A fogváltásnak mikor "kell" elkezdődnie? (tudásbázis)
Ne is rugózz ezen :-)
Az én gyerekeim extrém késők ilyen szempontból.
A fiam majdnem 8 volt, amikor kiesett az első foga. Az egyik fogorvosunk abszolút nyugalomra intett. A másik ( ő elég fiatal) rögtön röntgennel kezdte hogy megvan- e minden fogcsíra. Megvan. :-)
Mondjuk az anyjuknak 16 évesen húzták ki az utolsó tejfogát. :-)
Van ilyen.
A családi történelmet ennyire nem tudom. A Fiam majdnem napra pontosan 6 hós volt, mikor kibújt az első foga...
Tegnap voltunk oltáson, de helyettesítő doktornő volt, olyan keresztkérdéseket tett fel, hogy totál kiment a fejemből, én mit akarok megkérdezni...
Azóta kicsit megnyugodtam, nyáron mennünk kell sportorvoshoz, ott úgyis mindenre kiterjedően megvizsgálják majd, addig nem foglalkozom a kérdéssel...:)
Nincs miért aggódnod.
Létezik olyan,hogy megkésett fogváltás. Nem vagyunk egyformák. :-)
Az óvónéni biztos arra gondolhatott, hogy az iskolaérettségi kritériumok közt a tankönyvben :-) ott szerepel egyik összetevőként, a testi fejlődés egyik mutatójaként a megkezdődött fogváltás. Ez jelzi bizonyos mértékig a csontozat fejlettségét. Ugyanakkor azzal is tisztában kéne lennie, hogy a fogváltás önmagában nem jelent semmit, és nagy egyéni különbségek lehetnek.
Ha a családotokban másnak is az átlaghoz képest későn váltottak a fogai, vagy a gyerkőcnek babakorában is később jöttek a fogai, nagy eséllyel a maradandók is később jönnek.
Türelem.
Nem lesz fogatlan. :-)
Szia!
A fogváltás azzal kezdődik, hogy először kibújik hátul az első maradandó fog. Csak ezután fognak elől kipotyogni a tejfogak. Ez már megtörtént? Ha igen, akkor ne aggódj!
köszönöm a válaszokat!! megnyugodtam kicsit...
Jövő héten mennünk kell oltásra a doktornéninkhez, azért rákérdezek nála is, lát-e valamit... :)
Szia!
Kislányom januárban töltötte a hét évet, előtte egy hónappal esett ki az első foga alól. Rá majdnem két hónappal a második. Felül még meg sem moccannak. Vele egy napon született osztálytársának már nyolc foga cserélődött ki.
Nem egyformák. :) Lányomnak még a hat éves hátsó maradandók sem törtek át, holott legalább egy éve érezni, hogy ott az íny alatt :). Fogorvosunk szerint teljesen normális. Nem is értem, mért mondott ilyet az óvónéni nektek.
Nagyfiam elmúlt 6 éves, de semmi jele annak, hogy elhagyná a tejfogait...
Az ovis csoportban ő az egyetlen, akinek még megvan az összes tejfoga, óvónéni rámhozta a frászt, hogy ez így nem normális...
Tényleg nem az??? Én eddig nem aggódtam, szép, erős, egészésges fogai vannak - a gyerek is szép, erős, egészséges... :D
Van valakinek tapasztalata késői fogváltásról??