Alacsony koleszterin, mit jelent? (tudásbázis)
Pajzsmirigy gyógyszerrel mennyi a tsh? Az nem befolyásolja a koleszterint?
Egyébként én se értem a koleszterint. Sportolok, nem vagyok elhízott, étkezésem "koleszterinbarát" mégis a felső határ (azért alatta) környékén mozog. Talán egyszer volt 4,6. Mentem már 2 hét koplalás után (nem tudtam enni) vérvételre és valamivel felső határ felett volt a koleszterin. Azóta valahol olvastam, hogy a "koplalók" koleszterinje magas. Továbbá epekő szempontjából is olyan, mintha zsírral tömnék magukat.
Nálam tsh 2,6-3 között mozog. Műtöttek pajzsmiriggyel, de nem kell gyógyszer, mert 1 lebeny működik ennyire.
A cikkből is kiderül, hogy az alultápláltság okozhat alacsony HDL értéket.
Mennyi a napi kalóriabeviteled?
Csak tavaly még összevissza zabáltam tésztát zsírban sült krumplival stb. és több mint 10 kilóval több voltam, mégis rosszabbodott az érték, 1,18-ról ment még lejjebb, ezért nem értem.Kis javulást, vagy stagnálást vártam, erre rosszabb lett.Pedig már több mint 5 hónapja eszem így.
Akkor ezek szerint a Koleszterin is azért rossz, mert a HDL-koleszterin is.
Éppen hogy nem a megvonásról van szó a cikkben.
"A HDL koleszterin, az ún. „védő”- koleszterin. A HDL alacsony értéke, hajlomosít az érelmeszesedésre és ezzel szoros kapcsolatban álló szív – és érrendszeri megbetegedések kialakulására.
Szintjét változatos táplálkozással: csirkehús, lazac, pisztráng fogyasztásával, rendszeres testmozgással lehet az optimális szinten tartani."
Eleve nagyon kevés zsírt viszel be, az a gyanúm. Még szerencse, hogy a húsokban eleve van valamennyi, de nyugodtan egyél néha sajtot, halat, csirkemellet sütőzacskóban (azaz saját zsírjában) kisütve.
Sok fogyizó esik abba a hibába, hogy nem figyel a tápanyagok megfelelő arányára.
Én is átállítottam a táplálkozásomat tavaly nyár végén. Így írom, mert nem mondanám kúrának, azt ugye abbahagyja az ember valamikor.
Eddig 17 kg-ot fogytam, minden labor-értékem a normálison belül van, formásodtam és erősödtem, pedig már 55 éves vagyok.
Hát, itt a leletem írja, 3,9 és 5,2 közt jó, nekem 3,5.
A HDL meg 1,68 és 5,20 közt jó, és nekem 0,98. Kétlem, hogy ez normális.
a koleszterin szint mindenkinel egyeni...nincs
tol-ig...ha nincs bajod felejtos az ugyed...
Olvastam. Ezek szerint én vagyok a nehéz felfogású, de akkor sem értem mit jelent ha a sima koleszterin alacsony.
Rizset, cukrot, tésztát, kenyeret krumplit és cukrot egyáltalán nem fogyasztok.Tejterméket szoktam tejet sajtot, tejszínt.Tojást is eszek, de nem sokat.
Nagyrészt zöldségeket nyersen, grillezve, párolva, húsokat, felvágottakat, abonettet.
Egyedül a tejtermékre tudom fogni, de nehogymár attól a pár decitől legyen ennyire rossz az eredmény.Sajtot pl szoktam, de nem is emlékszem mikor ettem utoljára, heti egyszer átlagban.
A fentebb soroltakon kívül komolyan mit lehet még megvonni?
Ajánlom az olívaolajat fogyasztani,de ne hőkezeld.Kérsz tippeket?
Hetente 1x tengeri halat.
Naponta egyetlen pohár bort,lehetőleg vörösbort.De ha a sört szereted,akkor abból egyetlen pohárral.
Sajnos a HDL gyógyszeres növelése nem megoldott.1 fölé érdemes vinni,alatta hosszú éveken át,nem túl hálás érte a szív,meg az érrendszer.
Gondolom amúgy egészséges vagy 21évesen.Igaz?
Nekem akkor voltilyen alacsony,mikor vega vtam...
Stem tul nagy ugyet ne csinalj belole, ha amgy mnden oke :)
Ez egy nagyon jól megírt és közérthető cikk.
Megtalálod benne, hogy az étrendeden miképpen lehet változtatni. Valószínű, hogy nem megfelelően étkezel.
Semmi gond!
Mesterségesen megállapított értékek.Nagyon jól jövedelmez a gyógyszer iparágnak!
Normál LDL, alacsony (0,98) HDL, alacsony koleszterinszint.Ez mégis mit jelent? Tudom, hogy baj, hogy ilyen alacsony a HDL, és ráadásul évről-évre romlik.De mi pontosan a sima koleszterin?Az az összkoleszterin?Most ez baj, hogy alacsony?(3,5)
Köszi!
További ajánlott fórumok:
- Hogyan csökkenthető gyógyszer nélkül a koleszterinszint?
- Ha állandóan alacsony a vércukor szint, és jelentős mellette a túlsúly, mit lehet tenni?
- Ha a vaskötő kapacitás alacsony, de a vas magas mit jelenthet?
- 95/79, ezt mértem ma a vérnyomásomra. Miért ilyen alacsony az első érték? Mit jelent?
- Okozhat-e problémát alacsony koleszterinszint?
- Ha a gyereknek a koleszterinszintje alacsony