A szertartásokat nekem illik fizetni, ha esküvői tanú leszek? (tudásbázis)
a polgárit szerintem a vőólegény fizeti, vagy a pár közösen.
( eszembe sem jutott volna, hogy a tanukkal fizettessük ki a ktg-et)
Nálunk az a szokás, hogy keresztszülők a násznagyok. Ők fizetik a szertartások költségét.
Nászajándék minimum 100 ezer. A gazdagabbaknál nem ritka a milliós ajándék. A vendégeknél, személyenként 10 ezer forint a szokás.
Nekem az unokatestvérem volt a tanú. Felénk a legközelebbi férfi rokon a tanú, így mivel unokatestvéremmel nagyon szoros a kapcsolatunk, mondhatni, testvéri, őt kértem fel tanúnak.
Fizetni semmit sem fizetett, nem is engedtük volna, mert még tanult akkor.
A keresztszülők szokták a templomi szertartást fizetni, de a lelkészünk nem kért semmi, sőt mindent megkaptunk, amit csak kértünk, úgy örült, hogy végre esküvő volt a templomban.
Férjem 3 éve volt tanú a legjobb barátjánál, ő sem fizetett semmit.
Régen mifelénk is az volt a szokás, hogy tanúnak a keresztszülőt hívta az ifjú pár (mindegyik a sajátját), és a két tanú fizette felesbe a szertartás költségét.
Igaz, ennek már 18 éve, azóta lehet, hogy már nem tartják ezt a szokást.
Ha szeretnéd fizetni akkor ajánljad föl a párnak esetleg.
Nálunk a templomban, vagyis a sekrestyében ahol befizettük a pénzt, csodálkoztak is, hogy miért mi akarjuk, mert úgy szokott lenni, hogy a szertartás után, amíg tart a gratuláció ilyesmi, addig a keresztszülők be szoktak menni elintézni az anyagiakat. Ugyhogy mindenképpen derítsed ki, hogyha esetleg kifizetik előre akkor ne menjél be, hülyén jönne ki, hogy duplán akartok fizetni :)
És nászajándékba most mennyit illik adni (pénzt)???
Tudom, hogy a barátnőm nem vár el semmit, de igazániból megtehetem így ez nem akadály. 3 éve mikor koszorúslány voltam, akkor 15 ezret vittem, plusz a menyatáncba 2000, de akkor még tanultam.
Soha nem hallottam,hogy a tanúnak kellene fizetnie bármilyen költséget.
Ez valami tájjellegű szokás?
Nekünk tavaly nyáron volt az esküvőnk Bp-től nem messze egy kisvárosban.
A polgári esküvő 15 ezer volt(ha hétköznap lett volna akkor ingyen lett volna), a templomi pedig 20.000.-
Mi magunknak fizettük. Az egyik tanúban fel sem merült, hogy ő beszállna, a másik mondta, hogy ő fizetné, de mondtuk, hogy mi már kifizettük. Nem akartuk az ő nyakukba varrni, ezért előre kifizettük,mielőtt valamelyik tanú beelőzne.
További ajánlott fórumok:
- Az esküvői tanúnak kell fizetnie a papot?
- Esküvői szertartásra milyen ajándék illik?
- Nem vettek fel az egyetemre. Akkor, ha egy évet csak úgy itthon leszek kell TB-t fizetni?
- Január óta magam után fizetem a TB-t, ha gyesen leszek akkor is tovább kell fizetnem? Vagy ezt levonják a gyesből és nem kell fizetni?
- Komolyzene esküvői szertartáson
- Szabadtéri esküvői szertartáshoz tudnátok a XI. kerben vagy környékén valami kedves, hangulatos és nem luxus kivitelű helyszínt ajánlani?