Bevásárlási tippek (beszélgetés)
Ennek nagyon örülnek a pénztárosok és a sorban állók.
Lehet sztornózni a tételeket, majd valakinek visszavinni, mert a kedves vevő nem fogja.
Nagyon jókat írtok. Készpénz sosincs nálam párezer forintnál több, de ez jó ötlet, bár visszahozza az egyetemi éveket, amikor pl. fizuig, ösztöndíjig 2000 Ft-om volt és abból kellett megoldani több étkezést (mégsem volt ennyi szorongásom, mint most).
A házhozrendelés is jó ötlet.
Megoldás, mint már írtam a pénz!
Ne menjen vásárolni bankkártyával az, aki nem tud uralkodni költekezési szenvedélyén.
Készpénzt vigye és csak annyit, amennyi picit bőven elég, arra amit a cetlire felírt.
Amennyiben nem elég a készpénz, akkor valamit otthagy a pénztárban.
Ennyi...
Próbáltam már kis kosarat bevinni az üzletbe. Nem fért bele minden, mert akkor is többet vettem a kelleténél. Jól megpúpoztam a kosarat. Aztán meg úgy kellett egyensúlyoznom vele, hogy a fent lévők ne pottyanjanak le. :) Azóta nincs kiskosár. Nagyba lehet/lehetne keveset is pakolni, csak több önuralom kell hozzá, amit nekem ezen a téren még gyakorolni kell.
Iparkodom.
Köszi, ez nagyon praktikus lenne így, hogy összeírom, tervezek, gondolom ennek az eleje a legnehezebb.
A hétvégén a konyhaszekrényt raktam rendbe, ahol a fűszereken kívül nincs élelmiszer, és rájöttem, hogy mennyire túl sok edényem, tányérom, poharam és bögrém is van. A házunkban a maximum vendégszám, ami eddig volt (nem sokszor, de nagyobb ünnepeken), 20 fő. Ennyi tányérom, sütis tányérom, poharam, bögrém van. De közben pedig jelenleg 4 fő a max. család létszámunk (apa, anya, gyerekek).
Ne vigyél nagy kosarat :)
3 féle méret van az Intersparban, ahová járok. A nagy szekér (évek óta tárgytalan), a húzós kézikocsi (tárgytalan), és a kis karkosár. Bőven elég egy cekkernyi holminak. Ráadásul nincs kedvem vele sokáig bóklászni. Tökéletesen működik.
Írd fel amire szükséged van.
Ne menj vásárolni csak heti 1-2 alkalommal.
Ne vigyél magaddal csak annyi pénzt, amennyi fedezi a vásárlást, így nem esel kísértésbe.
Egy csomag sajtot már ne tagadj meg magadtól!
Persze, hogy tudsz szendvicset készíteni abból, ami otthon van, de szerintem ennyi plusz bőven megengedhető.
A gond inkább ott szokott lenni, ha olyan dolgokat veszel meg akciósan, amire semmi szükséged nincs.
6000 forintból megoldod hetente egy 4 fős család bevásárlását? Ez még napi 1000 forint sincs.
Hogy csinálod?
Nálam is Lidl van. Illetve amit ott nem kapok azt a közeli Sparban szoktam megvenni.
Valamint 2-3 hetente egyszer piac.
Hát liszt sosincs 2 kilónál több, 2-3 csomag különböző száraztészta, 1 zacskó rizs. Akkor veszek, ha elhasználom őket.
Mekkora helyed van?
Köszönöm.
Nem úgy szippantanak be. Pl. láttam, hogy akciós egy sajt az aldi-ban, és vettem egy csomaggal. De mondjuk akkor se dőlne össze a világ, ha nem vettem volna meg, mert mondjuk van otthon felvágott, amiből tudok szendvicset készíteni. Ezen szeretnék még változtatni.
Én is egyszemélyes háztartást vezetek, de ahogy írtam is, csak a húsokból (és mostanában a zöldség-gyümölcsből) vásárolok 1-2 evésre valót, ha akciós. Nem fogok lisztet, cukrot, sót, hasonlókat kilószámra tárolni még akkor sem, ha akciós. Max. 1-1 kg plusz tartalékom van az ilyenekből, és ahogy írtam, amikor már fogyóban, már megy a listára.
"akciók beszippantanak.." = ha túlvásárolod magad belőlük, és nem fogy el a szavatossági idő alatt = kidobott pénz. Gondolj erre, amikor olyasmit vinnél haza, ami 1-2 héten belül nem kerülne sorra.
Bár én egyedül vagyok, de azt hogyan lehet kialakítani, hogy miből mennyi elég? Amivel nem raktárt csinál az ember, de mégsincs az, hogy nincs mihez nyúlni. Pl. írod, hogy 5 kg lisztnél biztos nem vásárol még, ha akciós is...
Te mennyi időre vásárolsz száraz, tartós élelmiszert?
Amúgy a tervezés lehet a kulcs valóban.
Nekem valami kihívás keretében kellene kiüríteni a kamrát. :D Nem azért, mert kisbolt van itthon, de azok a fránya akciók beszippantanak... És így mindig kerül be valami a hűtőbe, spájzpolcra, pedig anélkül se éheznék.