A barátomnak nagyon büdös a lába és a zoknija is. Mit csináljak, a zoknikkal, mibe áztassam? Segítsetek lécci (tudásbázis)
Minden este langyos ecetes sós vizbe mosson lábat, majd hintőporozza be a lábujjai közét.
De a gyógyszertárban is lehet kapni lábizzadásra valamilyen folyadékot, amivel bekeni a lábujj közét.
A zoknit ha beáztatod, abba is tegyél ecetet!
Épp azért jó a formalin a ruhákra ekcémásoknál, mert allergiás tünet. Lehet, hogy épp a ruhában levő valamire vagy allergiás. Pl a benne maradt mosópor, az öblítő, a gomba, a penészspórák, ezek nem jönnek ki, de a formalin elvileg elöli.
Pl a nőknek is hüvelygomba után ajánlatos a fehérneműt formalinnal fertőtleníteni, mert a gombát a mosógép nem feltétlenül szedi ki.
Én is külső hatásokra vagyok allergiás, bár még minden nem tisztázott. De tudom, hogy vasaláskor egyből viszketni kezdek, szóval valami a ruhákban van. Mindenféle penészre, hörcsögszőrre allergiás vagyok, kozmetikumok és tisztítószerek is gondot okoznak.
És még olcsó is a formalinos fertőtlenítés! :) Ruhákra spec. még nem hallottam, de biztosan jó arra is, csak azt nem értem, hogy ekcémára miért? Az allergia, nem fertőzés... Na mind1, ő biztos tudja.
Én csak a munkaruháimat, zoknijaimat, és a fehérneműimet szoktam rendszeresen fertőtleníteni, de azt 1 Flóraszept otthonos előmosás formájában.
Én is ekcémás vagyok, és nekem az allergológus csak a ruhák dupla öblítését javasolta. Másodszorra csak tiszta vízzel kell átöblítenem őket.
Így kell a cipőt formalinnal fertőtleníteni:
Fertőtlenítésre a formalin 10-20 százalékos oldatát ajánlják. Ebből kéthetenként egy kis vattadarabra öntve kell a cipőbe tenni, és lehetőleg egy napon át benne hagyni légmentesen lezárva. Fontos: a cipőket a formalinos fertőtlenítés után legalább 2 napig szabad levegőn szellőztetni kell!
Cipőt fertőtleníteni formalinnal lehet. Gyógyszertárban lehet venni. Vattapmacsot átitatsz formalinnal, beleteszed a cipőbe, és 24 órára légmentes neylon zacsiba csomagolod. Mindkét párral eljátszod ezt, és kész a fertőtlenítés! Vagy vegyél direkt cipőfertőtlenítő sprayt! Csak az drágább mulatság.
Ha gomba okozza a büdösödést, akkor nem szabad kihagyni a cipők fertőtlenítését!
Azt azonban elfelejtettem írni multkor, hogy a Schollnak van 1 talpbetétje, ami bármelyik drogériában kapható a lábápolási szereknél, ami nagyon jó! Te vágod méretre, hosszú élettartamú, és tényleg eltűnik a lábszag, ha a cipőbe beleszabod!
Én nyári 40 fokokban teszteltem, amikor muszály volt zárt cipőben dolgoznom, és nagyon tuti! Pedig, nekem is izzadékony a lábam! De mégha mezítláb vettem fel a cipőt, akkor se büdösödött, ha ez a talpbetét benne volt a cipőben!
Az én párom bőr edzőcipőbe jár dolgozni és abból is igyekszünk olyat venni, aminek gumis az eleje az orránál, mivel hogy szőnyegeket és linóleumokat rak le napi 8 órában, így egy normál cipő 1-2 hétig tart csak, a gumis elejű pedig hónapokig, akár egy évig is. (Jelenleg van egy Adidas Superstar-ja, egy Umbro-ja és egy Champion-ja, ezeket hordja munkába, mind fekete bőrből van és gumis az orránál.) Ezeket a cipőit nyugodt szívvel beteszem a mosógépbe, de a centrifuga fordulatszámát leveszem, hogy ne törje össze. Sőt, az is segít, ha kényesebb cipőről van szó, hogy ha egyesével beteszed egy párnahuzatba. Így nem kopik le a mosástól a gyengébb minőségű cipő se csak egy picit. A mosáshoz mindig teszek a gépbe Ariell mosóport, hozzá egy kevés ecetet plusz öblítőt. A cipőfűzőt ki kell szedni belőle és azt is be kell tenni a gépbe. Száradás után kiboxoljuk a cipőket és olyanok, mint újkorában.
Volt egy Rebook cipője is, azt is nagyon sokáig hordta, csak annak egy idő után elkopott az eleje, kilyukadt. De a Rebook is tartós cipő és mosható.
Teafaolajjal kend be a cipőt, meg a lábát is. elég erős mentolos illata lesz egy darabig, de az fertőtlenít.
Mosáskor a mosóporhoz, folyadékhoz cseppents 4-5 cseppet, és akkor a ruhákat is fertőtleníti.
A gyógszertárban lehet kapni Antisudorica - izzadásgátló folyadékot, hintőport, az is nagyon jó.
És ne vegyetek műbőr cipőt, abba mindenkinek rohad a lába!
Az ecetes vizet semmiképp ne hagyjátok ki, volt, hogy a párom is lustaságból kihagyta, volt is lábszaga, mire hazaért.
A büdös cipőt hiába szellőzteted, hiába fújod be bármivel, hiába teszel bele szagtalanító vagy illatosító gömböket, abba újra büdös lesz a láb. Ha büdös lesz a cipője, akkor bevágjuk a mosógépbe. Sok mosást nem bírnak a cipők és persze fajtája válogatja. Pl a Lonsdale általában egy mosás után csúnya lesz, az nem strapa cipő (bár ebből is típusa válogatja). De az Umbro nagyon jó, a Champion és a K-Swiss extra minőség.
A cipő se mindegy, hogy milyet hord az ember, mi mindig bőr cipőt veszünk, az anyagosak és a kínai cipők rohasztják a lábat.
Mindenképp cseréljétek le a zoknikat pamut zoknikra. Amikor megveszed, akkor ne azt nézd rajta, hogy 100% cotton, hanem húzd szét a zoknit keresztbe, ha látsz kis vékony csillogós szálakat benne, az nem jó. A cérna zokni is nagyon jó.
A cipőit is le kell cserélni, legyen két cipője, egyiket egyik nap vegye föl, másikat a másik nap.
Reggel lavórba engedjen meleg vizet, öntsön bele ecetet és pl reggeli közben áztassa benne a lábát. Majd jól törölje meg, fújja be pumpás lábspray-vel, száradjon rá, amit ráfújt, majd vegye fel a zoknit. Legyen kétféle lábspray is otthon, de ne hajtógázas, azok extra hamar kifogynak és nem olyan jók, mindenképp pumpás legyen. Ha elkezdi érezni, hogy kezd büdösödni a lába pl egy hónap múlva picikét, akkor váltani kell a másik lábspray-re.
A páromnak így szűntettük meg a lábszagát, neki is nagyon büdös volt a lába. De amióta ezt csináljuk, azóta munkából hazajövet lábspray illatú a zoknija. :D
Az ecetes víz azért kell, mert az is szagtalanít, összehúzza a pólusokat és megadakályozza a gomba kialakulását.
Hétvégére, vagy amikor otthon van, elég lesz az is, ha reggel is megmossa szappannal a lábát. Meglásd, nem fog büdösödni, ha otthon lesztek. De ha elmentek valahová, akkor ugyanúgy ecetes víz, stb.
További ajánlott fórumok:
- Mit csináljak? A szívemre hallgassak vagy az eszemre?
- Elváltam miatta. Várjak még? Mit csináljak?
- Mit csináljak, ha a párom szülei bejárkálnak a házba, amikor senki nincs otthon?
- Mit csináljak a kolléganőmmel, ha szórakozik velem?
- Mit csináljak, hogy ne érezzem magam rosszul?
- Megőrülök a férjemtől, pedig nagyon szeretem! Mi a fenét csináljak?