Asperger szindróma - Előny, ha van róla papír, vagy inkább hátrány? (tudásbázis)
Ne értsétek félre, amit írok, nem kötekedni akarok, de nem értem, hogy maga a papír miért számít kitárulkozásnak? Nem a papír fogja aspergeressé tenni, és attól, hogy van róla papírja, nem kell mindenki orra alá odadugni.
Én mindenképp megcsináltatnám. Attól még, hogy nincs papírja, ugyan úgy aspergeres marad.... A tanárok így is-úgy is tudnak róla, ezen felül meg nem kötelező világgá kürtölni, hogy milye van a gyereknek vagy milye nincs. Viszont soha nem lehet tudni, mikor jön elő egy olyan nehézség, amin a papír könnyíteni tud (nyilván az iskolára gondolok elsősorban). Szerintem a gyerek csak jól járhat vele.
Igen, elképzelhetőnek tartom.
Fordítottam már cikkeket, leleteket aspregeres és autista gyerekekről is. Nem lehet könnyű, hogy pl. nem tudják a szemkontaktust tartani.
Az én gyerkőcöm "könnyű" Aspergeres, ezért vagyok bizonytalan abban, hogy ha nincs szüksége semmi könnyítésre, akkor is vágjunk e bele, higy legyen, mert később, ha pl nehezebb lesz a tananyag, akár jól is jöhet. Vagy s tovább tanulásban.
Ő is tudja magáról, hogy más, mint a többiek, ő maga is észre vette, de mivel tényleg nagyon enyhe, ezért csak annak tűnnek fel a furcsaságai, akik tudják, hogy keresni kell.
Az a fiú, akit mi ismerünk, hajlamos kicsit lenézően bánni másokkal, mert azoknak kisebb az IQ-ja, mint az övé.
Persze lehet, hogy ez védekezés, de kellemetlen tulajdonság.
Egy 17 éves "nehéz" aspergeres szülőjeként...szerintem a gyerek jó ha tudja, hogy neki van egy ilyenje. A fiam sokszor nem értette, ő miért "más" mint a többiek és miért nem tud átlagos lenni. Megnyugtató neki hogy nem ő a "hibás" meg a lúzer stb és ha utánanéz a neten láthatja, hogy rajta kívül még sokan küzdenek olyan dolgokkal emiatt, mint a beilleszkedés, társas kapcsolatok, kommunikáció...
A külvilág felé...az osztályfőnökének és a kollégiumi nevelőjének bizalmasan elmondtam, mert rengeteg probléma van vele a kollégiumi életben...nem tolerál, nyersen igazságos, lobbanékony, nehezen alkalmazkodik...úgy gondolom így valamelyest jobban megértik, miért olyan amilyen.
Szóval ha van is papir róla, nem biztos hogy széleskörűen felhasználnám...sajnos az önbizalomhiányuk miatt az is előfordulhat, hogy esetleg visszaélne vele a gyerek és erre hivatkozva kivételezést várna el magának...
Nem egyszerű helyzet, szerencsés vagy, hogy a te kisfiad még kicsi s időben felismertétek a helyzetet. Rengeteg figyelmet igényel!
Ráadásul egy Aspergeres gyereknek lehetnek speciális igényei.
Itt ez a rövid cikk ezeket is megemlíti:
Elfelejtettem hozzátenni, hogy jól szituált szülők egyetlen gyermeke. Nincs rákényszerítve, hogy dolgozzon vagy önállóan éljen, de nem tudom, mennyire lenne képes önálló életvitelre vagy rendszeres munkára, és ha igen, milyen munkára.
Talán valami számítástechnikai dolog lenne neki való, az iskolában ezt emelt szinten tanulta is. Nem tudom felmérni, hogyan viselkedne egy főnökkel szemben. Azt is a szülei tudják, miért nem várják el tőle a pénzkereső foglalkozást.
Nincs saját Aspergeres gyerekem, de a fiamnak van egy ilyen haverja.
Nem könnyű vele. A szülei kiskamasz korától fogva tudatosították benne a betegségét, és a tüneteket.
Pl. kimagasló az intelligenciája, de az emberekkel nehezen tart kapcsolatot, mert nem képes felismerni a nonverbális jeleket. Tud vadul tapintatlan és sértő lenni.
Képes az elmélyült, koncentrált foglalatosságra, de képes erről órákon át szünet nélkül beszélni is, és általában valami kifogással kell "lelőni" aznapra, mert fel sem merül benne, hogy a túlzással másnak a terhére lehet. A gondos szülői nevelésnek tulajdonítom, hogy az elköszönést azonnal elfogadja.
Úgy tudom, valamilyen speciális iskolába járt. Angolul kiválóan beszél, a németet érti, de nem tanult tovább. Napszámra otthon ül és a stratégiai játékaival üti el az időt - ezeket tovább is fejleszti és rendszerbe építi. Kora szerint már felnőtt huszonéves.
nem értem miről beszélsz
azért te a győztes
Ha tovább akar tanulni előny!
50 többlet pont a felvételinél és jogosult pluszidőre zh-knál.
De ennek esetleg érdemes lehet utána nézni. Pl agyhártyagyulladásomra nem járt pont. Pl gerincre jár. Azt nem értem miért akadályoz jobban, mint pl az extrém csúnyaírásom , vagy az ügyetlen kezem vagy a folyamatos mellégépelések. Ebben a félévben pl 2 tárgyam ne lm sikerül az egyik a biometria konkrétan a félregépelés , betűcsere stb-k miatt. Nincs papírom így nincs nincs semmiyen engedmény
Fiam 7 évesen kapott Asperger szindróma diagnózist az Autizmus Alapítványnál. Akkoriban még külföldön éltünk, ezért fel sem merült a szakértői bizottság vagy bármilyen tanulást könnyítő papír megszerzése. Fiam azóta 13 éves lett, 2 éve magyar, normál iskolába jár, a Delej utcai papírján kívül azóta sincs semmi más, mert teljesen jól boldogult az 5. és 6. osztályban. Azon kívül, hogy kicsit más,kicsit visszahúzódóbb, mint kortarsai, na meg más dolgok érdeklik, mint a korabeli gyerekeket, nem tűnik fel rajta semmi. Ja, de egy dolog viszont feltűnő, az pedig az, hogy az írása fergetegesen ronda és nyomtatott betűkkel ír. Eddig még igazából ez sem volt baj, a tanárok nem reklamáltak.
Az emberek véleménye teljesen megoszlik. Van aki szerint hátrány a papír, mert vannak kapuk, amik, zárva vannak előttük pl a továbbtanulasban, mások szerint meg csak jó lehet, csak pluszt az a gyerek jövőjéhez.
Akinek van ebben tapasztalata, mi a véleménye erről?