Albérletbe készülünk Budapesten. Milyen fűtés az, ami nem túl drága? (beszélgetés)
Nekem eddig az egyedi gázfűtés (konvektor) vált be. Te szabályozod a hőfokot és ez alapján fizetsz.
Kérj a tulajtól számlákat (télit!!) és nézd meg, milyen a lakás szigetelése.
Sok múlik azon is, laknak-e alattad-feletted-melletted, s hogy milyen a lakás fekvése. Én már amondó vagyok, hogy inkább kibírnék nyáron 1-2 hónap meleget, csak süssön be a nap!
A távfűtésnél magas általában a számla és nagyon meleget tud csinálni. Két exem lakott ilyen házban, éjjel nyitott ablaknál kellett aludni, pedig én fázós vagyok.
Mindenképpen az egyedileg mérhető a jó megoldás. A távfűtést is korszerűsítgetik, de ettől még nyáron is fizetsz 6-10.000 ft alapdíjat.
De nem csak ezen múlik, hanem az eszközök minőségén. A régi vacak gázradiátor sokkal jobban fogyaszt, mint az új, korszerűek. Ugyanez igaz a hűtőre, tűhelyre. A régi villanytűzhelyek nagyon sokat zabálnak, az újak szinte alig.
De sok múlik pl. a ház szigetelésén. A barátnőm egy olyan házban lakik, ahol a fűtés soha nem volt még több mint 4.000, igaz 30 m2, de nagyon jól szigetelt a ház és mivel minden oldalon van szomszédja, alig kell fűtenie.
Nézzétek meg az ablakokat, mennyire zárnak. Ha fából vannak és régi, szinte biztos, hogy huzatos.
Cirkó.
Nekünk arról megy a melegvíz + a gáz.
Nyáron csak a melegvizet fizetem, ja meg amit főzésre használok.
Télen, amikor hideg van, kb. 12-14000-et fizetek gázszámlára.
Jó, 30 fok az nincs, de nem is kell.
Nálunk pl. távfűtés van, és a leghidegebb hónapban is maximum!!! 22ezret fizetünk a fűtésért, cserébe 30 fok van folyamatosan a lakásban...meg kell mindig kérni a tulajt, hogy mutasson számlákat, ez alapján tudsz dönteni, bemondás alapján ne higgy el semmit!
Úgyhogy, lakása válogatja szerintem, hol jó,hol rossz a távfűtés, ne általánosítsunk :)
Jah, és még annyi, ha saját magatokra főznél, akkor is a legjobb a gáz, mert a villany nagyon tekeri az órát...
És szerződést kössetek mindenképp! Követeljétek, mert mi már csalódtunk egyszer, csak jó szándékból mondom.
Ez azért így, ebben a formában nem igaz!
Először is van egy alapdíj, amit télen-nyáron fizetni kell, ez kb. 8 ezer forint. Aztán amilyen meleget akarsz, olyant csinálsz magadnak! Állítható, hőfokszabályzó van rajta és csak a felhasznált mennyiséget kell kifizetned! Alapjáraton, télen a fűtetlen lakás 14 fok. Erre kell ráfűtened.
Mi is Budapesten vagyunk albérletbe. Ezelőtti lakásba villanyfűtés volt, na az nagyon drága. Mindenképp saját fűtésűt válasszatok, konvektorost. Nekünk jelenleg cserépkályhába van bevezetve a gáz, és nagyon jó, a gázszámla sem lett húzós. Én mindenképp a konvektorost vagy cserépkályhásat választanám, mindenképp gázzal.
Még egy jó tanács: nehéz kifogni, de a vízmelegítésen is lehet spórolni, ha gázas. Bár a legtöbb helyen villanybojler van.