A nap melyik időszakában ideális anyatejet fejni? (tudásbázis)
Nekem úgy tanították, hogy minden szoptatás után ki kell fejni a maradékot, hogy elkerülhető legyen az arra hajlamosaknál az iszonyú fájdalmas mellgyulladás, ami nálam sajnos bekövetkezett; az ellenségemnek se kívánom.
Minél tovább szoptatsz (kb. egy-másfél éves korig) annál jobb a kicsinek.
Ha van felesleged, a védőnő megmondja, mi a módja, hogy leadd. (Én csináltam, a két gyerekkel összesen kb. 90 litert adtam le.)
Túl azon, hogy segítesz más babákon, az anyatej ára 2700 Ft/l (2016.10.17-től), amely adómentes jövedelem a tejadó anyák számára. [link]
Én úgy tudom azt érdemes csinálni, hogy mindig közvetlen szoptatás után lefejni a maradékot. Itt neked kell próbálkozni, hogy elég-e ha az éppen kiszopizott ciciből próbálsz még picit fejni, vagy lefejed a másik cicit is. Én is kb. felváltva szoptattam egy idő után, én mindkettőt üresre szívtam utána, mert volt tejtestvér, aki elvitte a tejet. De fél éves kora után, amikor elkezdte átaludni az éjszakát minden addigi fejés ellenére nem tudtam tovább fejni, beállt egy szintre, ami akkor sem lett már jobb, amikor a fogzás miatt elkezdett újra gyakrabban ébredni és szopizni.
Az is számít amúgy, hogy mire akarod eltenni a tartalékot. Ha a hozzátápláláshoz, akkor talán elég lehet a leszopizott cici fejése, mert ugye abban a zsírosabb táplálóbb alja van a tejnek. A teli ciciből sokkal vizesebbet fejhetsz, ha arra kell a tej, hogy ha elmennél valahova tudj ott hagyni, akkor viszont legyen benne egy cicinyi tej elejétől végéig.
A napszakot is érdemes figyelembe venni ilyen szempontból. Amit reggel fejsz, az fehérebb vizesebb tej lesz, amit este fejsz, az vajszínű, zsírosabb sárgább.
További ajánlott fórumok:
- Mikor a fogyókúra karácsony időszakában is tart...
- Testsúlyrendezés a Nagyböjt időszakában
- Szerintetek érdemes őszintének lenni az ismerkedés időszakában? Megosztanátok a tapasztalataitokat?
- Minden szoptatás után muszáj lefejni az anyatejet? Ha lefejem, a következő etetésre nincs annyi hogy jóllakjon a baba ha nem fejem akkor van
- Hogyan lehet az anyatejet még táplálóbbá, még zsírosabbá tenni?
- Miért kell fejni a mellet szoptatás időszakában? Hány hónapig kell ezt csinálni? Ki hogy csinálja, és miért jó ez?