Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Babát várok, de nem tarthatom meg, mert már van négy szép és... fórum

Babát várok, de nem tarthatom meg, mert már van négy szép és... (beszélgetés)

Ez a fórum egy anonim vallomáshoz nyílt.

1 2 3
ma 07:47
Igaz, hogy ez a döntés hatalmas lelkiismereti dilemmát okoz egy szülőben. Viszont azért egy gyermek felnevelése számtalan szituációt biztosít lelkiismereti és traumatikus eseményekhez. Ha valaki egy esetleges traumát akar elkerülni, akkor az a biztosabb módszer, ha nem vállal gyereket. Úgyhogy nem gondolom jó érvnek az esetleges traumatizálódást.
84. Oliva2023 (válaszként erre: 83. - Okoskodó)
tegnap 00:36

Köszi szépen, hogy ezt leírtad, én nem is gondoltam, hogy az a célod, hogy pálcát törj FI felett. De lehet, hogy mégis sikerült. A belső érzelmi vívódás az valóban átfedés, jó, hogy most leírtad. FI posztjaiból egyértelmű, hogy nehéz neki.

Nem akarom szétoffolni a témát, ezért priviben írom meg, hogy miért gondolom azt, hogy egy személyes történet nem feltétlenül segít.

83. okoskodó (válaszként erre: 82. - Oliva2023)
tegnapelőtt 15:45
Kedves Oliva2023. Amit írtam az a belső énünkről szól és teljes az átfedés. A gyermeki érzelmek, a szülői felelősség, a lelkiismeret. Nem állt szándékomban sem könnyebbé tenni a döntést, sem nehezebbé. Ki vagyok én, hogy mások helyett dönthetnék, viszont rámutattam arra, hogy bármilyen döntés is születik, az évekre megmarad az egész család emlékezetében. Van akit nem érdekel, az egész lelkiismeret hidegen hagy, de nem vagyunk mindnyájan ilyenek. Azok, akik nem tudnak megbirkózni a lelkiismereti tényezővel, azok bizony sokszoros traumát élhetnek át, ami az egész életüket tönkre teheti.Sajnálom, hogy tapintatosan, burkoltan fogalmaztam, de nem áll szándékomban pálcát törni senki döntése felett.
82. Oliva2023 (válaszként erre: 79. - Okoskodó)
tegnapelőtt 13:11
Ebben a posztban kizárólag magadról írtál, a saját érzelmeidről, betegségekről és egy elképzelt örökbefogadásról. Olyan nehézségekről, melyeket az élet hozott, senki sem választotta őket, ezért dönteni sem lehetett. Biztos jó szándékkal írtad, efelől kétségem sincs. Azt viszont nem látom, hogy ez így, ebben a formában FI-nek hogyan segít. Ő teljesen kimaradt a képből és a két történet között nincs átfedés.
81. libikóka (válaszként erre: 79. - Okoskodó)
tegnapelőtt 10:21

Tudja ő mi a "helyes" út,,felesleges alig burkoltan nyomasztani.

Ismerem én is a mondást"ahol jut egynek ott jut kettőnek is",,ettől függetlenül ezt sem lehet a végletekig fokozni.

Az hogy kinek mennyi az elég maga tudja.

Maradjunk annyiban ,,mindenki jót akar.

Együttérzéssel.

80. asztanaviszta (válaszként erre: 78. - Bellabi)
tegnapelőtt 08:20

Igen van munkája.

De közel az ötvenhez, 5 gyerekkel nem biztos, hogy tudja tovább csinálni. Illetve a munkáltató akarja-e alkalmazni.

79. okoskodó (válaszként erre: 64. - Fórumnyitó (anonim))
tegnapelőtt 06:11
Egy személyes története osztanék meg veled. 4 éves voltam, amikor diagnosztizálták nálam, 4 cm rés a szív két oldala között szívnagyobbodással társítva. Igen, még emlékszem az orvos akkori mondatára: anyuka, készüljön fel, a fiának hónapjai, de lehet, hogy cak napjai vannak hátra. Nem sokkal ezután édesanyámnál petefészekrákot diagnosztizáltak. Sokat volt kórházban, mi a testvéreimmel egyetemben a nagyi felügyelete alatt voltunk.Nagyon nehéz idők voltak, amiből színte semmit sem érzékeltünk. Így teltek az évek. Én fokozatosan rendbe jöttem, anyukámat félrekezelték, de életben maradt. Körülbelül 12 éves lehettem, amikor egy volt osztálytársnőmnek meghalt az apukája, ez nagyon lesúlytott, meg is kérdeztem anyukámat: mit tennénk, ha az utcára kerülne emiatt ez a lány, és az anyukám annak ellenére amilyen helyzetben voltunk ezt mondta: ahol ennyi éhes száj jól lakik, ott szükség esetén még jól lakhat mégegy. Nagyon jól esett.Megnyugodtam. Gyerek voltam, de mindenre emlékezem a jóra, a rosszra egyaránt. Ezt a történetet ne úgy vedd, hogy ez a helyes út, csak arra szántam, hogy segítsen a döntésed meghozatalában.
78. bellabi (válaszként erre: 69. - Asztanaviszta)
márc. 25. 23:42

40-es 4 gyerekesként van munkája, írta. A mostani helyzetéhez képest nem romlik a helyzete.

Saját tapasztalat sajnos csak az ellenkező oldalon van. :(

Az is máséval csalán verés, ha biztatjátok, vetesse el nyugodtan, mert ő él együtt utána a döntése súlyával.

Amúgy igen, ő dönt, mi csak véleményezünk.

77. Oliva2023 (válaszként erre: 74. - Fórumnyitó (anonim))
márc. 25. 15:43

Ha egy szóval kéne elmondanom, hogy nekem mi jön le a hozzászólásaidból, akkor az a felelősségtudat lenne.

Nincs tökéletes döntés, nincs univerzális jó és rossz, csak egy adott élethelyzetnek megfelelő, számodra helyes döntés van. Te tisztában vagy magad és mások határaival.

A gyász és lelkiismeretfurdalás természetes egy ilyen komplex érzelmi helyzetben, az lenne a furcsa, ha nem így élnéd meg, és azt jelzi, hogy mások érzelmei is fontosak neked. A leírtakból úgy érzem, hogy ha más döntést hoztál volna, akkor nem tisztelted volna a saját határaidat.

Szívből kívánom, hogy maradjon meg a bizalmad a döntésed helyességében. A fekete napokon is. És adj magadnak időt a feldolgozásra.

76. Csillagszem38 (válaszként erre: 51. - Bellabi)
márc. 25. 14:54
Nekem volt olyan ismerős család, ahol a legnagyobb gyerek 18 volt, mikor jött a 4., az anya 42 éves korában.
75. Csillagszem38 (válaszként erre: 53. - Tündike40)
márc. 25. 14:53
Az utolsó mondatot az irigységedből adódik sajnos. :(
márc. 25. 14:16

Köszönöm szépen!

Tudom hogy mindenki csak jót szeretne, és tényleg nekem kell dönteni. Sajnos tudom jól, hogy a családnak sem tenne jót egy újabb kisbaba. Szeretném a gyerekeimnek a lehető legjobb gyerekkort és segítséget megadni,hogy majd ők maguk is ezeket az elveket vigyék tovább felnőtt korban. És ahhoz,hogy biztonságos anyagi feltételek legyenek, kell az én munkám is a családi kasszába. Így van az,hogy nem kell gondolkodni a nyaralás megvonásáról és egyéb szórakozás/fejlesztés ára is ennek köszönhetően van megteremtve. És igen, munka mellett kell tanulni a gyerekekkel, fejlesztésre hozni - vinni a kicsit,jár a nagy lányom táncra... Nem varrhatom mindezt a férjem nyakába. Semmiképpen sem tarthatom meg, de lesz egy fekete nap a naptáramban.:(

73. PöttyösPanka (válaszként erre: 68. - Birebora)
márc. 25. 14:04
Most már őszintén kíváncsivá tettél. Hogyan kell a gyerekekkel erről a témáról családi beszélgetést folytatni?
72. asztanaviszta (válaszként erre: 51. - Bellabi)
márc. 25. 13:36

Igen, 45 évesen ma már egyre többen vállalják az elsőt vagy a másodikat.

De nem az ötödiket.

márc. 25. 13:35

Tudom, könnyű mondani, de ne legyen lelkiismeret furdalásod.

Már az is szép, hogy 4 gyereket neveltek.

Én nem lettem volna rá képes.

márc. 25. 13:34

Bocsánat. Nem nekem válaszoltál, de azért reagálok.

Tulajdonképpen nem is akartam hozzászólni, mert nagyon érzékeny téma. Ráadásul azokból, amit idáig megosztottál, számomra úgy tűnik, hogy ez a baba nem meggondolatlanságból fogant. Sajnos van ilyenre példa bőven, mármint a felelőtlenségre. De nem is ez itt most a központi kérdés.

Olvasgatom a hozzászólásokat. Látom, hogy valamiféle vita is kialakult abból, hogy a gyerekekre mennyire tartozik az, hogy a baba megszülessen-e vagy sem.

El tudom képzelni - mivel írtad, hogy 9 hetes, korai terhességről van szó - hogy a gyerekeid esetleg nem is tudnak a terhességedről.

Nem is mondom, hogy én mit tennék, ha velem történt volna. Mivel nem vagyok a helyedben, átérezni sem tudom teljes mértékben. Ez nem azt jelenti, hogy ne lennék együttérző. De igazán csak az képes erre, aki ebben a cipőben jár.

Tudom, hogy mindenki - bármilyen tanácsot is adott - azt jóindulattal tette. Ezt nem vitatom. De - mint ahogy többen is írták - a te tested, a te döntésed.

És valóban: bárhogy is döntesz, érezd majd úgy, hogy jól döntöttél. Ehhez kívánok sok erőt.

69. asztanaviszta (válaszként erre: 66. - Bellabi)
márc. 25. 13:33

Gondolom a logisztikát saját tapasztalatból írod.

Hogyan lehet 5 gyereket "menedzselni."

Ez a tipikus más ... a csalánt esete.

Ha majd lejár a gyed, a munkáltatók csak úgy kapkodnak egy ötvenhez közeli 5 gyerekes anyuka után.

68. birebora (válaszként erre: 65. - PöttyösPanka)
márc. 25. 12:57

Jajj, hát ezt nagyon túl lihegted. Még csak "véleményt" sem irtam. Csupán egy családi beszélgetést gondoltam bele a gyerekek korának megfelelően. Aki érti jó, aki nem, az is jó.

Szerintem a FI már döntött. Nincs jó és rossz döntés. Az ő teste, a ő családjának az élete. Ennyi.

67. Érdekes73 (válaszként erre: 64. - Fórumnyitó (anonim))
márc. 25. 11:51
Nehéz döntés, szerintem is megbánod később ha vannak még kétségeid.Meg persze a hormonok is dolgoznak benned.
66. bellabi (válaszként erre: 60. - Fórumnyitó (anonim))
márc. 25. 10:46

45 évesen minden vagy, csak öreg nem.

Logisztika: ha megtartod a babát, és megszületik, gondolom elmész GYED-re. Ha most dolgozol, akkor abból jelentős időd szabadul fel, hogy akkor majd nem kell dolgoznod. Tehát igen, a baba gondozása elvesz majd időt a többi gyerektől, de az, hogy nem dolgozol meg egy csomót felszabadít. Kisgyerekkel amúgy is könnyebb a logisztika, mint munka mellett. Munkahelyről elég nehéz munkaidőben elszabadulni, babát viszont viheted magaddal, babakocsiban, hordozóban, tud közben nézegetni, aludni, üvegből vagy egy kendővel diszkréten letakarva magatok mellből is meg is tudod etetni.

Mire a GYED lejár (2 év), az mostantól 2,5 év, addigra legnagyobb 15,5 éves lesz, a második 13,5 körül gondolom, velül már számolhatsz úgy, hogy nem kell hozni-vinni őket, sőt a nagy akár segíteni is tud a kisebeknél. (Lányom osztálytársát gyakran gimis nagytesó hozza-viszi, majdnem egymás mellett van a két suli).

65. PöttyösPanka (válaszként erre: 58. - Birebora)
márc. 25. 07:57

Nem konkrétan azt írtad, hogy a gyerekek döntsenek. Csak azt, hogy mondják el a véleményüket a témában. Vagyis mondják el, hogy ők hogyan döntenének. Ha az egyik gyerek azt mondaná, hogy ő nem szeretne kistestvért, erre anya elmegy abortuszra, érezheti úgy, hogy miatta vettették el, hiszen megkérdezték, mi a véleménye, és ezt akarta. Hiába a szülők hozták meg a döntést. (Persze fordítva sem túl jó, hogy bár én azt mondtam, hogy szeretném a kistestvért, mégsem tartották meg, akkor meg minek kérdeztek meg.)

Van egy ismerősöm, aki kiskorában eltörte a karját. Nem volt hajlandó egyedül bemenni a röntgenre, így az anyukája bekísérte. Utána tudta meg, hogy az anyukája terhes, és nem tartja meg a kicsit. Az ismerősöm gyerek fejjel magát okolta. Azt hitte, hogy azért kell megölni a kistestvérét, mert ő hisztizett, hogy egyedül nem megy be a röntgenre, ami ugye árt a magzatnak, így már nem tarthatják meg a babát. Te felnőtt fejjel tudod, hogy az anyukája azért ment be vele, mert már tudta, hogy úgysem tartja meg a kicsit. De egy gyerek nem gondolkozik ennyire racionálisan.

64. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 62. - Amaunet)
márc. 25. 07:29
9 hetes, jövő hétre van időpontom ab-ra.
63. libikóka (válaszként erre: 60. - Fórumnyitó (anonim))
márc. 25. 06:42

Nem vagy öreg,,hahó:))

Csak most zaklatott és szomorú.

Tedd amit tenni akarsz,,fejben az ember úgyis tudja,,maximum húzza halasztja.

62. Amaunet (válaszként erre: 60. - Fórumnyitó (anonim))
márc. 25. 00:23
Hány hetes a babád?
61. liliom10 (válaszként erre: 60. - Fórumnyitó (anonim))
márc. 24. 19:52

Eszembe jutott az az ismerős nő, akinek nem lehetett gyereke. Felvették a kapcsolatot egy alapítvánnyal, és egy pár napos kisbabát sikerült örökbe fogadniuk. Nagy szeretetben felnevelték, már huszonéves a lány.

Nem akarlak rábeszélni, de ez is egy lehetőség.Tudom, hogy nagyon nehéz dönteni. Érzem abból, ahogy írsz.

Nekem is vannak gyerekeim, már több unokám is, boldog nagymama vagyok.

60. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 59. - Okoskodó)
márc. 24. 18:12
Szívem szerint persze hogy meg tartanám, de mint mondtam öregek vagyunk, és a legkisebb gyermekem nagyon sok foglalkozást igényel, nagyon kell neki a segítség,ha meg születne a kicsi óhatatlanul is sok időt lopna tőle, és a többiektől. Néha így is zsonglőrnek érzem magam,hogy egyik gyerek se érezze a hiányomat. És most a türelmem végén járok,meló mellett nagyon sok rosszul lét is kíséri ezt a terhességet.
márc. 24. 16:58
Nem akarok foglakozni azokkal a dolgokkal, amik itt elhangoztak. Mindenki gondoljon, amit akar. A témát úgy jellemezted: megbánás, lelkiismeret-furdalás, bánat. Márpedig, ha így van, akkor a szívedre hallgass, nehogy életed végéig bánjad tettedet. A gyerekeid elég érettek ahhoz, hogy tudják mi zajlik körülöttük. Mit fogsz nekik mondani? Saját magadat mivel fogod vígasztalni? Csak akkor dönts, ha minden kérdésedre tudod a választ. Igen nehéz, ... de nem az ötödik gyerek vállalása, hanem a döntés súlya. Akinek nem számít semmi, csak önmaga, az nem tesz fel ilyen kérdéseket. Te viszont feltetted, de az itt jelenlévők felelőség nélkül okoskodnak, mint ahogyan én is. Hallgass a szívedre!
58. birebora (válaszként erre: 57. - PöttyösPanka)
márc. 24. 15:20
Neked irom és lavendernek. Újra olvasás, majd helyes értelmezés kéretik. Köszönöm. Irtam pár dolgot de semmiképpen nem azt, hogy a gyerekek döntsenek.
57. PöttyösPanka (válaszként erre: 18. - Birebora)
márc. 24. 11:24
Ez pont nem az a téma, amiről a gyerekeknek kellene dönteniük. Egy ilyen súlyos kérdéshez még a felnőttek is épphogy elég erősek lelkileg. A gyerekek pedig biztos, hogy nem.
márc. 24. 11:19
Csak magadra hallgass! Ez a te döntésed. Bárhogy is legyen, sok erőt kívánok Neked!
1 2 3

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook