A gyerekek tényleg másképp viselkednek az oviban, mint otthon? (tudásbázis kérdés)
"A gyerekek tényleg másképp viselkednek az oviban, mint otthon?"- Nem csak a gyerekek, mindenki szerepet játszik.
Az iskolás is másképp viselkedik otthon, mint a suliban, vagy a haverokkal. Mi felnőttek is folyamatosan játszunk.
Ez természetes, és nem ad okot aggodalomra, addíg, míg normális a meder:)
Sziasztok!
1 hete kezdte a kislányom az ovit. Itthon már nagyon nehezen bírtam vele, szinte folyamatosan fegyelmeznem kellett, futrinka a lelkem:) Kicsit féltem is, hogy mi lesz az oviban.
Kérdeztem az óvónőket, hogy hogyan viselkedik az oviban... azt mondták, hogy nagyon aranyos, szépen csinálja amit kérnek tőle, nincs vele gond, szépen eszik, alszik, játszik. Én meg csak lestem, hogy az én gyerekemről beszélnek???
Aztán délután hazahozom és kibújik belőle a kisördög. Nyugtatom magam, hogy legalább az oviban szépen elvan, nincs vele gond, itthon meg kiereszti a gőzt.
Mivel még nagyon az elején vagyunk, nem akarok messzemenő következtetéseket levonni ebből a pár napból.Kritizálni, kérdőre vonni még kevésbé.Pláne úgy, hogy csak annyit tudok,amit a fiam elmesél.Ki tudja valójában hogy van.
De én is kicsit ridegnek tartom ezt a helyzetet, és a pár nap alatt is volt egy pár dolog, amit furcsának tartottam.( pl. minden kis wc koszos, nincs lehúzva- a gyerekek meg folyton betegek-így nem csoda)
Remélem jó irányba változik a véleményem, és lehet , hogy most csak az "anyaoroszlán" beszél belőlem.
(Bár egyáltalán nem vagyok az az "ősanya" tipus, akinek mindene a gyerek, és csak vele tud foglakozni,róla tud beszélni, és ez az élete.)
Nem jár mind a 30, mert jó sokan betegek mindíg.Az én fiam 4 félnap ovi után 2 hétig volt beteg, most 2 félnapja jár megint, de már folyik az orra.
Kérdezgetem, hogy ki adott enni, és azt mondja, hogy egy kisfiú öntött teát,adott kenyeret, stb. Az óvónéniket nem emlegeti...Ha kérdezem, hogy mit csinált az óvónéni , mikor sírtál, azt mondja semmit.Megsimogatta a fejedet? Nem.Beszélgetett veled? Nem.
Szóval: ahogy Dorka mondja:ennél sokkal jobban is lehetne csinálni.Főleg vegyes csoprtban, ahol csak 4-5 új kicsi van.
Remélem valahogy ráveszik majd az evésre.
( Az a baj, hogy én óvónőként végeztem-de nem dolgozom a szakmában, mégis van némi rálátásom, hogy 30 gyerek esetében mennyi figyelem jut 1-1 gyerekre, és rossz hogy tudom milyen az óvodai élet.Ha nem tudnám, nyugodtabb lennék....)
Köszi a bizató szavakat!
Hétfő óta még nem evett semmit , csak csupasz kenyeret ebédkor.Ma már sírt mikor indultunk, hogy nem akar ott ebédelni.
Jövő héten már ott is kellene aludnia, de nagyon félek, hogy délutánra elájul az éhségtől, ha egész nap "éhségsztrájkol".
A viselkedésére még nem panaszkodtak, de idő se volt kérdezni semmit.Majd ma megkérdezem.
Nekem is az a tapasztalatom, hogy máshogy viselkednek otthon, mint közösségben.
Az eddig felsoroltakon kívül ezt az is befolyásol(hat)ja, hogy milyen általában a légkör otthon, illetve a bölcsiben/oviban/iskolában.
Többnyire az a jellemző, hogy az, aki otthon nagyon eleven, esetleg hisztis és nehezen fogad szót, az közösségben Márkhoz hasonlóan kisangyallá változik.:))
Ha meg otthon a nagyobb szigorúságot szokta meg, akkor előfrodulhat, hogy az oviban éli ki magát.
Sok tényezőtől függ, meg attól is, hogy milyen a kedve, hangulata, és hogy kezdő vagy rutinos ovisról van-e szó, hogy a frontokról ne is beszéljünk.:))
Nem lesz gond, ne izgulj!
tutira máshogy :D
Kisfiam is válogatós, oviban ráveszik dolgokra, de nem jellemző, hogy utána itthon is megenné... majd kinövi...
A nem evést és a sírást is sztem el fogja hagyni idővel:)
Én inkább attól félek, hogy a gyerekem annyira vehemens lesz az oviban, mint itthon, ő akar majd lenni a főnök...
Én is ebben bízom, hogy változni fog.
Mi a héten csütörtökön kezdjük élesben az ovit Anna lányommal.
Itthon nagyon akaratos, hisztis pitsa szokott lenni általában. Már voltunk vagy 5-ször délelőttönként játszani, ma volt egyedül egy kis gond vele, amúgy teljesen meglepődtem, hogy mennyire jól viselkedik. De ugye majd meglátjuk, hogy milyen lesz, ha nem leszek ott vele.
Szerintem is gyerekfüggő! Az lányaim ugyanúgy viselkednek az oviban, mint otthon, legalábbis az óvónők elmondása szerint.
Mondjuk én nem vagyok az a mindent megengedős anya, szigorúbb vagyok, mint az óvónők, ahogy észrevettem. :-)
További ajánlott fórumok:
- Gyerekdalok. Tényleg szükségük van ilyenekre a gyerekeknek, egyáltalán szeretik őket?
- Ha tényleg lecsökkentik a GYED idejét 1 évre, akkor hová teszik az emberek a gyerekeket és hova mennek dolgozni az anyák?
- Tényleg igaz, hogy 2, 5 éves kortól mehetnek a gyerekek óvodába, és nem kell megvárni a 3. év betöltését?
- Az Echinacin tényleg jó gyerekeknek immunerősítésre?
- A sárgarépa ital tényleg jó hasmenésre gyerekeknél?
- Tényleg ilyennek látják a gyerekek a részeg szülőket?