A munkáltató kötelezhet (a munkatörvény könyve szerint )túlórázni a pihenőnapon? (tudásbázis)
Pihenőnapra elrendelhető.
Munkaszüneti napnál van kikötve, hogy csak baleset, elmei csapá, veszélyhelyzet elhárítása miatt lehet elrendelni rendkívüli munkaidőt, illetve csak olyan munkavállalónak, aki egybként is dolgozik rendes munkaidőben munkaszüneti napon (pl kórházban ápolónő berendelhető munkaszüneti napra, hétfőtől péntekig dlolgozó titkárnő nem)
Pihenőnapon túlórázni, ezt hogy érted?
Ha pihenőnapod van, akkor nem mész be.
Kötelezni nem kötelezhetnek, de az új MTK szerint ninc szükség nyomós indokra, hogy megválljanak tőled, érdemes megfontolni a dolgot.
Legalábbis nálunk így volt - korrektül működött, ritkán fordult elő.
A pontos szabályozást viszont sajnos nem tudom...:(
Törvény szerint rendelkezhet a SZABADSÁGOD x százalékával, hogy pl. mikor veheted ki.
Én úgy tudom, különleges esetben berendelhet a szabadnapodon, de köteles azt kifizetni és kiadni helyette másik szabadnapot.
További ajánlott fórumok:
- Szerintetek a munkáltatók kerülik a 30-33 éves nőket?
- Olvastátok, hogy az új tervezett munkatörvénykönyv szerint akár terhességi tesztet is lehet kérni a nőktől felvételi idején?
- Szerintetek kötelezhet a munkáltató bankváltásra?
- A gyerek hány éves korától kötelezhet a munkáltató ügyeletre?(közalkalmazottaknál)
- A volt párom munkáltatója kötelezhet engem arra, hogy a gyerektartás összegét személyesen vegyem át? Számlára nem tud, vagy akar utalni.
- Felmondási időt kötelezhet e a munkáltató, ha a munkavállaló mond fel, mert nyugdíjba szeretne jönni?