Alaplé vagy nem alaplé a főzéshez? (beszélgetés)
Nem kell alaplé. A legtöbb levesnél kevés olajon megdinsztelem a zöldséget, leszórom liszttel ha kell a rántás, és az edény negyedéig feltöltöm vízzel. Ezt a kevés vizet fűszerezem, rakok bele mindent és főzöm sokáig, lehetőleg fedő alatt közepes vagy alacsony lángon. Ha jól kifőtte magát, úgy öntöm fel fokozatosan a levest. Sokkal ízletesebb lesz! 👌
Alaplé nálam vagy leveskockából készül vagy általam főzött húsleveslé. Ragulevesek, krémlevesek azzal felöntve. Én még párolt rizshez, bulgurhoz, rizottóhoz is azt használok.
Dettó, párom nem is szereti a tejszínes ételeket
Pontosan így készítem én is. Aldi Lidl rizottó rizs megfizethető és finom. Sőt, a tejberizs is finomabb ebből a rizsből
Én a krémleveseket alaplével öntöm fel, ami egy tyúkhúsleveskockából áll, amit forró vízben elkeverek. Tejszínnel sürítem. Gyakran készítek, imádjuk.
az olaszok a risottohoz special rizsat hasznalnak.en sokszor ettem es foztem is mar!
Még sosem ettem, azt sem tudom, hogyan kell kinéznie...meg honnan lehet tudni, hogy készen van, mivel lehet enni, passz.
ln olaszországban se szerettem ... az nem az én kajám :)
Rizottót mi azt szeretjük, amit én főzök (első felöntés száraz fehérborral, majd alaplével, végén egy jó adag grana padano), itthon sok helyen nem jó az állag, nem jó rizst használnak aztán olyan szmötyi lesz.
én tejszinnel csinálom őket, alaplét még sose főztem semmibe.
A rizottót meg annyira nem szeretem hogy semennyire. pedig szeretem a rizst, meg a rizses kajákat. de a rizottó nekem olyan mint a lazagne, vhogy túl "sok"
Krémleveseket nem tudom hogy alaplével kell-e vagy sem, de alaplével gyorsabb. Én sokszor a tejszínt hagyom ki a krémlevesekből, valahogy olyan sűrű és teljes az íz, hogy a tejszínt már nem főzöm bele.
Vagy a hallébe? Mert abba külön már nem teszünk, a hal áll egy napot a sóban és az pont elég is a lének is.
igen, sokan mondják a rizottót. Én azt egyáltalán nem csinálok. krémleveseket csinálok néha, de nem tudtam, hogy alaplével kéne. mondjuk nekem minden leves sokáig fő, és lassan, hogy összeérjenek az ízek. ha csinálok levest
Abba nem teszel sót, igaz?
Pont ezért nem maradt levesből teszek el én sem alaplét, szerintem az már ízre is "fáradt" és élelmiszer-biztonság szempontjából sem oké.
Krémleveseket, rizottót mindig alaplével főzök. Az alaplét pedig direkt alaplének főzöm (van hogy csontos, nyesedéket főzök, van hovy zöldséget, van hogy vegyest), nem kiürült, megmaradt leves lesz az. Fél literes adagokban van a fagyóban.
Halászlevet viszont mi nem alaplével főzzük.
Szerintem romlandóbb is az az étel, amihez hozzákeverünk egy kis régit, még ha fagyasztott is...
Semmilyen alaplét nem használok, csak vizet. Jól befűszerezem.
Meg sűrűbb lesz. A halászlé akkor jó, ha megáll benne a kanál. :)
hmm.ezt így értem. köszönöm. ez érdekes így. Így nem is gondoltam bele, hogy szimplán kulturális különbséág. Én igazából mediterrán és felvidéki keverékben főzök. valahogy így jött össze az életem., de egyiknél sincs alaplé ugye. de tényleg ilyen lazacos norvég levesben láttam, meg ír kajában legutoljára... szóval így tök érthető
Azért a hűtő előtt is tudták tartósítani meg hűteni az ételeket, de gondolom régebben nem annyira volt az se szokás, hogy több napra előre főztek olyasmit, ami durván romlandó. Mondjuk a maradék leves még másnap jó a következő kajához, akkor is ha nem volt hűtőben.
Amúgy biztos van, akinek nem időpazarlás, egy halom egyéb főzéssel kapcsolatos dolog van, amit emberek megszállottan csinálnak, mert nekik megéri mert szerintük úgy finomabb, de mondjuk pl. szerintem meg a világ legnagyobb időpazarlása. Szóval biztos van aki boldogan főzi az alaplét, meg kerülgeti a fagyasztóban. 😅 De szerintem azért lehet olyan furcsa, mert a magyar ételekbe nemigen kell ilyesmi, amerikai meg brit receptekben gyakrabban szoktam látni.
Nem alaplézek. Beleteszem ami belevaló és ennyi.
én is azon akadtam le, hogy fú tök jó kaja, recepttel... : alaplé.. másik : alaplé... mindenben is..
de többen írják hogy a rizs nem jó csak úgy... mert?? dehát többfajta rizs van azok eleve mások. mindek mindent is ugyanolyan zölség, meg húsizűre főzni?
Azt sem tudom, hogy mi az. Anyukám nagyanyáim sem használtak ilyesmit, most hallottam róla először.
( enélkül is jól főztek, és viszonylag én is )
Használok alaplét víz helyett, pl. rizsát vagy tarhonyát főzni. Kicsit joob íze lesz tőle. Néha elvetemedve megmelegítem, és csak magában megiszom.
Az alaplé csontokból( marha, csirke, disznó stb) összefőzéséből készíthető, majd ha kihült adagolva fagyasszuk le,de a vegetárius étrendben étkezők, zöldségekből készítik az alaplevet. Az alaplé az ételek ízesítésére jó, mert több féle ízt ad és selymesebbé teszi a leveseket, de pl. tojás levesbe, paradicsom levesbe én nem tennék, vagyis nem mindegyik levesbe kell. Egy erőlevesnek , melybe kikivert tojássárgáját teszünk kiváló, mert percek alatt kész.
Csak a halászléhez (amit évente 1x főzök) használok alaplét ami technikailag sűrítmény, de ízletesebb tőle a leves.
de ez az, régen nem voltak hűtők, honnan jött ez az6 alaplézés? én töjk energiapazarlésnak érzem. meg időpazarlásnak
További ajánlott fórumok: