Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Az itthon kapható vízipipa használata ártalmas az egészségre? fórum

Az itthon kapható vízipipa használata ártalmas az egészségre? (tudásbázis)

1 2
2009. okt. 7. 12:21

Egyszer egy házi buliban kipróbáltuk a férjemmel.

tetszett de nagyon furi volt.

Fincsi meggyes dohány volt benne mert olyat hozott a srác Tunéziából.

Én nem szeretem a meggyes dolgokat de ez fincsi volt.

Többnyire csak a gyümölcsíz érződik rajta és egy kis füst.

Akkor a füstölő is káros ,azt is csak beszippantja az ember. Na jó nem közvetlen.

2009. aug. 13. 18:30
Én kipróbálta(tta)m egy kisérletet, és nekem elég meggyőző volt, hogy nincs benne annyi káros anyag mint a cigiben. Biztosan ti is ismeritek azt, amikor egy papirzsebkendőt tesznek a cigi füstszűrős végére, megszivják, és sárgásbarna marad a zsepi. Nos ezt mostis kipróbáltattam a barátommal, és sárgásbarna lett.. Ellenben a vizipipa nemhagyott nyomot a zsepin. Egyébként igen.. ha naponta 30x vagy többször nekiállsz vizipipázni, és füvet raksz bele, akkor persze hogy káros... de úgy érzem, nem az a reklámfogás, hogy ártalmatlan a vizipipa, hanem az, hogy káros.
2009. máj. 13. 19:14

Nekem bejött:)havonta 1-2szer belefér,összeülni a haverokkal,beszélgetni közben,csak sajnos anyum eladatta velem az 55cm-es nagyon tutis pipám,tök para volt,de nyáron veszek egy újat:)Anyum lassan 25 éve cigizik,és szerintem nincs ezzel egyedül,és érdekes, hogy pont ők akarnak minket óvni a vizipipától!...Egyszer ő is kipróbálta és semmit nem érzett rajta csak a gyümölcsöt,és azt is mondta,hogy ő többet bele nem szív,mert még csak a leggyengébb cigit se üti,szal'nem tudok rajta eligazodni!

Ja,és még annyit,hogy aki akarja az úgyis csinálja,aki meg elítéli az úgy sem fog mit kezdeni ezzel,mert nem sokat ér a véleménye(számomra sem)annak a szemében,aki régóta pipázik és semmi baja tőle!:)XD

35. sneer (válaszként erre: 34. - 036bf4cfe4)
2009. jan. 25. 22:21
Hidd el, más elfoglaltsága is van!
34. 036bf4cfe4 (válaszként erre: 33. - Sneer)
2009. jan. 25. 12:01
Egy 16 éves gyerek nem tud értelmesebb elfoglaltságot találni magának mint azt a szemetet szívni?
33. sneer
2009. jan. 24. 19:23
Ha utánanéztek, meglátjátok, hogy nem ártalmas, ha mindenféle gyümölcsös meg hasonló, pipába való dohánykeveréket szívsz. Ezekben nincs nikotin és kátrány, ami lerakódik. A nikotin okoz függőséget! Persze, ha dohányt teszel bele, akkor ártalmas, mint a dohányzás és a pipázás, stb.... A 16 éves öcsém is vízipipázik a haverjaival. Jobb, mintha füvet szívnának, dohányoznának, innának vagy csavarognának. Jó program nekik is, és legalább otthon vannak, lehet rájuk figyelni! :) De ez is olyan, mint a dohányzás, nem muszáj csinálni, annak, aki nem akarja! :)
2008. okt. 8. 19:40
Iránban voltunk tavalyelőtt. Egy teázóban volt egy bácsi, 100 éves volt, 10 éves kora óta vizipipázott, DE EGYFOLYTÁBAN lógott a szájából a cső!!! Lehet rá nézve nem volt káros?
2008. okt. 8. 11:02

a vízipipába azt szívsz, amit bele raksz. vannak kimondottan olyan természetes és nem mérgező anygaok, ami bele való.

ha pipadohányt vagy drogot raksz bele az igen, ártalamas.

30. Ne add fel (válaszként erre: 29. - Gyöngyszemü)
2008. okt. 4. 22:27
Az én fiam 19 éves. És havonta csak egyszer vízipipázott, már abbahagyta. Egyébként a többivel egyetértek veled.
29. gyöngyszemü (válaszként erre: 22. - Ne add fel)
2008. okt. 2. 23:17
Szerintem ártalmas!! Igen nikotin van benne, és az is ártalmas, hisz függővé tesz! Naés miért kell elzsibbadni egy 12 éves gyereknek?? Én is egyre több ismerőstől hallom hogy vizipipázik a gyerekük, és mind 13-14évesek ez úgylátom divat lett. :-(( Felvagyok háborodva!! Miért kell ezt egy kiskorú gyereknek? Már mindent megengedünk nekik? Hová jut ez a világ? Nyilvános helyen pipáznak? Gondolom pénzért! Naná hogy a tulaj nem a pénze ellensége! Hol érdekli az őt hogy ki mibe mikor D....k bele ha fizet érte! Kibicnek semmisem drága! A drog díler is azt mondja hogy nem árt....
2008. okt. 2. 20:11
szerintem aki már elmúlt 12 éves...nyugodtan meg lehet neki engedni...:D
2008. okt. 2. 20:09
nah hjó ne veszekedjetek máár! >.< HÜLYESÉG AZ EGÉSZ!! nem is ártalmas hiszen téynleg egyrészt az meber függővé sme tud válni és nincs is benne nikotin.. hjam és én azt hallottam hogy pont hoyg egészséges mert olyan természetes a füstje,h ogy tisztítja a tüdőt. és mi a Carpe Diemben (teázó)voltunk(szakítsd le a napot)(élj a mának) és ők mondták hogy tisztítja a tüdőt, és szerintem abszolút nem ártalmas 14 éves vagyok és a szüleim megengedik elújságoltam nekik és nem szóltak rá semmit! nem olyan nayg dolog az egész először félve szívtam meg azthittem köhögni fogok és semmi cska füst és kiáralott az egész nagyon jó élmény..jövőhéten is menni fogok :D ráadásul barátokkal..mindenki szív beszélgettek..nevetgéltek..isteni élmény volt..
26. s.irma
2008. máj. 26. 08:53

A vizipipa káros- e vagy nem káros ezt nem az határozza meg, hogy hol veszed.

Attól függ mit teszel bele. Hogyan és mennyit használod. Azokban az országokban ahol tradíviói vannak a vizipipázásnak fűszerkeveréket tezsnek bele. Különféle illatanyagokkal. A folyadék is lehet víz tej bor stb. És ezt a keveréket égetik el és szipákolják be a folyadékon keresztül.

miután manapság már semmi nem egészséges ( lassan még a bio termékek sem) ezek alapján ez sem az.

2008. máj. 5. 16:49
Hát ebből a szempontból mindegy hogy azt szivod vagy a pesti levegőt..:D
2008. máj. 2. 15:07
Minden káros az egészségre, már levegőt se lehet venni szinte, sőt csapvizet se szabad már inni. Miért lenne a vizipipa károsabb ezeknél? Meg amúgyis attól függ, mit teszel bele ;)
23. 5464505f6a (válaszként erre: 19. - Madul)
2008. ápr. 12. 18:11

Neked kellene eldöntened.

Ha néha-néha vizipizázol,nem fogsz 30évvel előbb meghalni.

2008. ápr. 12. 17:04

Végül rákérdeztem a gyerektől, azt mondta van benne nikotin, de nincs benne kátrány, viszont tényleg elzsibbad tőle.

Csak azt is mondta a fiam, hogy már 9-10 éves gyerekek is nyilvános helyen vízipipáznak, mert a tulaj szerint semmi kárt nem tesznek magukban.

21. ccd9bb7d17 (válaszként erre: 19. - Madul)
2008. ápr. 12. 16:59

Tudod mit?Rádbízom:)

Én nem élek effélékkel...

20. ccd9bb7d17 (válaszként erre: 18. - 5464505f6a)
2008. ápr. 12. 16:58

áááá,legalább csökkentem vele a testzsírszázalékom és növelem a vázizomzatszázalékom :))

tiszta egészség!

19. madul
2008. ápr. 12. 16:53
Na akkor most vízipipázzak vagy sem?! :DDD
18. 5464505f6a (válaszként erre: 17. - Ccd9bb7d17)
2008. ápr. 12. 16:51
vigyázz,mert veszélyes,ártalmas is lehet...:)
17. ccd9bb7d17 (válaszként erre: 16. - 5464505f6a)
2008. ápr. 12. 16:48

ááááá,nálam ilyen nem fordul elő,profi bútortologató vagyok,már gondoltam rá hogy vállalok költöztetést:)

annak dacára hogy a vázizomszázalékom nagyon gyatra(friss adat:)),írtóra erős vagyok ám!:DD

tehát váll-hátrándításra figyelek,óvatosan emelgetem,ha a lábamra tolom?nos azt felénk bénának nevezik:))akkor gondolom fáj....

16. 5464505f6a (válaszként erre: 15. - Ccd9bb7d17)
2008. ápr. 12. 16:39
és ha megrántod a hátad? v s lábadra tolod?
2008. ápr. 12. 16:20

értem én,amit szabad Jupiternek,nem szabad a kisökörnek:))

vagy

az nem baj ha az okos ember hülyéskedik,akkor van gond ha a hülye okoskodik:DD

szóval én most tudatlanul okoskodtam,de nem baj....

fiúk,lányok,cigiszünet vagy vizipipaszeánsz helyett gyertek hozzám bútort tologatni,tutira egészségesebb!!

ezt tök egyedül irtam,sehonnan nem másoltam:))

14. 5464505f6a (válaszként erre: 13. - Ccd9bb7d17)
2008. ápr. 12. 15:20

én sem mondtam,h értesz hozzá,hanem,amikor vmihez nem értünk,de azért okosodunk:)

"Régebben egy angol oldalon olvastam egy érdekes cikket a dohánygyárak kétségbeesett tetteiről a piaci részesedésük megőrzése érdekében. Mert a cigiben hatalmas pénz van, és a gyárak úgy gondolják, hogy a bevételük visszaesését okozhatja a vízipipa terjedése. Ezzel mondjuk nem nagyon értek egyet (saját tapasztalat), de mindegy. Azt tudjuk, hogy akinek annyi pénze van, mint a cigarettagyáraknak, annak nem esik nehezére egy olyan bulvárhírt felröptetni, amivel esetleg lehúzhatják a vízipipát..." [link]

13. ccd9bb7d17 (válaszként erre: 12. - 5464505f6a)
2008. ápr. 12. 15:15
Nos ha utánnanézel ez az első dolog amit bemásoltam,nem szokásom,és nem irtam hogy értek hozzá ha elolvasod a pár hozzászólást ebben a témában,valamint nem mondtam hogy ezt én tudom,mert profi vagyok benne és mivel van aki használja,gondolom ő a nemkáros hatásaival tuisztában van,azért irtam pontosan a károsat.....azt is beirtam előzőleg,honnan számazik az infóm egyáltalán a vizipipárol.....szóval akkor hol itt a gond?
2008. ápr. 12. 15:06

Kedvencem,amikor vkinek gőze nincs vmiről,de azé leirja,h hát én ezt meg azt halottam,olvastam vhol, vagy ilyen cikket bemásol!Sőt,azt is hallottuk már,h ártalmas a fehér meg a vörös hús,de ha nem eszünk húst,az is.

Csak végig kellene gondolni a működési elvet. Mivel a víz lehűti a füstöt, nem olyan ártalmas,mint a cigi, főleg(ha csak nem magadnak sodrod a cigit)akkor te választod meg milyen minőségű dohányt szívsz,nem úgy mint a ciginél(fadarabok,stb..)

"Egy ember egy vízipipázás alkalmával 100-szor annyi füstöt lélegezhet be, mint egyetlen cigaretta elfogyasztásakor." hát igen, csak egy átlagos dohányos napi 10-60szál cigit is elsziv,addig aki vizipipázik,az nem ül neki napi tízser, harmincszor, ötvenszer...

Jutka,nem sokáig keresgélhettél,beemásoltad a googleból az 5.találatot a károsságról,én ennyi erővel bemásolom a 4.találatot,arról,h nem káros:

"A nargile (vízipipa) használatakor a különleges gyümölcs ízesítésű dohány a pipa tetején lévő tölcsérben van elhelyezve. A dohány tetején faszén izzik. A keletkező füst a tartályban lévő vízen keresztül áramlik.

A dohány aromája akár egy - másfél óráig is élvezhető. A szertartás után jóleső, ellazult érzés uralkodik az emberen. A nargile a dohányzás legjobb alternatívája, mivel a vízen átáramló füst szinte teljesen mentes lesz a káros anyagoktól mire a tüdőbe jut. A nargile dohány nem tartalmaz kátrányt és nikotintartalma is alacsony. A vízipipa okozta tüdőrák kivételesen ritka. " [link]

11. ccd9bb7d17 (válaszként erre: 10. - Madul)
2008. ápr. 12. 13:38
csak hogy tudd mit csinálsz:D
10. madul (válaszként erre: 9. - Ccd9bb7d17)
2008. ápr. 12. 13:30
Érdekes a cikk. Most legalább tudom mire adom a fejem! :D
2008. ápr. 12. 13:18

A WHO a vízipipázás veszélyeire figyelmeztet

A vízipipázás által az ember ugyanazon veszélyeknek teszi ki magát, mint a cigarettával. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint sokkal összetettebb tudományos vizsgálat alá kellene vetni a vízipipázást, hogy megfelelően összefüggésbe tudjuk hozni a sisázást a halálos megbetegedések számával.

„Egy vízzel töltött csövet használni ara, hogy dohányt szívjunk, nem a cigarettázás megfelelő alternatívája.” – áll a az Egyesült Nemzetek hétoldalas jelentésében. „Az ősi tanokkal és a közhiedelmekkel ellentétben a vízből kiemelkedő füst számos olyan mérget tartalmaz, ami ismereteink szerint tüdőrákot, szívbetegséget vagy más betegséget okozhat.”

A WHO tanácsadó testületének felhívása szerint a vízipipázás által fogyasztott dohány - amit gyakran melasszal és gyümölcsaromával kevernek – által sokkal több füstnek teszi ki magát az ember és ráadásul több időn keresztül, mint a hagyományos dohányzás alkalmával. Előzetes kutatások azt mutatják, hogy a vízipipázás ugyanazon veszélyeknek teszi ki az élvezőjét, mint a cigaretta és egyes esetekben egyedien befolyásolja betegségek kialakulásának esélyeit.

A vízipipa (sisa, hukah) egy kis edényből, egy „vázából”, egy hosszú csőből és egy szipkából áll. A dohányt tetején található kis fém edénybe rakják rajta egy réteg fóliával és a tetején egy izzó széndarabbal. A dohány nem gyullad meg, inkább csak felhevül a szénen, ami a dohányzók szerint a füsttől különböző gőzt termel.

Az Észak-Afrikában, a Közel-Keleten, Közép- és Dél-Ázsiában évszázadok óta használt vízipipa nagyon népszerű vált az Egyesült Államok, Európa és Brazília területén, különösen is az egyetemisták és a fiatalabb felnőttek körében. AWHO szerint ez a trend egy „hiedelmen” alapszik, hogy a vízipipa biztonságos, ami csak egy kereskedelmi fogás.

Egy ember egy vízipipázás alkalmával 100-szor annyi füstöt lélegezhet be, mint egyetlen cigaretta elfogyasztásakor. A nikotin miatt a vízipipa pedig úgyszintén függőséget okozhat. „A vízipipa semelyik tartozéka nem csökkenti a dohányzó méreganyag-bevitelét vagy a dohányzáshoz kapcsolódó betegség kialakulásának vagy betegségben való elhalálozásának esélyét.” – jelentette ki a WHO.

Ugyan további kutatásra is szükség van, annyit ki lehet jelenteni, hogy a vízipipa általi passzív dohányzás is ugyanazon veszélyeknek teszi ki az embert, mint a cigaretta. A WHO felhívta a figyelmet arra, hogy a vízipipa füstje ugyanúgy veszélyezteti a magzat egészségét, mint bármely más dohányfüst.

medipress.hu

1 2

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook