Az itthon kapható vízipipa használata ártalmas az egészségre? (tudásbázis)
Egyszer egy házi buliban kipróbáltuk a férjemmel.
tetszett de nagyon furi volt.
Fincsi meggyes dohány volt benne mert olyat hozott a srác Tunéziából.
Én nem szeretem a meggyes dolgokat de ez fincsi volt.
Többnyire csak a gyümölcsíz érződik rajta és egy kis füst.
Akkor a füstölő is káros ,azt is csak beszippantja az ember. Na jó nem közvetlen.
Nekem bejött:)havonta 1-2szer belefér,összeülni a haverokkal,beszélgetni közben,csak sajnos anyum eladatta velem az 55cm-es nagyon tutis pipám,tök para volt,de nyáron veszek egy újat:)Anyum lassan 25 éve cigizik,és szerintem nincs ezzel egyedül,és érdekes, hogy pont ők akarnak minket óvni a vizipipától!...Egyszer ő is kipróbálta és semmit nem érzett rajta csak a gyümölcsöt,és azt is mondta,hogy ő többet bele nem szív,mert még csak a leggyengébb cigit se üti,szal'nem tudok rajta eligazodni!
Ja,és még annyit,hogy aki akarja az úgyis csinálja,aki meg elítéli az úgy sem fog mit kezdeni ezzel,mert nem sokat ér a véleménye(számomra sem)annak a szemében,aki régóta pipázik és semmi baja tőle!:)XD
a vízipipába azt szívsz, amit bele raksz. vannak kimondottan olyan természetes és nem mérgező anygaok, ami bele való.
ha pipadohányt vagy drogot raksz bele az igen, ártalamas.
A vizipipa káros- e vagy nem káros ezt nem az határozza meg, hogy hol veszed.
Attól függ mit teszel bele. Hogyan és mennyit használod. Azokban az országokban ahol tradíviói vannak a vizipipázásnak fűszerkeveréket tezsnek bele. Különféle illatanyagokkal. A folyadék is lehet víz tej bor stb. És ezt a keveréket égetik el és szipákolják be a folyadékon keresztül.
miután manapság már semmi nem egészséges ( lassan még a bio termékek sem) ezek alapján ez sem az.
Neked kellene eldöntened.
Ha néha-néha vizipizázol,nem fogsz 30évvel előbb meghalni.
Végül rákérdeztem a gyerektől, azt mondta van benne nikotin, de nincs benne kátrány, viszont tényleg elzsibbad tőle.
Csak azt is mondta a fiam, hogy már 9-10 éves gyerekek is nyilvános helyen vízipipáznak, mert a tulaj szerint semmi kárt nem tesznek magukban.
Tudod mit?Rádbízom:)
Én nem élek effélékkel...
áááá,legalább csökkentem vele a testzsírszázalékom és növelem a vázizomzatszázalékom :))
tiszta egészség!
ááááá,nálam ilyen nem fordul elő,profi bútortologató vagyok,már gondoltam rá hogy vállalok költöztetést:)
annak dacára hogy a vázizomszázalékom nagyon gyatra(friss adat:)),írtóra erős vagyok ám!:DD
tehát váll-hátrándításra figyelek,óvatosan emelgetem,ha a lábamra tolom?nos azt felénk bénának nevezik:))akkor gondolom fáj....
értem én,amit szabad Jupiternek,nem szabad a kisökörnek:))
vagy
az nem baj ha az okos ember hülyéskedik,akkor van gond ha a hülye okoskodik:DD
szóval én most tudatlanul okoskodtam,de nem baj....
fiúk,lányok,cigiszünet vagy vizipipaszeánsz helyett gyertek hozzám bútort tologatni,tutira egészségesebb!!
ezt tök egyedül irtam,sehonnan nem másoltam:))
én sem mondtam,h értesz hozzá,hanem,amikor vmihez nem értünk,de azért okosodunk:)
"Régebben egy angol oldalon olvastam egy érdekes cikket a dohánygyárak kétségbeesett tetteiről a piaci részesedésük megőrzése érdekében. Mert a cigiben hatalmas pénz van, és a gyárak úgy gondolják, hogy a bevételük visszaesését okozhatja a vízipipa terjedése. Ezzel mondjuk nem nagyon értek egyet (saját tapasztalat), de mindegy. Azt tudjuk, hogy akinek annyi pénze van, mint a cigarettagyáraknak, annak nem esik nehezére egy olyan bulvárhírt felröptetni, amivel esetleg lehúzhatják a vízipipát..." [link]
Kedvencem,amikor vkinek gőze nincs vmiről,de azé leirja,h hát én ezt meg azt halottam,olvastam vhol, vagy ilyen cikket bemásol!Sőt,azt is hallottuk már,h ártalmas a fehér meg a vörös hús,de ha nem eszünk húst,az is.
Csak végig kellene gondolni a működési elvet. Mivel a víz lehűti a füstöt, nem olyan ártalmas,mint a cigi, főleg(ha csak nem magadnak sodrod a cigit)akkor te választod meg milyen minőségű dohányt szívsz,nem úgy mint a ciginél(fadarabok,stb..)
"Egy ember egy vízipipázás alkalmával 100-szor annyi füstöt lélegezhet be, mint egyetlen cigaretta elfogyasztásakor." hát igen, csak egy átlagos dohányos napi 10-60szál cigit is elsziv,addig aki vizipipázik,az nem ül neki napi tízser, harmincszor, ötvenszer...
Jutka,nem sokáig keresgélhettél,beemásoltad a googleból az 5.találatot a károsságról,én ennyi erővel bemásolom a 4.találatot,arról,h nem káros:
"A nargile (vízipipa) használatakor a különleges gyümölcs ízesítésű dohány a pipa tetején lévő tölcsérben van elhelyezve. A dohány tetején faszén izzik. A keletkező füst a tartályban lévő vízen keresztül áramlik.
A dohány aromája akár egy - másfél óráig is élvezhető. A szertartás után jóleső, ellazult érzés uralkodik az emberen. A nargile a dohányzás legjobb alternatívája, mivel a vízen átáramló füst szinte teljesen mentes lesz a káros anyagoktól mire a tüdőbe jut. A nargile dohány nem tartalmaz kátrányt és nikotintartalma is alacsony. A vízipipa okozta tüdőrák kivételesen ritka. " [link]
A WHO a vízipipázás veszélyeire figyelmeztet
A vízipipázás által az ember ugyanazon veszélyeknek teszi ki magát, mint a cigarettával. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint sokkal összetettebb tudományos vizsgálat alá kellene vetni a vízipipázást, hogy megfelelően összefüggésbe tudjuk hozni a sisázást a halálos megbetegedések számával.
„Egy vízzel töltött csövet használni ara, hogy dohányt szívjunk, nem a cigarettázás megfelelő alternatívája.” – áll a az Egyesült Nemzetek hétoldalas jelentésében. „Az ősi tanokkal és a közhiedelmekkel ellentétben a vízből kiemelkedő füst számos olyan mérget tartalmaz, ami ismereteink szerint tüdőrákot, szívbetegséget vagy más betegséget okozhat.”
A WHO tanácsadó testületének felhívása szerint a vízipipázás által fogyasztott dohány - amit gyakran melasszal és gyümölcsaromával kevernek – által sokkal több füstnek teszi ki magát az ember és ráadásul több időn keresztül, mint a hagyományos dohányzás alkalmával. Előzetes kutatások azt mutatják, hogy a vízipipázás ugyanazon veszélyeknek teszi ki az élvezőjét, mint a cigaretta és egyes esetekben egyedien befolyásolja betegségek kialakulásának esélyeit.
A vízipipa (sisa, hukah) egy kis edényből, egy „vázából”, egy hosszú csőből és egy szipkából áll. A dohányt tetején található kis fém edénybe rakják rajta egy réteg fóliával és a tetején egy izzó széndarabbal. A dohány nem gyullad meg, inkább csak felhevül a szénen, ami a dohányzók szerint a füsttől különböző gőzt termel.
Az Észak-Afrikában, a Közel-Keleten, Közép- és Dél-Ázsiában évszázadok óta használt vízipipa nagyon népszerű vált az Egyesült Államok, Európa és Brazília területén, különösen is az egyetemisták és a fiatalabb felnőttek körében. AWHO szerint ez a trend egy „hiedelmen” alapszik, hogy a vízipipa biztonságos, ami csak egy kereskedelmi fogás.
Egy ember egy vízipipázás alkalmával 100-szor annyi füstöt lélegezhet be, mint egyetlen cigaretta elfogyasztásakor. A nikotin miatt a vízipipa pedig úgyszintén függőséget okozhat. „A vízipipa semelyik tartozéka nem csökkenti a dohányzó méreganyag-bevitelét vagy a dohányzáshoz kapcsolódó betegség kialakulásának vagy betegségben való elhalálozásának esélyét.” – jelentette ki a WHO.
Ugyan további kutatásra is szükség van, annyit ki lehet jelenteni, hogy a vízipipa általi passzív dohányzás is ugyanazon veszélyeknek teszi ki az embert, mint a cigaretta. A WHO felhívta a figyelmet arra, hogy a vízipipa füstje ugyanúgy veszélyezteti a magzat egészségét, mint bármely más dohányfüst.
medipress.hu
További ajánlott fórumok:
- Háztartási eszközök és tárgyak, háztartásban használatos dolgok ABC-ben!
- Vajon a kapszulás gyógyszerek kapszulája ártalmas az egészségre hosszútávon?
- Ha a lábas belsején lejött a zománc kb 2cm részen az ártalmas az egészségre ha így főzök benne?
- Mennyire ártalmas terhesség alatt a tisztítószerek használata?
- Ártalmas az egészségre a ruhásszekrényben folyton megjelenő por?
- A vízipipa mennyire káros az egészségre?Mondjuk kb 20 szívás mennyi cigizésnek felel meg?