2, 5 éves kisfiam mellé szeretnék valamilyen háziállatot (beszélgetős fórum)
Tengerimalacok félénkek és szerintem nem egy élénk és kíváncsi 2,5 éves kezébe valók.
Egyébként meg büdösek és sokat kell takarítani őket.
*kutya, macska, baromfi, galamb, malac " melle"szulettem*
*soha semmi bajom nem volt az allatok tarsasagatol*
Arra gondoltam, hogy ha úgy állsz hozzá, hogy tartassz egy állatot azért, hogy a gyerek megtapasztalja, milyen az állattartás, akkor nem elég, hogy 1x-2x megsimogassa, nagyritkán megetesse.
Bocs, ha nem így gondolod, de ezt írtad...
Szerintem egy kisgyerek akkor érti meg, mi a FELELŐS állattartás, ha folyamatosan részt vesz az állat gondozásában. Ehhez 2.5 évesen talán még kicsi (bár sok felnőtt sem fogja fel ezt), de gyereke válogatja.
Nálunk előbb volt a lakásban macska, mint gyerek. Úgy nőtt fel, hogy van, és neki természetes. Segít etetni - szól, ha üres a macska tálja, és szól, ha látja, az alommal is foglalkozni kell. Természetesen nem neki kell megcsinálni, nem is engedem hozzányúlni pl. a macskaalomhoz, de tudja, érti, miért fontos ezekkel rendszeresen foglalkozni. Egész más a hozzállása az állatokhoz!:)
Amúgy sok olyat láttam, hogy a szülők vettek egy kiskutyát a gyereknek, amikor pl. kistestvér született. Aztán a kutya kint végezte a kertben (jobb esetben), esetleg láncon, vagy csak eltűnt...
Ha csak azért akarsz állatot, hogy a gyereknek legyen, várd meg, amíg nagyobb lesz, és esetleg ő ki tudja választani. Ha mégis veszel valamit, akkor meg úgy válassz, hogy felmérd: mindent neked kell csinálni, sőt, még figyelni kell arra is, hogy az állat és a gyerek ne tegyen kárt egymásban.
Tavaly a farsangon összegyűlt pénzből az óvónőink vettek egy akváriumot, halakkal. A gyerekek nagyon szerették, megvolt a rituálé is, hogy mikor etetik, stb. De annyiból is jó volt, hogy mivel olyan vérmesen sokáig nem köti le őket semmi ebben a korban még, ezek a max. fél órás alkalmak / nap bőven kielégítették az ilyen irányú érdeklődésüket is, és mégis tanultak közben az állattartásról is...
1x-2x megsimogatni...
Hát, szerintem várj még ezzel az egész történettel. Hogy miért? Mert ha beszerzel egy kisállatot, a gyereknek, akkor szerintem nem túl fair dolog, hogy csak 1x-2x nyúlhat hozzá.
A felelős állattartás épp abból áll, hogy nem 1x-2x ad neki enni, hanem folyamatosan gondozza. Ezt viszont még ilyen kicsinek így, ilyen hozzáállással nem tudod megtanítani...
Természetesen nem gyomrozgatni kellene, hanem hogy lássa a gyerek, milyen is állatot tartani. Egyszer kétszer megsimogatni, enni adni neki... Ilyesmire gondoltam, persze nem kínzókamrába szeretném megvenni szegény állatot :).
A cica még alomtálcával is kilőve, allergiás vagyok rá :D. Kutyánk pedig tuti lesz, ha sikerülne végre kertes házba kerülni...
A cica se bírja annyira a nyomorgatást. Aztán nehogy a szemébe kapjon a gyereknek, ha túl erősen megszorongatja.
Nem huhogni akarok, de erre muszáj gondolni!
Szerintem is várj még a háziállattal. Egyedül a kutyát tudnám ajánlani, de azt írtad, kilőve. Egy 2 és fél éves kisgyerek korából adódóan még csak nyúzna egy állatot, amit egy türelmes kutya elvisel, de a tengerimalac nem arra való. Nekünk is van, úgyhogy tudom.
Olyan állat is van persze, amihez nem nyúlhat hozzá, de az meg minek?
Én is pont most gondolkodom rajta, hogy a 2,5 éves kislányomat szülinapjára meglepném egy háziállattal. Én kiscicában gondolkodom. Tudom, hogy egy jó pár évig az én feladatom lesz az ő gondozása is, de vállalom, mert nagyon szereti az állatokat, legfőképpen a cicákat.
Várom én is a tippeket/tapasztalatokat, aztán lehet, hogy nekünk is höri/tengerimalac lesz. :)
További ajánlott fórumok:
- Fogamzásgátló tabletta abbahagyása után jelentkezik-e valamilyen mellékhatás?
- Aki szedett már Sumetrolimot vagy Augmentint, volt valamilyen mellékhatása? Hasmenés stb?
- Libát sütnék sütőzacskóba. Milyen fűszereket használjak? Tegyek mellé valamilyen zöldséget gyümölcsöt?
- 6 éves kisfiam füldugulásra panaszkodik. Nem fájlalja. Házilag javasolnátok valamilyen gyógymódot?
- Ismeri valaki a PROENZI 3-at? Van valamilyen mellékhatása?
- Óvodás kisfiamnál nehezen akar elmúlni a nátha. Tud valaki valamilyen homeopátiás szert erre?