesebb keresgélni? (tudásbázis)
Attól függ most hol élsz. Bp-en a Magyar Országos Levéltárban mikrofilmen megvan minden település születés-halálozási-házassági anyakönyve (ezek az egyháziak másolatai). Az anyakönyvek a Bécsi úton található épületben vannak, 1 nappal előtte érdemes kikérni, kapsz egy fiókot, és mehetsz, amikor akarsz. Egyébként a MOL honlapján megnézheted, hogy a kérdéses településről milyen adatok vannak és mikortól.
Itt a MOL honlapja, van sok hasznos infójuk családfakutatásról:
www.mol.gov.hu
Mivel 130 évre visszamenőleg vannak irataid, mindenképp az egyházakat javaslom, ugyanis 1895 előtt csak ők vezették ezeket a nyilvántartásokat!
Én is a helyi templomokban kutattam, házassági anyakönyvek, keresztelő anyakönyvek és halotti anyakönyvek 3-400 évre visszamenőleg megvannak.Jó, ha tudod milyen vallásúak voltak, előtte azért az élő ősöket kérdezd ki mindenről, hány testvér, házasságról, mindenről, ami eszükbe jut.
A Budapesti Levéltárban sok anyakönyvet vittek fel mikrofilmekre ide kérelmet kell írni, hogy milyen anyakönyvet akarsz kikérni illetve időpontot a kutatásra
További ajánlott fórumok:
- Miért kapnak a rendőrök önkormányzati szociális bérlakást?
- Ha 8 évig nincs fizetve a Tb, kérhetik visszamenőleg?
- Távfelügyelet vagy riasztórendszer. Melyiket érdemesebb, ha sok a betörés?
- 3 gyerek mellett visszamenni dolgozni?
- Ha szemeteltem és felírták a rendszámomat, de negyed óra múlva visszamentem és összeszedtem a szemetet akkor lehetek bajban?
- Mivel munkanélküli vagyok, 2012-ben nem fizettem be az egészségügyi adót. Ilyen esetben, visszamenőleg is kötelezhetnek a befizetésre?