A legtöbb mentális zavar gyökere valamilyen korábbi trauma? (beszélgetés)
Én csak egy szószátyár, laikus öregasszony vagyok ezekhez a dolgokhoz, a "Normális vagy"-ot se olvastam, de... ...De az, amit írsz, szerintem is nagyon valószínűnek tűnik. A traumatizált (potenciális) páciens azért lett "áldozat" (nagy valószínűséggel), mert traumatizált volt a környezet is, amelybe beleszületett.
Bagdy Emőke is erről beszél: amikor az "áldozat" nem egy "elkövető" áldozata, mert az elkövető is áldozat. És így tovább, generációkra visszamenően.
(Ha megtalálom, idehozom a videót, amit láttam erről.)
Igen, lehet. Pl. Máté Gábor, de mások is, Almási Kitty, Orvos Tóth Noémi sokat írnak erről. Trauma nagyon könnyen lesz, hiszen ki az aki megfelelően reagálja le a történéseket? A lényeg, hogy ne ragadj bele.
És főleg senki ne nyalja be, hogy az idő majd begyógyítja. Csak több időd van rá, hogy mélyebbre ásd. És majd nagyobbat robban, amikor valami aktiválja.
Őt kimondottan szeretem.
Az orvosok is emberek, ki ilyen,ki olyan.
Dr. M. G. orvos, és - mint orvos - humanista. Tehát "zsigerből" nem hibáztat. Tudja, hogy az ember esendő. És hogy az elesett ember is - ember.
Tehát: igen, igazad van, ő nem hibáztat.
Hanem megoldásokat keres. Humánus megoldásokat.
Az áldozathibáztatás NEM humánus megoldás.
Én ezt szűrtem le abból, amit megtudtam tőle, róla.
Lényegében, azt hiszem, igazad van.
Viszont nem A Nyuci az egyetlen, akinek megfordult a fejében az, hogy Dr. M. G. álláspontja bőven kimeríti az áldozathibáztatás fogalmát. (Ha valaki úgy áll hozzá.)
Ezt a kérdést így túlzottan leegyszerűsítettnek érzem ahhoz, hogy érdemben válaszolni lehessen. Nekem a témában nem mérvadó, hogy valaki mit gondol az alapján, amit a környezetében lát, mert a trauma sokszor láthatatlan. Azt látod, hogy valaki mentális betegséggel küzd. De azt nem fogod látni, hogy kisgyermek korában mit kellett átélnie, aminek ez az eredménye. Tulajdonképpen ha valaki ráfogja, hogy ez a genetika miatt van, akkor azzal csak annyit mond, hogy "én nem látom az okát, ezért biztos a génjeiben van, amit persze szintén nem látok". De vannak, akik a rossz szellemeknek tulajdonítják.
Egy szónak is száz a vége. Én inkább hiszek olyan embereknek, akik évtizedek óta ezzel foglalkoznak, és a választ sem tudják le annyival, hogy igen vagy nem. Lásd az említett Máté Gábor.
Van olyan is, de több a genetikai eredetű.
(Nem saját tapasztalat.)
Nem, akkor akik átélték, átélik a háborúkat, mind mentális beteg lenne.
Inkább a genetika, a családi minta.
További ajánlott fórumok:
- Szülni valamilyen autoimmun betegséggel
- Kaphat egy barátom valamilyen állami támogatást?
- Van valamilyen fóbiád, iszonyod, undorod?
- Fogamzásgátló tabletta abbahagyása után jelentkezik-e valamilyen mellékhatás?
- Írjatok olyan dalokat, amelynek első sorában valamilyen szín van
- Van itt valaki, aki rendszeresen szed valamilyen Lenkei-vitamint?