Betanított varró munka hogyan történik? (tudásbázis)
Persze, meg az egyéb varrógépek, mint a fedőző, interlock, stb.
"Aztán azt sem tudták, melyik alkatrész micsodája a terméknek."
Igen, ezért is mondom, hogy azért kell egyfajta érdeklődés is az egészhez...
Persze, nincs azonnal mélyvíz. Írtam is, papírlapon, rongyon, próbaanyagokon, selejt termékeken lehet ügyködni elsősorban. Ezen felül ott egy jó par olyan gép, ami megint nem konkrétan varrás, de pl. gomblyukazó, gombozó, patentozó, reteszelő.
Próba, szerencse!
De gondolom nem ültettek rögtön a gép elé, hogy gallérozd a blúzokat?
Nem, nincs azzal bajom, hogy felvesznek olyan munkaerőt, akik nem értenek az adott szakmához, csak azt gondolom, hogy idő kell ahhoz is, hogy pl. egy blúzra valaki rávarrja a gallért, hogy a példánál maradjak. főleg úgy, hogy még életében nem varrt semmit.
Persze, ha adnak időt, az jó, mert ez esetben nem megy el a munkavállaló kedve a kudarcok miatt.
A FI-nek sok sikert, de én mindenképp azt gondolom, hogy vegyen elő egy varrógépet és gyakoroljon egy kicsit;)
Ahol én dolgoztam, szigorú volt a minőségellenőrzés.
Felbontatták, újra varratták, ha csak lehetett.
A kevésbé sikerült darabokat mi magunk vehettük meg a negyedévenkénti vásáron, olcsón.
Ha még el is volt szabva, elkérhettük ingyen, csak lopni nem volt szabad.
Tapasztaltam, hogy akiknek szakmájuk volt a szabás-varrás, ők kerültek a korszerűbb gépekre, amelyekkel eleve nagyobb esélyük volt még gyorsabban dolgozni.
Nekem délutánra irtózatosan fájt már a hátam, a gépem pedáljai nehezen jártak. A cérnát elvágnom is ollóval kellett, a modern gépek ezt automatikusan végezték.
A munkafolyamat miatt darabonként kellett elvágnom.
Hát nem tudom...Nem nézegetem, hogy milyen szakmunkásképzők vannak, de gondolom ennél a szakmánál is létezik párhónapos gyorstalpaló.
És nem állítom, hogy az ügyesek és akiket érdekel ez a szakma jók is lesznek. Sokszor egy hobby varrónő jobb, mint egy szakmunkás, na de ő aktívan használja a képességét...
Régen 3 év kellett, hogy kitanuljuk a szakmákat, és tényleg úgy jöttünk ki a suliból, hogy volt is valami elképzelésünk az egészről.
Ha el akart valaki helyezkedni pl. varrónőként, hiába volt meg a végzettsége, akkor is a legalján kezdte.
Most meg úgy is felvesznek szakmunkára embereket, hogy pl. még csak látott varrógépet, de a kipróbálásig nem jutott még el?
Nevetséges. És ezeket a ruhákat el is fogják adni, már nem számít, hogy milyen minősége van a varrásnak?
Próbáld meg, ha érdekel. Lehet megtetszik és egész jó varrónő leszel, ha van hozzá érzéked.
Így első hallásra én unalmasnak találom, a gép mellett görnyedve, ua. mozdulat mindig. Sok kikert hozzá!
"Egy újabb szakma, amit fel lehet hígítani..."
Egyetértek. Régebben még lehetett találni női/férfi szabóságokat, ahol méretre készült a ruha és meg lehetett fizetni.
Ez ugyan olyan, mint bármelyik más szalagmunka.
Neked kell érezned, hogy menni fog e.
Nem tudom, hogy hány éves vagy, de azért elég sokan megpróbálkoznak a varrással. A varrás tudásnál nem arra vagyok kíváncsi, hogy tudsz e öltönyt varrni, hanem arra, hogy érzel e magadba annyit, hogy ha odaülsz egy varrógéphez, akkor legalább egyenesen tudj varrni némi gyakorlás után.
Lehet, hogy itt sokan úgy írnak a varrásról, mintha egy tök egyszerű dolog lenne, de hidd el, nem egyszerű begumizni egy bugyit sem...
Én a helyedben lehet, hogy kipróbálnám a gépivarrást...
Egy újabb szakma, amit fel lehet hígítani...
"de nem szükséges hozzá varrni tudni,"
Varrógépet láttál már? Varrtál már varrógéppel? Esetleg van hozzá érzéked?
Persze, nem kell tudni szabni, és teljes nadrágot sem összeállítani, de gondolom azt várják el, hogy legalább egy varrógép használata ne okozzon problémát...
Szóval én jó egy éven át főleg bugyikat gumiztam.
A felnőtt méretekre 40 perc volt 100 darabra, a gyerekméret 20 perc 100 darab.
Szabásmintát nem is láttunk.
Én csináltam egy jó éven át.
Kis varroda volt, minden varrónő egy-egy műveletet végzett.
Azt a műveletet tanították be.
A dolgokat kiszabják, minden darab csomagokban járja körbe a varrodát. Egy lap van a csomagra kötve, minden műveletre van a lapon egy normaidő. Azt az időt fizetik a varrónőnek.
Tehát ha végeztél egy csomaggal, levágod a lapról a "te csíkodat", amelyen rajta van az azonosító és az előre megadott idő. A nap végére össze-celluxozod a csíkokat és leadod.
Tehát ha lassabban dolgozol, vagy ha a géped kisebb karbantartást igényel, az a zsebedre megy.
További ajánlott fórumok:
- Külföldi betanított munka magas bérért vagy magyarországi, szakmabeli munka alacsony bérért?
- Mi történik, ha nem jelentkeztem le a munkaügyi központban?
- Mi történik, ha regisztrált munkanélküliként két munkanappal később megyek az előírt jelentkezésre?
- Közalkalmazotti jogviszony megszüntetése a munkavállaló oldaláról hogyan történik?
- Elfelejtettem kijelentkezni a munkaügyi központból, mikor munkát kaptam. Mi történik ilyenkor?
- Mit takar a betanított munka egy nyomdában?