Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » A sárgarépa negatív hatása fórum

A sárgarépa negatív hatása (beszélgetés)


16. joseki
2011. dec. 19. 13:37
Nem lehet, hogy mivel te pucoltad, te daraboltad a sárgarépát, ezért csak a te kezed lett tőle sárga? Amikor én sárgarépát pucolok, már egy megpucolása is látható "sárgaságot" eredményez a kezemen! De én örülök, hogy már pucolás közben is felszívódik az a hatóanyag! Kedvencem a picit édeskés vékony sárgarépa szelet mégvékonyabb vajjal.
2009. febr. 3. 15:52
kÖSZÖNÖM NEKTEK. PUSZI MINDENKINEK A KEDVESSÉGÉRT.
14. 486341e386 (válaszként erre: 1. - 50d0def203)
2009. febr. 3. 15:26
a sárgarépa-karotintartalma miatt.a rendszere céklafogyasztás után pl. elszíneződik a vizeleted...
13. 5fe333ca04 (válaszként erre: 12. - 50d0def203)
2009. febr. 3. 15:23
Kérlek:) Jó szívvel tettem:))
2009. febr. 3. 15:04
KÖSZI A HOZZÁSZÓLÁST!!
2009. febr. 3. 13:45

Sárgarépa

Táplálkozási szempontból a sárgarépa legnagyobb értékét magas béta-karotintartalma jelenti, de ez a zöldség más karotinokban is bővelkedik (pl. alfa-karotin). A vér alacsony béta-karotinszintje fokozhatja egyes rákbetegségek kockázatát, és ez a növényi festékanyag - a többi karotinhoz hasonlóan - jelentős antioxidáns, így a szabad gyökök károsító hatásával szemben véd.


A szervezet a béta-karotint szükség szerint A-vitaminná alakítja át (egységnyi mennyiségű A-vitamint hatszor annyi béta-karotinból állít elő). A vitamin fontos a jó látás és a nyálkahártyák egészsége szempontjából, de mivel zsírban oldódik, túladagolása - és ez a táplálékkal bevitt vitaminra is vonatkozik - mérgező lehet, így biztonságosabb a béta-karotin fogyasztása.


Az A-vitamin hiányának az egyik legelső tünete a farkasvakság. A szem képtelen alkalmazkodni a gyenge fényhez, ha az ideghártya fény- és színérzékelő receptoraihoz szükséges retinol (A-vitamin) nincs jelen. A vitamin hiánya esetén már napi egy sárgarépa is elegendő lehet a szürkületi látás helyreállításához. A fejlődő világban a 21 év alattiak körében előforduló vakság leggyakoribb oka az A-vitamin-hiány. A legtöbb zöldségfélével ellentétben, a sárgarépa főzve táplálóbb, mint nyersen. A vastag sejtfalak miatt a szervezet a nyers sárgarépa béta-karotintartalmának mindössze 25%-át képes hasznosítani. A főzés során azonban károsodnak a sejtfalak, így a szervezet számára a karotin hozzáférhetőbbé válik, és ha az ételben a felszívódáshoz szükséges zsírok is jelen vannak, akkor a sárgarépa karotin-tartalmának több mint a fele hasznosul.


A közelmúlt kutatásai a karotinok számos immunserkentő hatását mutatták ki. Jelentősen fokozzák például a csecsemőmirigy működését, és mivel nagyrészt a thymus (csecsemőmirigy) hámsejtjeiben koncentrálódnak, képesek nagymértékben csökkentik visszafejlődését, ami valószínűleg az antioxidáns hatásnak köszönhető. Arra is van bizonyíték, hogy karotin-pótlással javíthatók az immunválaszok, és hogy a szájon át adott béta-karotin (napi 180 mg) jelentősen növeli a fehérvérsejtek számát, aktivitását - különösen a T-sejtek számát, melyek csökkenése jellemző pl. rákbetegségek, AIDS esetén.

2009. jan. 31. 10:08
de én hóka vagyok, rikít rajtam az a sárga folt. Csak féltem, hogy esetleg több napig tart.
2009. jan. 31. 10:07

Oké, értem én. Nálam a kézfejemen csúnya foltokban jött ki. Tudom, hogy mitől van. De nem gondoltam hogy ilyen mennyiség előidézi. Régebben is ettem, de nem jött még elő.

A párom is evett, és nála semmi. Megijedtem. Sárga foltos a kezem, nem valami szép.

8. d606bc0fd7 (válaszként erre: 1. - 50d0def203)
2009. jan. 31. 10:03

Szia!


Ne ijedj meg, ez teljesen normális. A kisbabák is ha túl sok sütőtököt vagy répát esznek, akkor sárgásan elszíneződhet a bőrük a répában található béta-karotin miatt. Ez nem veszélyes, ha nem eszel annyi répát, akkor majd magától elmúlik :)

2009. jan. 31. 10:03
egyáltalán nem negatív ez a hatás,sőőőőt :):)
6. tundek (válaszként erre: 2. - 50d0def203)
2009. jan. 31. 10:03

Ne egyél répát egy ideig, és elmúlik. ugyanez van ha sok sütőtököt eszel. Magas a karotin tartalma.

Ha a gyerekek sok kubut isznak azok is besárgulnak a karotintól. Olyankor szüneteltetni kell egy ideig

2009. jan. 31. 10:03
Vannak, akik direkt karotin tablettát szednek, hogy szép színük legyen.
2009. jan. 31. 10:02
Ja, és természetesen véd az uv sugárzástól.
3. a9e1c02a7b (válaszként erre: 1. - 50d0def203)
2009. jan. 31. 10:02
A karotintól van. Kisfiam is színes tőle, csomó répát, sütőtököt eszik. De szerintem szép. Nincs káros hatása.
2009. jan. 31. 10:01
Van valakinek hasonló tapasztalata? Mit tegyek, hogy elmúljon?
2009. jan. 31. 10:00

Képzeljétek el! Egy ideje felfigyeltem rá, hogy ha sok sárgarépát eszem, elszíneződik a bőröm.


Nagyon szeretem a főtt sárgarépát. Tegnap este is ettem egy tányérral.

Ma reggel vettem észre ,hogy a kezem tiszta sárga. Megijedtem.


Miért jön nálam így ki? A párom is evett annyitt, de semmi.

Mitől van ez?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook