Belső falszigetelés utólag (beszélgetés)
Sajnos, a régi tömbházak pincéjét vagy nem szigetelték víz ellen, vagy már régen szétrohadt a szigetelés, persze hogy vizesedik. Aki meg a földszinten lakik, fagyjon meg...
Akkor 5 cm-rel kisebb a belmagasság? Ajtókból levágtatok?
az ötlet viszont kiváló!
Egy kollégánk panaszkodott, hogy ugyanez a szitu(hat lépcsőházas épület), a pince miatt szétfagynak a földszinti lakásban(itt a pinceablakok nyitva voltak, mert penészedett minden, nem volt hővezeték)
Tehát a pincében nem lehet szigetelni, marad a lakás. Úgyis felújítást terveztek, ezért a teljes lakás alapterületén(kivéve a fürdőt)a padlóra raktunk öt cm szigetelést(párnafák, hungarocell, erre parketta,stb..)nagyon hamar megszokták hogy melegebb lett a lakás, zokniban is lehetett sétálni.
Nagyon drága és a 3 mm-es vastagság csak arra elegendő, hogy ne süssön a fal a hidegtől. A hőszigetelése ilyen vékonyan nagyon kevés.
Egyébként, fel lehet ragasztani, de valami még kell rá, mert önmagában elég ronda.
Parafa táblával való szigetelésről tudtok valamit?
Házilag is meg lehet csinálni?
Érdekes, ezt is leírtam egyszer. Te szeretsz másokat ismételni? Vagy gondolod, hogy szükségem van a személyes megerősítésedre?
Vegyél vissza a lendületből!
Nem hálózták le... az egész hálózás, beglettelés ragasztóval nagyon gyorsan meg. Ha azt rendesen megcsinálják, komoly erő kell hozzá, hogy nyomot hagyjon rajta bármi is.
Én a külső ablakpárkányokat csináltam sima hungarocellből, még vizorrot is ragasztottam rá, kétszer lehálóztam, olyan kemény lett, hogy rá lehet állni. Délután is onnan festettem egy ablakkeretet.
Sajnos az a baj, hogy nagyon sok kókler van, attól, hogy be tud verni egyenesen egy szöget, azt hiszi, hogy már mindent meg tud csinálni. És sajnos a megrendelők ezt el is hiszik nekik...
Először azt nézzétek meg, hogy a padláson van e hőszigetelés és az milyen vastag. Ha semmi sincs, akkor van gáz, mert akkor nem alulra kell tenni, hanem a padlástérbe és legyen legalább 15...20 cm vastag, különben nagyon keveset ér.
Ha van a padláson rendesebb hőszigetelés ( régi kádárkocka házaknál láttam olyat, hogy 40 cm vastag kohósalak volt elterítve. Szerintem már nem lehet kapni kohósalakot, ráadásul annak sok éven át pihentettnek kellett lennie, mert a friss az állítólag radioaktív. ) Akkor lehet tenni belső hőszigetelést, de a 2...3 cm nem számít szinte semmit. Arra viszont jó lehet, ha a plafon nagyon ronda, akkor egy szép felületet lehet kialakítani.
A padlásra vannak hőszigetelő anyagok, amik olcsóbbak, jók is, csak le kell teríteni. ( Gázálarc kötelező, mert még a leterítésnél is jön belőle az anyag, aztán 5 perc múlva az ember nem lát ki a fejéből a takonytól... ) Ezt egyszerre kell leteríteni, mert utána a felület nem járható, tehát egybe meg kell csinálni a kellő vastagságot. Vagyis a padláson nem lehet tartani semmit, vagyis nem kell gyűjteni a lomokat...
Itt vannak mindenféle anyagok:
Igen, most, hogy ezt írtad, elgondolkodtam azon, hogy teszünk a mennyezetre 2-3 cm-t.
Köszi!
Persze hogy nem mindegy. Ráadásul a gépi szekllőztetők hőcserélősek. Mielőtt kiengedi a levegőt a szabadba, kivonja belőle a hő nagy részét. Sajnos ez nem az átlagház kategória. A fiaméké ilyen, minden egyéb földi jóval kitalálva, de a nm ár 2 millánál kezdődik.
Fűtés szempontjából vannak egyszerűbb megoldások is, csak ahhoz úgy kell építeni a házat...
Igazából a megfelelő szellőztetés az gépi, ez már az okos otthon körébe tartozik, ott szabályozva van.
Én semmiféle purhabot, meg ilyesmit nem tettem az ablak, meg ajtó szigetelése gyanánt. Amennyit " szelelnek " a nyílászárok, az pont elég. Nyilván nem arra gondolok, hogy 1 cm-es rés van az ablak záródásához.
Tüzépen, néhány festékboltban is. Ugyanolyan mint a sima hungarocell, 50 x 100 cm-es táblák, bálákba összecsomagolva. Ez most a 15 évvel ezelőtti állapot: a sima hungarocellen nincs semmi jelölés. A pihentetett ( mert gyártás után zsugorodik és ez a falra felragasztás után hajszálrepedésekben mutatkozik meg ) a bálán az összes táblán van egy széles piros festékcsík, ezt rakják kívülre, de belülre is jó, a lépésállót egy kicsit keményebbre csinálják, sárga csíkkal van ellátva. Szerintem falra felesleges. Falra a piroscsíkos való, csak telibe kell ragasztani, hogy még véletlenül se menjen be pára, nedvesség. ( Tehát az egész felületet be kell kenni ragasztóval. )
Tüzépen megmondanak mindent, ez a szakmájuk.
Az XPS az a fajta hungarocell, amiről korábban írtam. ( Van kék, rózsaszín, stb.) Ez zárt cellás, nem vesz fel egyáltalán vizet, cserébe jó drága. Ez az extrudált típus.
A "hagyomásoabb" hungarocell az EPS, ez expandált, de felveszi a vizet.
Szerintem bármelyiket lehet használni, ha nem túl vizes a helyiség, hőszigetelésük nagyjából egyforma.
Az XPS-hez sem kell speciális ragasztó, a sima csemperagasztó jó, csak valamennyire flexibilis legyen. Nem a flexibilitás a lényeg, hanem hogy garantáltan finom por legyen, jól ragasszon, szóval ez nem mindegy. Már az S1 minősítés ( rá van írva a zacskóra ) bőven sok is.
Én az XPS-t lábazatra ragasztottam, előtte drótkefével felmartam szőrősre a felületét, hogy jobban ragadjon. Kb. 15 éve van fenn, tökéletes.
Nyilván a ragasztót " speciálisnak " hírdetik, de csak a nagyobb árbevétel miatt... Én az egész házamat egy közepes csemperagasztóval szigeteltem, pihentetett hungarocellel. ( kivéve a szuterént ) Megvan vagy 17 éve, még nem jött le semmi, pedig nincs dűbelezve.
További ajánlott fórumok:
- Társasházi kutyatartásnak mik a szabályai? Lehet-e utólag módosítani?
- Egy volt kapcsolat értékelése utólag
- Ha október 11-ig kapom a tgyást, akkor előtte mikor kell megigényelni a gyedet? És a tgyást visszamenőleg vagy utólag kapjuk?
- Nem volt a gyermekemnél a bérlete, ezért megbüntette a kalauz, van-e lehetősége utólag bemutatni, hogy kevesebb legyen a büntetés?
- Kell utólag tb-t fizetnem?
- Aquapol falszárítás, falszigetelés - van valakinek tapasztalata?