Azoknak az anyukáknak a jelentkezését és tapasztalatát várom, akiknek szülés után kiújult a pajzsmirigy betegsége. (beszélgetős fórum)
Szerencsére semmi gond nem volt a terhesség alatt. A ritmuszavarodat mivel kezelték? Kamaszkoromban nekem nagyon magas volt a pulzusszámom, béta blokkolót szedtem rá sokáig, helyre is billent szerencsére.
A gyógyszer nem árt a babának, ez nem. Azért félek, hogy túlműködésbe csap, mert annak a kezelése már hatna a szoptatásra, s emiatt nem akarom abbahagyni a szoptatást. Neked kitartást lelkiekben! Természetes, hogy egy gyerek kincs, de ha nincs szülő, aki felnevelje, az a legnagyobb bánat. Tehát vigyázz magadra nagyon!
Szia Kedves Kristzina!
Köszi a bíztatót szavakat. El fogok menni feltételnül orvoshoz mindenek előtt. De azért félek, mert az első terhesség után is majdnem alul kellett szagolnom az ibolyát:( félek, hogy valami közbejön. Ezek a ritmuszavarok is idegesítenek. Valahol azt olvastam, hogy ha az első terhességnél volt ez, akkor a másodiknál is 99%, hogy előjön. És azokat a gyógyszereket amiket írsz, hogy szoptatás alatt kell szedni, nem árt a babának? A terhességed alatt nem vot semmi probléma?
Szia!
Bocs, hogy én írok, holott mamijulihoz intézted az üzenetet, de csak megnyugtatni szeretnélek. Nekem 15 éves koromban diagnosztizáltak pajzsmirigytúlműködést, Basedow-kórt, évekig szedtem a Methotyrint, amitől beállt a hormonszint és 21 éves korom óta tünetmentes voltam. Most 30 vagyok. Tavaly novemberben szültem. A terhesség alatt minden rendben volt, de a dokim tanácsára szülés után 4 hónappal ellenőriztettem a hormonszintet és kiderült, hogy most alulműködik a pajzsmirigy. L-Thyroxint szedek. Ezzel szerencsére tudok szoptatni, de pár hét múlva újra ellenőrzésre kell mennem, mert a doki szerint gyakran átkúszik túlműködésbe. Ettől félek, mert nehezebben kezelhető, főleg szoptatáskor, de rendszeres ellenőrzéssel semmi gond nem lehet. És itt jön a képbe a nyugtatás. Ne aggódj! Ez az egy biztos nem tesz jót az egészségnek. Mielőtt belekezdtek a babaprojektbe, vizsgáltasd ki magad, keress egy nagyon jó endokrinológus szakembert, aki "vigyáz rád" a terhesség alatt. Az enyém azt mondta, hogy a terhes hormonok jótékonyan hatnak a pajzsmirigyre, szülés után meg gyógyszerrel karban lehet tartani a dolgokat! Tehát fel a fejjel és sok sikert a babához!
Szia Kedves Mamijuli!
Olvastam egy fórumon a pajzsmirigybetegségedről. Sajnos én is beteg voltam. Az első terhességem 7 évvelezelőtt volt. Semmi bajom nem volt végig, tökéletes volt minden, a legjobban éreztem magamat.Talán annyi, hogy összesen 5 kilót híztam, ebből a gyerek+ a többi cucc kijövetele után nem maradt semmi. Majd szülés után kb. 3 hónap múlva túlműködésem lett. Két hét alatt 15 kilót lefogytam, szívritmuszavar (ami még most is van) és a szokásos tünetek. 1-1,5 évbe telt mire helyrejöttem. Szoptatást azonnal abbahagyni. Először nem kaptam gyógyszert, majd orvost váltottam és végül Methotyryn-t kaptam amitől helyre jöttem. Közben a terhesség előtt lévő 70 kilómról szülést követően a 3. hónapra 43 kilóra fogytam. Nagyon beteg voltam, majdnem elpatkoltam. Most eltelt 7 év, jól vagyok, nincs bajom, a szívritmuszavarok a menses idején jönnek. De most éjszakákat nem alszom. Szeretnénk egy második babát. De FÉLEK!!!!! Mi lesz ha újra megbetegszem és jönnek a gondolatok. Neked mi a véleményed? Most találtam Pesten egy orvost (elég messze tőlünk), de ha kell elmegyek hozzá. Nem merem vállalni a babát, pedig nagyon szeretném:(
Ha lesz időd írj majd magadról és, hogyan élted meg, milyen tapasztalataid vannak ezzel a betegséggel és a gyermekvállalással kapcsolatban.
Ne haragudj, hogy zavartalak!
üdvözlettel:
Nati
Szia, nekem az első szülés után négy és fél hónappal szinte teljesen leállt a pajzsmirígyem. Közel egy évbe telt, mire stabil lett az állapotom (értsd gyógyszerszedés mellett állandóak lettek a hormonértékeim), közben szoptattam. KÉt és fél év múlva lettem ismét állapotos, a kilenc hónap alatt havonta ellenőrizték a hormonszintet, mert a baba szellemileg és testileg is elmaradott lehet, ha nem veszik észre időben a kismama hormonhiányát
A második szülés után a pajzsmirígyem ismét beindult, amit én nem tudtam azonnal és maradtam a régi hormonpótlón, ami persze még jobban megnövelete a hormonszintemet. Szülés után hat héttel ellenőriztem a hormonokat (önszántamból, csak úgy...)és volt ám mit látni. Igaz, akkor én nagyon jól éreztem magam, azt hittem éveket fiatalodtam, volt energiám, életkedvem...De az orvos figyelmeztetett, hogy a mellékhatások csak később jönnek. Úgy is lett. GYógyszer beszűntetve, a hormonszint viszont csak lassan csökkent. Alig tíz nap múlva már kezdődtek is a mellékhatások: szívzakatolás, állandó nyugtalanság,idegesség. Szóval nem leányálom. ÉS szép lassan csökkent a hormonszint, míg végülis egészen lecsökkent a régi szintre, vagyis ismét leállt a pajzsmirígy. Ez ismét kb egy évbe telt. Most ismét szedem a hormonpótlót.
Szia!
Nekem alulmüködesem van es mar az elözö terhessegemnel is szedtem vegig es szoptatas alatt is a gyogyszeremet.
Nem volt semmi gond a gyogyszerezessel,bealitottak,ellenörzik.
Igen,olvastam hogy sokaknak a terhesség hozza ki és ilyenkor esély van a gyógyulásra.
Szerencsés vagy :)
Azóta nem is kell szedned a hormont?
Persze hogy nem okoz problémát,hisz nem gyógyszerszedés ez,hanem ugyanaz,mint amit amúgy is előállítana a szervezetünk.
További ajánlott fórumok:
- 50 év felettiek jelentkezését várom nemtől függetlenül ismerkedjünk beszélgessünk.
- Szenvedély betegségek felsorolása
- Van-e valami betegséged és tudod-e a lelki okát?
- Közkívánatra 6. Pénzdíjas Fogyiverseny!!. Jelentkezzetek!!!
- Van itt olyan akinek pajzsmirigy betegsége van, és ennek ellenére sikerült lefogynia?
- Milyen betegségek jelentkezhetnek a neonhalaknál?