Akinek IR-e van az hajlamosabb a terhességi diabéteszre, vagy nem függ össze a kettő? (tudásbázis kérdés)
Szerintem meg próbálta elmagyarázni pontosan nem vettem észre h lekezelő lett volna ,írom ezt így ismeretlenül,ellenben a Te beszólásod lekezelő volt szerintem:
Arra válaszolnál ha már ennyire okos vagy, hogy jól látom-e amit írtam?"
Na ez lekezelő volt,.
Nem szeretem a stílusodat... Lekezelő.
Arra válaszolnál ha már ennyire okos vagy, hogy jól látom-e amit írtam?
Pedig érthető.
1-es típusú cukorbetegség esetén a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei elusztulnak, ezért nem termelődik inzulin, emiatt kívülről kell bevinni élete végéig.
Az inzulinhiány miatt a vércukor nem tud a sejtekbe bejutni, a vérben marad, és így magas vércukorszintet lehet mérni.
A 2-es típus esetén nincs megfelelő inzulinhatás , így nem jut elég vércukor a sejtekbe.
De aki terhességi cukorbeteg, és mégsem kell inzulinoznia, annál még nem fáradt ki a hasnyálmirigy, de már annyira rossz a sejtek felvevő képessége, hogy magasabb inzulin mellett se veszik fel a cukrot?
Van egy rokonom, mind3 gyereknél terhességi cukra volt, de neki inzulint nem néztek... Lehetséges, hogy ir-es,
Vannak szakaszai, folyamatosan romlik az ibzulin erzekenyseg. De terhesseg alatt ez a fokyamat baromi gyorsan is vegbe tud menni. Par het alatt...
Nevezhetjuk ugy is, h kifarad a hasnyalnirigy, az is attol van, h baromi sok inzulint kell termeljen, ami mind ott marad szabadon a veraramban.... En terhesseg alatt inzulinoztam, sajna muszaj vokt es ezalatt pl nekemmpihent a hasnyalnirigyem. A 6 hetes kobtrollon csudas volt a terhelesem, valsz a pihenes miatt. Aztan fel ev alatt ujra visszaromlott dieta mellett is.
Én úgy tudtam, a hasnyálmirigy kifárad, azért nem termel több inzulint. Ezek szerint nem feltétlenül, hanem az is lehet, hogy "csak" leállítja a termelést?
Illetve akkor van az ir-nek egy olyan kezdeti szakasza, mikor az emelkedett inzulin le tudja nyomni a cukrot, és van egy olyan mikor már nem... Jól értem?
rezisztencia= ellenállás
azaz a szervezet nem veszi észre, hogy termelődik az inzulin, de leírták lejjebb
Pont ezaz,hogy túl sok inzulin termelődik ami ott pang a vérben mert a sejtek nem érzékelik ezért nem jut el a helyére.amikor ez nincs kezelve és a hasnyálmirigy csak pörög és pörög akkor egy idő után elfárad és leáll,na ekkor kell már az inzulin injekció különben annyi.Minden diabétesz megelőző állapota az IR,ebből alakul ki a cukorbetegség.Sok más hormonális problémát is okoz,többek között cikluszavart,meddőséget policisztás petefészket.
Egy 3 éve IR-es.
Én megfordítanám ezt a kérdést, aki terhességi diabéteszes lesz, az már alapból IR volt? És a cukros terhesség után visszamarad az ÍR?
Én azt gondolom, nálam igen, de nem mérettem meg az inzulinomat szûlés után.
Én csak azon filózom, hogy elvileg aki terhességi diabéteszes annak nem termelődik elég inzulin, amiatt magas a vércukra. ( de ha termelődne akkor fel tudná venni a cukrot a vérből???) Viszont aki ir-es annak pont amiatt nem magas a cukra, hogy a magas inzulin lenyomja... De annak meg azért kell a plusz inzulin mert roncsolódtak a vércukor felvevő sejtek...és ez nekem olyan ellentmondásos...
Mert aki ir-es annak sok az inzulinja, de akkor mitől lenne magas a vércukra?
További ajánlott fórumok:
- Mi a véleményed arról az ötgyermekes anyukáról, akinek a hasa tele van terhességi csíkokkal, mégis kétrészesben napozott a strandon?
- Van valakinek tapasztalata az Ozempic nevű diabétesz gyógyszerrel?
- Cukorbetegség - terhességi diabéteszből
- Diéta terhességi diabétesznél
- AZ igaz, hogy terhesség diabétesz alatt fel lehet iratni a háziorvossal fruktózt?
- A pécsi szülészeti klinikára hány órára kell menni terhességi diabétesz gondozásra?