Aspirin terhesség alatt (beszélgetés)
Szia, én szerencsére két hétig szedtem, szintén 100 mg-ot javasolt az Orvosom, a 18. heti UH-n kisebbnek mérték a babám, majdnem két héttel, így azt javasolta, hogy kezjük el szedni, a 20 hetes UH-n minden méret rendben volt, két hét alatt rengeteget nőtt :)
Részletesen sajnos nem tudom elismételni, hogy miért kellet pont aspirint, de az volt a lényeg hogy kis dózisban megelőzés képpen, ez a leg kézenfekvőbb, kárt nem tesz viszont ha volt vagy fennáll valamilyen immungyengítő tényező, vagy valami ami a babára veszélyes akkor ez az adag meggátolja hogy baj legyen.
Ezel az én tapasztalataim, kitartást és gyönyörű babákat!
"az Aspirin tabletta a terhesség első 6 hónapjában kizárólag indokolt esetben, a kezelőorvossal való megbeszélés szerint alkalmazható, a terhesség utolsó 3 hónapjában nem alkalmazható."
Ez egy kicsit szakmaibb, de talán a lényeg érthető: [link]
A csoportba tartozó Aspirint mégis sok kismama kénytelen szedni például a terhesség alatt komplikációkat okozó antiphospholipid szindróma (3) kezelése miatt. A warfarin teratogenitása miatt csak ez és a heparin kerülhet szóba a terhesség folyamán. A dózisfüggő hepatotoxicitás is csak fokozza ezen szerek kockázatosságát, ám amíg az előírt mennyiséget szedi a kismama, ez nem jelent komoly veszélyt.
A tény, hogy Franciaországban a hatodik hónaptól kontraindikáltak az NSAID-ok (beleértve az Aspirint is) többek között mutatja, hogy mindezen ismereteink a kockázatokról eddig a késői terhességet érintették.
Szerintem az orvosod tudja, hogy lehet e szedned vagy sem, bízz benne :)