Albérletben lakók! Nektek szokott a tulaj januárban bérleti díjat emelni? (beszélgetős fórum)
nekünk nincs szerződés mert após munkatársáé a lakás, normális amúgy. dehát olyanért nem akarok fizetni ami nem is rám tartozik. remélem hamarosan veszünk egy házat és lépünk :)
Egyébként arról kell hogy mutasson neked egy részletezést, mármint a közös költségről, hogy az miből tevődik össze. Én minden évben kapok ilyet a lakógyűlésen, amikor elszámol felénk a közösképviselő. Ez alapján ki lehet számolni, hogy mi az a fizetnivaló ami téged illet. Ha nincs meg neki, a képviselő kell hogy adjon neki, tehát egyszerű utána nézni.
Mi úgy készítettük a szerződést,hogy ha bármi elromlik,tönkremegy,megjavítják.Jóval ár alatt adtuk ki- hatalmas házról van szó,500-as kerttel,teljesen alápincézve,jó helyen.Nehezen tudtuk volna reális áron bérbe adni-így vállalták,hogy megcsinálnak mindent.Persze a felújítási munkák kivételével.
Értelek, csak így utólag már nem olyan egyszerű, főleg ha szemét a tulaj. Nem tudom, aztán lehet szerencsétek lesz és meg tudjátok utólag beszélni vele.
Soha nem voltam még albérletben, így fogalmunk se volt, hogy mit hogy szokás fizetni. Most 11-én lesz közös költség fizetés meg fogom kérdezni hogy mi van benne.
Jobb helyeken ez úgy van, hogy a közös költségnek csak azt a részét fizeted, amit te használsz, tehát szemét, lifthasználat, ha benne van a víz stb. a felújítási alapot a tulajnak kéne fizetnie, hiszen övé a lakás, neked ahhoz semmi közöd. Bár ezt az elején kellett volna tisztázni, és a szerződésbe beleírni.
Emelhet, de bele szokták írni a szerződésbe, hogy csak az inflációval egyezően emelhet.
Nekünk a szerződésben az van,hogy bármikor bejelentés nélkül felmehetünk ezt aláírták de ettől függetlenül nem mentünk soha váratlanul.
Most meg már nincs szerződés(jobb így) még az elején mondtuk minden hónapban 2 szer jövünk(albérleti díj,rezsi fizetés)de soha semmi gond idáig nem volt.És azt tényleg nem szabad hagyni,hogy az albérlő fizesse a lakásfelújítást.
Még a villanyt is mi mondjuk be havonta ez a biztos mert aztán kiszámláznának egy akkora összeget,hogy na:(
Hozzánk soha nem jön fel azóta kb. kétszer volt amiota itt lakunk, másfél éve. De pl hallottam már olyan hogy valakihez szó nélkül feljárkál a tulaj..na az kicsit durva :D
Nálunk úgy van, hogy ugye jön a számla és mi befizetjük, tehát nem úgy kéri, mint ahogy itt valaki írta. ez a lakás 55 nm, és erre fizetünk 7500 at meg asszem 500 a takarítás...hát szerintem nagyon sok. egyébként 42 ezer volt a lakbér, de mivel szar a fűtés a konyhába konkrétan nincsen, így 40. dehát nekünk is nagyon rendes a tulaj és azért is nem szóltam eddig ezért mert ahhoz képest ahogy be van rendezve ez a lakás ilyen minimál stilusú butorok meg tök jo ülő garnitúra meg ilyenek szóval ez máshol 60 körül lenne, de akkor is azért a felújításra szánt pénzt nem értem hogy miért én fizetem amikor később közöm nem lesz ehhez a lakáshoz. most akarunk elköltözni illetve majdcsak tavasszal, mostmár telet itt töltjük. mert ennyit a bankanek is tudunk sőt kb. 80 at is tudnánk a banknak az meg egy idő után saját lenne.
Mi egy hónapban 1 szer vagy 2 szer megyünk fel de úgy,hogy előtte felhívjuk telefon őket.Ha nincsenek otthon bemegyünk és elhozzuk a pénzt.
Minden hónapban úgy fizetnek ahogy épp tudnak nem 1-2 napon múlik.A csekk fizetés úgy van,hogy mivel nem akarjuk,hogy ne legyen valami számla befizetve,hogy minden hónapban elvisszük mi és befizetjük és visszavisszük nekik és elteszik ez a biztos.
Egyébként egyik barátnőmék küzdenek sokat a főbérlőjükkel, összevissza megy hozzájuk, mindig mashogy akarja kérni a bérleti díjat, a rezsit is össze vissza számolja. Sajna mifelénk nagyon nehéz egyáltalán kiadó lakást találni, nemhogy tisztességes főbérlőt.
Én fizetek közösköltséget is, (28 nm a lakás, egy 36 lakásos társasházban), 3600ft-ot. Lakásbiztosítást a főbérlőm. Egyébként ő eléggé korrekt, 150km-re lakik innen(amit nem bánok), havonta mindig ugyanazon a napon küld egy összesített számlát(bejelentett albi ez),évi 2x jön,előre megbeszéljük mikor, olyankor hozza az összes számlát,hogy megnézhessem. És még képeslapot is küld, karácsonykor! :-D
Az emelést a szerződés tartlmazza,mert az inflációra hívatkozva szoktak emelni.
Érdemes lenne kérni az elszámolást,hogy mi van a költségbe. Én így jöttem rá,hogy kicsit csalós.A közüzemi számlákat sem akarták adni,mert rájöttem,hogy 2 köbméter melegvíz helyett 6 -ot kértek .Egy sima papíron közölték a fizetni valót, én meg csak számla ellenében fizettem.
de.
A lakásbiztit azt viszont én csak úgy fizetném, hogyha csak ingóságra lenne kötve. Magára a lakásra én tuti nem fizetnék, ha nem az én lakásom. Azt fizesse a tulaj.
nálunk a tulaj fizeti. Amúgy törvény szerint a tulajnak kéne fizetnie mindenhol.. nyilván, sok helyen benne van a fűtés pl, ott lebontva kellene. Mert igen, a felújítási költségeket, meg a közös képviselő bérét nehogy már én fizessem.
Hát igen nálunk akkor volt ennyi mikor a panelfelújítási részletet beleszámolták.Hány szobás lakás?
Mert nálunk a 4 szobás lakásnál kb.6 ezer a közös költség.Ebben víz nincs benne mert külön mérőóra van és külön számla jön róla.
de ez 8 ezer forint víz nélkül? az egy kicsit sokkkk. nem?
Mi voltunk albérlők sokáig és voltak/vannak albérlőink. Sosem emelkedett a bérleti díj.
Mi fizetettjük az albérlőkkel a közös költséget.Igen ebben a takarítás,lépcsőház villany és egyéb dolgok vannak amit ti mint albérlők használtok és nem mi főbérlők.
Nálunk úgy van,hogy a ablakcserét mi fizettük hisz nem az albérlő kötelessége nem az ő lakása.
És ez mellett még fizetik a lakásbiztosítást is.
mi másfél év éve laktunk, eddig 42 fizettünk, mostmár csak 40 et, mert szar a fűtés a konyhában. konkrétan nincsen... ti a közös költésget ti fizetitek vagy a tulaj? mi nekünk 8 ezer kb. amibe azt se tudom mi van benne. a víz az tuti nincs mert azt külön csekken jön. tehát ebbe a takarítás van ami 500 meg szemét, villany ilyenek,d e hogy ez legyen 8 ezer... mert ha belegondolunk akkor amit fizetünk a későbbi esetleges felújításokért ablak csere vagy akármi és mondjuk én már nem lakok ott akkor azért miért én fizessek. értitek? nálatok ez hogy van?
Általában,ha valaki több éve bérel egy ingatlant,az jó kuncsaftnak számít.Nem érdemes elveszíteni egy esetleges áremeléssel.Ki tudja,milyen lesz a következő:OO
Ezért nem igen szokott előfordulni árváltozás.
Már több ingatlanom van,volt kiadva,de sohasem emeltem.
3 éve lakok albérletben, a bérleti szerződés tartalmazza nálunk is,hogy emelhet, de 2 hónappal előtte jeleznie kell, írásban. Viszont nem emelt még sosem. Háhh, mondjuk nevetséges is lenne,ha emelne a jelenlegi díjon, ezért a tökmag lakásért:-D
Laktam olyan albérletben,ahol a szerződés tartalmazta,hogy a tulajnak joga az emelés,és erről időben értesítenie kell. De ő sem emelt!
Úgy gondolom van egy szerződés ami szeint fizeted a díjat. Én nem vagyok albérlő, de úgy gondolom, mindenkinek tartania kell magát az eredeti megállapodáshoz. Azt senki önkényesen nem változtathatja meg. Ha a tulaj emelni akar, azt időben jeleznie kell, hogy amennyiben nem tudtok megállapodni, tudjál másik albérletet keresni.
Én rákérdeztem november végén, hogy tervezi-e, azt válaszolta nem.
5. éve lakunk albiban, még sosem emeltek.
Nekünk a 3 év alatt még nem emelt.
További ajánlott fórumok: