Aki albérletben lakik, az hová jelentkezik be? (tudásbázis)
"Biztos nincs így." - de, pontosan így van.
"Ha én szerződést irok a lakás bérlőjével, az teljes bizonyító erejű okirat, tanuktol, kézirástol stb. függően" - A teljes bizonyítóerejű magánokirat törvényben meghatározott kellékekkel bír, például vagy elejétől végéig saját kezűleg van írva (ami bérleti szerződéseknél nem járható, mert két szerződő fél van), vagy két tanú aláírja.
"A tartózkodási hely egész más mint egy lakcimre ideiglenesen vagy állandóra bejelentkezés"
A tartózkodási hely az, amit régen ideiglenes címnek hívtak. Mostmár tartózkodási hely a neve. Nincs ideiglenes bejelentkezés, csak állandó, vagy tartózkodási hely.
1992. évi LXVI. törvény a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról
Állandó és ideiglenes lakcím húsz éve nincs már. Helyette van lakóhely és tartózkodási hely. A lakcímadat pedig a törvény szerint ez a két adat.
miszerint közokiratba vagy teljes bizonyítóerejű magánokiratba foglalt bérleti szerződés kiváltja a tulajdonos aláírását."
Biztos nincs így.
Ha én szerződést irok a lakás bérlőjével, az teljes bizonyító erejű okirat, tanuktol , kézirástol stb. függően
Ennek ellenére kizártnak tartom a bérlő bármilyen bejelentkezését
A trv. számát ha leirnád!
Mert erősen kétlem, hogy a tulajdonomban álló lakásba akkor is bejelentkezhetne az albérlő ha én nem egyezek bele.
Az másik dolog, hogy ő hol és miért közli a tartózkodás helyét/elérhetőségét
A tartózkodási hely egész más mint egy lakcimre ideiglenesen vagy állandóra bejelentkezés
Nem, a lakónak kötelessége bejelenteni a saját lakcímét. Aki ezt elmulasztja, szabálysértést követ el.
Sajnos a törvény bizonyos esetekben lehetőséget ad a tulajdonos számára, hogy a bérlőt ezen kötelességének teljesítésében megakadályozza. Nevezetesen, amikor tulajdonosi aláíráshoz köti a lakcímbejelentést. Ezzel kapcsolatban volt egy ombudsmani vizsgálat, és ennek eredménye az alább idézett törvénymódosítás, miszerint közokiratba vagy teljes bizonyítóerejű magánokiratba foglalt bérleti szerződés kiváltja a tulajdonos aláírását.
Sajnos sokan vannak, akik ilyen bérleti szerződés hiányában, vagy egyszerűen a tulajdonos retorziójától tartva inkább nem jelentik be a lakcímüket, ezzel bírságot kockáztatva, illetve alapvető jogaikból kiszorulva. (Lakcím hiányában még egy könyvtárba sem lehet beíratkozni...) Ez annyira balkáni :(
Ugyanakkor tudjuk, sok tulajdonnal rendelkező polgártársunk nem ott lakó ismerőst, családtagot valótlanul bejelent magához, különféle előnyökhöz jutás reményében. Ezzel nemcsak közokirathamisítást, hanem esetenként csalást is elkövetnek, viszont ez ellen a gyakorlat ellen a hatóságok a tapasztalat szerint nem lépnek fel.
Látható, hogy a lakcímbejelentés tulajdonosi aláíráshoz kötése önmagában nem eredményez hiteles lakcímnyilvántartást, viszont jogaiban rendszeresen sérti a bérlakásban élőket.
Megoldás lehetne, hogy a lakcímbejelentést teljesen függetlenítenék a tulajdonos hozzájárulásától (annál is inkább, mert a lakcímbejelentéstől a lakás használatára senkinek sem lesz se több, se kevesebb joga), a tényleges ottlakást viszont szúrópróbaszerűen ellenőriznék.
„26. § (1) A Magyarország területén élő, e törvény hatálya alá tartozó polgár [4. § (1) bekezdés] köteles beköltözés vagy kiköltözés után három munkanapon belül lakóhelyének, illetve tartózkodási helyének címét a járási hivatalnál nyilvántartásba vétel céljából bejelenteni (a továbbiakban együtt: lakcímbejelentés).”
„27/A. § (3) Az (1) és (2) bekezdéstől eltérően a szállásadó általi hozzájárulásra nincs szükség, ha a bejelentkező olyan érvényes teljes bizonyító erejű magánokirattal vagy közokirattal rendelkezik, amely a lakás használatára feljogosítja. Ebben az esetben az okiratot a lakcímbejelentő lappal együtt kell a járási hivatalnak benyújtani.”
Nem kötelessége a tulajnak, de ha megtiltja, törvényt sért.
A bérbeadónak nincs jogi lehetősége mérlegelni, hogy engedi-e a lakcímbejelentést."
HA jól értem, azt jelenti hogy a tulajnak kötelessége bejelenteni a bérlőt?
Erre ha egy trv. helyet idéznél, csodálkoznék!
A bérbeadónak nincs jogi lehetősége mérlegelni, hogy engedi-e a lakcímbejelentést. Nyilván arra gondolsz, hogy a bérbeadók berögzült tévképzetéből, nevezetesen a lakcímbejelentés rájuk nézve állítólag hátrányos voltából kiindulva a lakcímét bejelentő bérlővel szemben mintegy szankcióként felmondással élnek. Nos, ez a jogsértő gyakorlat visszaszorulóban van, hiszen az állam egyre inkább kikényszeríti a lakók lakcímbejelentését, ezért előbb-utóbb nem lesz bérlő, aki nem érezné szükségét, hogy bejelentse a lakcímét, a lakást meg valakinek csak ki kell adni.
Annál is inkább, mert egyre több bérbeadó foglalja a szerződést közokiratba, a bérlő esetleges későbbi kilakoltatását megkönnyítendő, csakhogy ezzel pont azt az okiratot adják a bérlő kezébe, amivel külön tulajdonosi aláírás nélkül bejelentheti a lakcímét.
A bérbeadó nem bármikor jelenthet ki, hanem csak azután, hogy a bérlő ténylegesen elköltözött.
A bérbeadónk lehet, hogy kötelessége engedni, hogy bejelentkezz, de nem köteles bérbeadni neked a lakását.
Tehát izmozással nem fog menni.:)
Egyébként a bérbeadónak attól nem kell tartania, hogy később nem jelentkezel ki, mert ő bármikor kijelenthet.
Az albérletben élő ismerősöm az albérletbe jelentkezett be tartózkodási helyre, az ugye véges időre szól és oda járt a gyerek is óvodába, iskolába, a tartózkodási hely szerinti intézménybe.
Szerződés nélkül lakni valahol? Öngyilkosság.
Oviban dolgozom, tehát tudom.
6 éves gyermeknek kötelező az ovi, de csak annak az ovinak kötelessége őt felvenni, ahova lakcímkártya szerint tartozik.
Ha tudod, intézd el, hogy az albérletbe ideiglenesre bejelentkezhess.
Ha nem, akkor próbálj beszélni az óvodavezetővel, ahova vinnéd a gyerkőcöt. Ugyan nem tartozol az ovi körzetébe, de szabad óvodaválasztás van. Mondd el neki, milyen helyzetben vagytok, és hogy a munkahely miatt az állandó lakcím szerinti oviba lehetetlen vinni őt.
Szerintem ha egy mód van rá, segíteni fog az óvodavezető.
És aki nem tud hová bejelentkezni, mert pl. albérletbe nem fog, vagy nem tud, azzal mi van???
Nem jár a gyereke oviba/suliba?
Az én gyerkőcöm augusztusban lesz 6 éves, nagycsoportos lesz, és ugye az utolsó év kötelező az oviban.
Ugye mindenhol azt mondják, hogy lakcímkártyával veszik fel a gyerekeket oviba, ráadásul állandóval, nem ideiglenessel.
További ajánlott fórumok:
- Miért tiltják a barátomat tőlem amiatt mert albérletbe lakik mit tehetek nem tett senkivel rosszat
- Miért akar mindenki takarító munkát nekem? Miért gondolják, hogy arra jelentkeztem valahova vagy az lenne jó nekem?
- Be kell-e jelentkeznem arra a lakcímre, ahova hazavinném a babát?
- A barátom albérletben lakik, nem szeretnénk egymást elveszteni, akadálymentes lakásra volna szükségünk, mit tehetünk?
- Költözünk egy másik városba, de csak albérletbe. Lakcímet nem változtatunk, legalább is nincs tervben. Kisfiamat hova vehetik fel bölcsibe?
- Felvételi 2009... Ti hová jelentkeztek?