Cigánymeggyet szeretnék eltenni télire, ötleteket és bevált recepteket várok hogyan! (beszélgetős fórum)
Rumos meggy:
Hozzávalók:
meggy
nádcukor
rum
Elkészítés:
A meggyet leszárazzuk és átválogatjuk és csak az érett, egészséges szemeket hagyjuk meg. Több vízben alaposan megmossuk és hagyjuk jól lecsöpögni.
A csavaros dunsztos üvegeket kimossuk és kevés vizet beletéve a mikrohullámú sütőben sterilizáljuk.
A meggyet a cukorral rétegezve az üvegekbe tesszük. Megütögetjük, hogy a meggyszemek jó szorosan elrendeződjenek.
A cukrozott meggyre rumot öntünk és jól lezárjuk az üvegeket.
Rögtön a kamrapolcra tesszük és érni hagyjuk.
Fél literes üveghez 10 csapott evőkanálnyi (kb. 150 g) finom szemcséjű nádcukrot számítunk, valamint 0,5 dl rumot.
Sok sikert! :)
Szerintem sima cukor is jó lesz hozzá.
Na ezt is sikerült kibányásznom:-)Szerintem édesítővel is elkészítheted.Az eredményről kérek majd beszámolót:-)
Bodzalekvár
A bodzát könnyen, gyorsan megtisztíthatjuk, ha vizet öntünk rá, s a gyümölcsfürtöket egy villa fogai között áthúzzuk, így a bogyók lepattannak, nem sérülnek meg, és az ujjunk hegye nem lesz lila. Befőzésre csak a fabodza gyümölcse jó! 80 deka cukorból, 2 deci vízből, 10 gramm citromsavból szirupot főzünk. 1 kiló érett bodzabogyót állandóan kevergetve a szirupban addig főzünk, amíg összetöppedni, sűrűsödni nem kezd. Üvegekbe töltjük, a tetejére egy kevés tartósítoszert szórunk, lekötjük, és 24 órára szárazgőzbe rakjuk.
Bodzadzsem
Befőzéshez jól megérett bodzabogyót veszünk. 1 kiló bodzabogyóhoz 80 deka cukorból 3 deci vízzel szirupot készítünk. A bodzát beleöntjuk, és erős lánggal addig főzzük, amíg sűrűn folyós nem lesz. Azon forrón üvegbe töltjük, és szárazgőzben hagyjuk kihűlni.
Most találtam neked, de hátha valakinek megtetszik.
Birsalmasajt helyett baracksajt:-)
1 kiló sárgabarack héjját lehúzzuk, kirnagozzuk. Befőzőlábasba töltve, állandóan kevergetve felforraljuk, majd szitán áttörjük. 1 kiló cukorból egy kevés vízzel sűrű szirupot főzünk, a barackpépre öntjük, 1 citrom tevét belefacsarjuk, és 3-4 megtisztított barackmagot is beledobunk. Addig főzzük, amíg tányérra cseppentve meg nem
kocsonyásodik. Kisebb, kiolajozptt formákba töltjük, és ha jól megkeményedik, deszkára
borítjuk. Néhány napig szikkadni hagyjuk, majd dobozba zárva tároljuk.
kisé kevésnek találom a cukrot:) én 50-60 dkg-ot is teszek bele, a cukrozáshoz. másnap üvegekbe töltöm és kész a meggybefőtt
isteni
Köszi :)
És ebből lekvár lesz? Hihetetlen, de finom lehet és egyszerű! Mennyi ideig készül?
Mindenkinél gond a cukor? :( Nekem a nagyfiam cukorbeteg és a kicsinek is van gondja...a meggyet stíviával édesítettem, bár nem szeretjük az ízét a mellékíz miatt, de kivételesen finom lett. A barack édesebb, abba nem kell annyi vagy fruktózzal is lehet édesíteni. A méz sajnos cukorbetegeknek nem jó, azaz van egy fruktózból készített diabetikus változat.
Barackból más ötletem nekem sincs...szörp az nagyon durva? Ivólé? Befőttnek sülthúsok mellé is finom. Anyósomnak van egy szuper hagymáshús receptje, amellé csak barackbefőtt jó :)
Befőtt!:D
A lekvárt én sütöm. Kikenem ecettel a tepsit, belerakok annyi cukrot ahogy a család szereti és egyszerűen megsütöm a sütőben.
hat apum is cukros...es remeletem itt majd segit vki :)
hat az lenne a legjobb ha semmi cukor nem lenne benne vagy vmi edesito, ami nem tom menyire egeszseges...akkor talan mezzel menne a dolog?!
mit szoltok?!
es tenyleg nem lehet barackbol mast csinalni mint lekvar meg befott?!
Ez engem is érdekelne. Az anyukám annak idelyén úgy tette el a sárgabarack lekvárt,hogy abban majdnem fél barackok is voltak:-) Sajnos én nem tudom a módját. Egyszer próbáltam de az enyém barna lett nem olyan szép világos.
Most pedig nem tehetek el a cukrom miatt,pedig úgy megenném:-(
jaj nekem is lenne kerdesem...
bar off topic...vagyis nem meggyrol hanem barackrol lenne szo...
nagyon szep sok barackunk lett amibol csinalni kene valamit...de mit?!
a lekvart nem nagyon esszuk, apum cukorbeteg is, befott meg hat az sem igazan fogy...
talan lenne vmi mas megoldas hogyan lehetne felhasznositani soook barackot?
koszi :P
bar tudom off topic :P
nah orulok hogy sikerult es hogy erkeztek meg jo otletek :)
erikpipi
hat azt sajnos nem tudom hogy lehete massal igy eljarni...talan majd mas vki tudja, vagy egyszeruen probald ki :P
Köszi az érdeklődést! Úgy tűnik sikerült...de ezt csak az ízéről tudom elmondani...a gyerekeknek nagyon izlik, már 3 kisüveggel meg is ettek :)
A végén egy érdekes dolgot próbáltam ki...nem tudom, elállna-e télig...de ideje sem lesz :)
Ezüstkolloidot öntöttem a tetejére és csak néhányra tettem nátrium b.-ot.
Ha felbontok egy lekvárt, rendszerint néhány hét múlva megpenészedik...amelyikre ezüstkolloidot öntök, az bármeddig eláll...emiatt kipróbáltam így...és dunsztban :).
Közben megtudtam :)
Ráadásul kevésbé ártalmas, mint tartosító...állítólag. De még valamit megtudtam, hogyha celofánt teszek a fedő alá, akkor a celofán közé is tehetem a késhegynyi tartosítót :) Ez nagyon tetszik!
További ajánlott fórumok:
- Otthoncsinosító kreatív ötleteket kérek, vidám, meleg fészket szeretnék
- Mai menü, avagy nyújtsunk ötleteket a tanácstalanoknak...
- Második babát szeretnénk! Ötleteket várok, hogy lány legyen...
- Babatorta - Ötleteket, recepteket várnék, milyen tortát lehetne sütni egy baba 1 éves szülinapjára.
- Mit tudsz a mediterrán diétáról azon a kevéske infón kívül, ami a neten található? Szívesen veszem az ötleteket, recepteket.
- Strucc húsból keresek recepteket, ötleteket hogyan lehet elkészíteni!