A rokkantnyugdíjasoknak az új törvény szerint milyen pontoknak kell megfelelni? (beszélgetés)
Senki sem tud hozzászólni?
Tapasztalatokat szeretnék kérni.
Köszönöm
Akit nem hívtak szociális és munkaügyi szakértőhöz,mire számíthat?Én voltam,de a velem egykorú unokatesóm nem.
Attól fél hogy a 40%-ba se fér be
Végigbogarásztam a táblázatot, nekem a sajátom kb 80%-ra jön ki
Annyi tudom nem lesz,de a kivonás/levonás után a jelenlegi rendszer szerint mi felel meg a 53%-nak?
A kalkulator.hu-s idézett cikk még tavalyi, 2013. január 1-vel változott a jogszabály (referenciaidőnek a táppénzes időszak előttre is vissza lehet menni).
És még talán azt is fontos, hogy az Mmtv. szerint ha minimálbérből kell számolni az ellátást, az azt jelenti, hogy a 2012-es minimálbérből számolnak (tehát 93.000 Ft), ez nem emelkedett a törvény szerint.
Rokkantsági és rehabiltációs ellátások összegei átminősítési fokozat sorrendjében, itt a táblázat:
Új minősítési kategóriák
A: rehabilitáció nélkül foglalkoztatható
(60% feletti egészségi állapot)
B1:foglalkoztathatósága rehabilitációval helyreállítható
(50-60% közötti egészségi állapot).
B2: egészségi állapota alapján rehabilitálható, azonban a külön jogszabályban meghatározott egyéb körülményei miatt nem foglalkoztatható, foglalkozási rehabilitációja nem javasolt
(50-60% közötti egészségi állapot)
C1: tartós foglalkozási rehabilitációt igénylő személy
(30-50% közötti egészségi állapot).
C2: egészségi állapota alapján tartós rehabilitációt igényel, azonban a külön jogszabályban meghatározott egyéb körülményei miatt nem foglalkoztatható, foglalkozási rehabilitációja nem javasolt
(30-50% közötti egészségi állapot)
D: csak folyamatos támogatással foglalkoztatható
megváltozott
munkaképességű munkavállaló (30% alatti egészségi állapot).
E: egészségkárosodása jelentős, önellátásra részben, vagy egyáltalán nem képes
És még:
Sziasztok!
Tévesek amiket lejjebb írtok. Megváltozott munkaképességű az a személy akinek az egészségi állapota 60% vagy ennél alacsonyabb mértékű. Az egészségi állapot mértékét úgy számolhatjuk ki, hogy 100-ból kivonjuk az egészségkárosodás mértékét. A különböző százalékokhoz különböző minősítési kategóriák tartoznak (51-60% B kategória - bizottság döntése szerint lehet rehabilitálható vagy sem, ettől függ, hogy az egyéb jogosultsági feltételek esetén rehabilitációs vagy rokkantsági ellátást lehet számára megállapítani; 31-50% eá - ugyanez a helyzet; 1-30% önellátási képességtől függően D vagy E kategória - csak rokkantsági ellátás megállapítható).
A minősítés szabályait egy rendelet tartalmazza, melynek betartása kötelező a szakértőkre az ügy bármely szakaszában (I. fok, II. fok, bíróság)
Fellebbezésre valóban van mód a határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül, amit az első fokon eljáró RSZSZ-hez kell benyújtani, de az NRSZH-nak címezve.
Ha valaki rehabilitációs járadékban részesül (nem összekeverendő a rehabilitációs ellátással), új igényben kell kérnie az mmtv. szerinti ellátás megállapítását. A véglegesítés elég ritka egyébként.
Szerintem ezt csak az orvosi bizottság tudja.
Magyarul 50% alatti.
További ajánlott fórumok:
- Ne akarj megfelelni a pasiknak!
- Kinek akarunk megfelelni valójában
- Felvilágosítást szeretnék rokkantnyugdíj ügyben. Mire számíthatok, ha nem következik be állapotromlás fél év múlva?
- Tud valaki olyan otthont, ahova egy 57 éves, rokkantnyugdíjas nőt felvesznek?
- Közgyógyom 6000 Ft havonta, a gyógyszereim 21600 Ft, ki tud segíteni, hova forduljak? Rokkantnyugdíjam 56000, özvegyivel együtt.
- Ki lehet rokkantnyugdíjas?