A jelmezviselés szociálisan érzékenyebbé tesz (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: A jelmezviselés szociálisan érzékenyebbé tesz
Ebbe a szűkös világba sok óvónő és alsótagozatos tanító - át nem gondolt spórolási ötletként - szinte ráerőlteti a szülőre nagyszülőre az otthoni jelmezkészitést.
Szerencsétlennek eszébe sem jut, hogy ezzel pld egy egyedülálló anyukának mennyi pénzt húz ki a zsebéből, sokkal többet, mintha jelmezt venne, mert az még mindig olcsóbb és egyszerűbb volna, mint napokat órákat elszerencsétlenkedni - főleg közönyös és ötlettelen gyerek esetén - az otthoni jelmezgyártással.
Én szintén nem szerettem ezt a változatot (35-40 éve volt divatban) ráadásul anyám és az egyik rokon erőltette (utóbbi akart villogni az ötletével:S).
2 alkalom után vették a lapot, de éreztették a "nemtetszésüket".
Így van, nem kell többet belelátni.
Az óvodai farsang egyetlen gyereket sem fog szoviálisan érzékenyebbé tenni. A rendszeres és gazdag szerepjáték, az igen, de az ovis-iskolás évi egy jelmzevereny az nem. Ebből a szempontból tehát teljesen értelmetlen.
Mint írtam már többször, csak valahogy mindig sikerül átsiklani felette, lehet egy ovis farsangot is úgy szervezni hogy abban a gyerekeknek és a szülőknek is öröme teljék, de sokszor sikerül úgy kitalálni hogy az inkább teher és kellemetlenség legyen gyereknek-szülőnek egyaránt.
Az utolsó szót lespórolhattad volna.
Nem kell a véleménykülönbségből drámát csinálni.
Nem tudnád néha, véletlenül , valamiben a jót is meglátni?
Atyaég!
Nagyon tetszik, amit írtál!:)
Én is ördögnek öltöztem valamikor réges-régen, de valahogy nem leltem benne örömöt, mindegy is, régen volt.:)
Fiaméknál múlt héten vot a farsang. Nekem is az volt az érzésem, hogy a gyerekeket egyáltalán nem érdekli, honnan van a jelmezük, jól érezte magát mind.
Az már más kérdés, hogy én pl. imádok ilyesmivel szöszmötölni és családilag is jó buli lehet a jelmezgyártás, de tudom, hogy rengeteg szülő ezt a háta közepére sem kívánja.
Az egyik anyuka mesélte, hogy az ő fiai hetekkel ezelőtt kinéztek valami jelmezt egy külföldi webshopban, amire ők maguk gűjtötték össze a zsebpénzt. És nagyon boldogok voltak benne, egy icipicit nem látszottak boldogtalanabbnak azoknál, akiknek otthon készült a jelmezük.
Egy szülő nem azért vásárol jelmezt, mert elolvas egy ilyen cikket (mellesleg nálam nem fizetős, azért raktam ki, mert tetszik), hanem azért mert:
- akar egyet-kettőt otthonra,
- farsang van, ezért a gyerek szeretne és a szülő nem tud/nem akar saját maga készíteni.
Nálunk az óvodában szintén van jelmezes doboz és a gyerekek akkor öltöznek be, amikor akarnak, nem csak farsangkor. A korábbi óvodában dettó volt ilyen. Sőt, a fiam iskolájában is vannak ilyen dolgok, bár ott nem teljes alakos, komplett jelmezek lógnak már.
És egyik helyen sincs verseny. Fogalmam sincs, miért általánosítasz folyton.
Két dolgot gondolok erről:
- egy játéknagyker által finanszírozott "kutatást" semmiképpen nem neveznék reprezentatívnak. A cikk is nyilvánvalóan a fizetett reklám kategória, a célja hogy meggyőzze a szülőket, hogy vásároljanak jelmezt.
- ettől függetlenül azzal egyetértek, hogy a szerepjáték és ehhez kapcsolódóan a beöltözés, jelmezkészítés és társai rendkívüli módon fejlesztő hatásúak és nagy örömet okoznak. Ugyanakkor az óvodai-iskolai egy délutános jelmezversenyekről már nem gondolom ugyanezt. Nyilván meg lehet oldani jól is és élvezetesen is, de sok helyen ezt nem sikerül és nem az örömszerzés válik a fő céllá, ez az ami engem zavar.
Csak egy példa: sokkal több értelmét látom pl. hogy ahová a lányom iskolába jár, ott minden osztálynak van egy nagy játékos szekrénye, amit a tanítási idő alatt az órákon közbeiktatott játékidő alkalmával használnak. Vannak jelmezeik, álarcaik, fejdészeik is többek között. Meséket játszanak el, vagy beöltöznek a szabad játék idején. Viszont nincs jelmezversennyel egybekötött farsangi "bál", ami kötelező lenne. Persze így nyilván kevesebb jelmezt lehet eladni :)
Gyanús-gyanús.
Biztos oka van, hogy nem szólít sosem kisangyalomnak;))
Én két éve ördög voltam, egy fekete bársony hajráfra varrtam piros bársonytól szarvakat, fekete leggings, pulcsi, farkam is volt, piros bojttal, fekete körmök, smink, stb.
Indulás előtt én életemszerelme megkérdezte: te miért nem öltözöl jelmezbe?
:DDD
Érdekes volt a cikk.
De én már kiskoromban se szerettem a farsangi jelmezt.. Szerepelni kellett és ez rossz volt.. Nekem az a jó emlék mikor már nem volt kötelező a betöltözés nem kellett kiállítás a plénum elé csak simán jól éreztük magunkat.
Jó a cikk.
Én idén zombi leszek:D
De ez felnőtt farsang lesz.
Egyetértek.
Ilyenkor nem az számít ki mit mond, hanem hogy jól érezzük magunkat!
Én is beálltam táncolni a gyerekem farsangi bálján (3. osztály) Gangnam Style-t és baromira nem érdekelt, ki nézett hülyének. :)
Nálunk két napos volt a farsang. Első nap nyuszi volt a lányom. Második napra is az lett volna, de az első nap után kitalálta, hogy ő szeretne inkább királylány lenni. Annak ellenére, hogy első nap volt már három királylány/hercegnő. Igaz, hogy nem zavarja őket, ha többen ugyanannak öltöznek, csak a szülők versengnek, nem a gyerekek.
Farsang körül mindig vásárolok egy csomó jó jelmezt itthoni játékokhoz (turikban), úgyhogy nem okozott gondot. Másnap ő lett a negyedik és nagyon boldog volt. :D
Olyan hálásak és őszintén örülnek, imádom az óvodás korosztályt ! ( is )
Mikor köztük van a felnőtt, el is felejtheti a korát. :)
Én meg a 10% százalékba tartozom, aki kihasználva az ovis farsangot, szülőként is beöltözik. :DDDDD
Tök vicces volt, amikor rámcsodálkoztak az ovisok nevetve-vigyorogva, megérte.
És a klinikai szakpszichológus engem igazolt, hogy nem csak a saját készítésű jelmezben van öröm!D
Sőt, azt, hogy gyerekek készítsék, meg sem említi.
A gyerek akkor is örül, ha 5 Juliska van a farsangon. D
Maradandó emlék a farsangi jelmez, a felnőttek több mint fele ma is szívesen beöltözne farsangkor, de tízből mindössze egy magyar teszi ezt meg ténylegesen. Emlékeik szerint gyermekkorukban a mai nők harmada hercegnőnek vagy boszorkánynak öltözött, míg a fiúk ugyanilyen arányban öltöttek tűzoltó-, rendőr-, katona- vagy cowboyjelmezt. A farsangi maszkabál azonban nemcsak egy szép gyermekkori emlék, kedvező pszichológiai hatása a gyermekek személyiségfejlődésére megkérdőjelezhetetlen.
Ugrás a teljes írásra: A jelmezviselés szociálisan érzékenyebbé tesz
További ajánlott fórumok:
- Mikor utalják a rendszeres szociális segélyt? (Aktív korúak ellátása)
- Depresszió, kisebbségi komplexus, szociális fóbia
- Miért kapnak a rendőrök önkormányzati szociális bérlakást?
- Hogyan lehet fejleszteni a szociális megoldóképességet?
- "Laktóz Érzékenyek Társasága" hol van?
- Televízió-érzékenység. Ti is érzékenyek vagytok a TV-re?