Aranygaluska recept
Az Aranygaluska hozzávalói:tészta:
1/2 liszt
1 élesztő
5 dkg cukor
5 dkg vaj
csipet só
3 dl tej
2 db tojás
sodó:
1 l tej
1 vaníliás cukor ha van vaníliarúd
6 db tojás
5 dkg cukor
tetejére:
olvasztott vaj /margarin
cukrozott darált dió
Az Aranygaluska elkészítési módja:
Langyos tejbe felfuttatjuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot. Majd a tojást, vajat és a lisztet és sót. Kézzel is géppel is dagaszthatjuk. Ha megkelt, akkor egy kanáll a kivajazott tepsibe szaggatjuk úgy, hogy olvasztott vajba mártjuk és a cukrozott dióba forgatjuk. Jó szorosan egymás mellé rakjuk. A maradék vajat rácsorgathatjuk a tetejére és a dióból is lehet rá szórni ízlés szerint. Aranybarnára sütjük. sodó: A tojásokat szétválasztjuk és kemény habbá verjük a fehérjét pici cukorral. A tejet föltesszük a cukor nagy részével főni, és amíg nem gyöngyözik, addig a lisztet pici tejjel, tojássárgájával és cukorral simára keverjük, apránként adjuk hozzá tejet, még folyós nem lesz. Majd a tejhez öntjük folyamatos keverés mellett. Lassú tűzön felforraljuk.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: boldogabban, márc. 19. 11:59
Az aranygaluska elkészítési módja és hozzávalói.