1 liter tartós tej fedezi a napi kalciumszükségletem?( várandós vagyok) (tudásbázis kérdés)
A házitejjel nekem elég rossz tapasztalataim vannak. Imádom a tejet, tejtermékeket. Sokáig háztól hordtuk a tejet és hiába forraltam fel, állandóan hasmenésem volt tőle. Miután váltottunk és mástól hordtuk, ugyanez volt a helyzet.
Több év is eltelt, mire egy orvostól megtudtam, hogy az emberek többségének a tejlebontó enzimjei a kor előre haladtával a minimumra csökkennek, ezért nem tudja lebontani a házitejben található hasznos anyagokat.
Tartós tej????
Nem.
A nevében is benne van,tartósítót tartalmaz.De amúgy szerintem egyik tej sem ér semmit.Ezek már csak a nevükben hasonlítanak a tejre.
Szia! Mint nagyjából szakmabeli írom:
a tartós tej nem tej, hanem víz, permeátum, meg mindenféle tejipari melléktermék. A házi tej jó, pasztőrözötten is lehet ma már kapni higiénikus csomagolásban egyre többfelé. A kcal szükségletet a sajt fedezi legjobban, mert az amolyan koncentrátum. Felszívódik a kcal, de kell mellé a többi vitamin is, olyanok mint a C illetve a D vitamin. Az allergiára mondom példaként, hogy miután megnyílt itt az első boltunk, egy vásárló elmondta, hogy mindaddig tejallergiája volt, amíg a sim dobozos tejet itta, de amint átváltott az általunk érusított tartósítószer-, adalék-, és mindenféle mentes tejre, az allergiája is elmúlt. Nem a tejre volt allergiás, hanem a BOLTI tejre, emi nem tej... A tehéntej ha háztól jön, ajánlott forralás után fogyasztani,vagy felkeresni olyan boltot, ahol árusítanak igazi tejet sima pasztőrözéssel és palackozva. Támogatod is vele a magyar gazdaságot és magaddal is csak jót teszel. :-) Az UHT már túlzottan nagy mértékben károsítja a tej alkotórészeit, ezért nem ajánlott az sem, csak a sima pasztőrözés. Ezzel az eljárással még benne marad minden ami értékes, de csírátlanítva lesz és így egészségre ártalmatlanná válik.
Nem voltam egyértelmű... Úgy értettem: a tehéntejben lévő kálcium az emberi szervezetben nem szívódik fel. Valami olyasmi, hogy másmilyen a kötése, vagy mi. A legközelebb az anyatej szerkezetéhez a kecsketej, így abból szívódik fel. Tehát magyarra fordítva az általam olvasott írást: a boci igyon tehéntejet, az embergyerek meg anyatejet...
Aztán, hogy mi igazság van benne, a jó ég tudja... Ezzel együtt minden reggel iszom 1 pohár tejet, eszem joghurtot, sajtot, teberízst, meg még egy rahedli cuccot, amiben van tej, és a kislányomnak is adok. Most is kockasajtos kenyeret, meg juhsajtot evett uborkával és pritaminpaprikával. :D
A jó ég tudja amúgy, mi az egészséges. Konkrétan semmi. :(
Szerintem eszedbe ne jusson napi 1 lityi tartós tejet meginni, főleg terhessen ne!
Még tehenet sem látott az ilyen tej és tele van mindenféle szarral.
Ca forrás lehet pl. többek között a sajt.
Akkor te tényleg bírod :D
de napi 3 tovitában pont annyi van amennyire babódnak szüksége van :)
A kálciumbevitel minden módjára írják valahol, hogy nem tud felszívódni. Én már hallottam ezt a pezsgőtablettáról és az ásványvízről is.
Egyébként ha nem tud felszívódni a tejből a kálcium, akkor a borjak, gidák, egyéb állatkölykök (sőt babák) csontja honnan nőne? Mert oké, hogy az a tej más, amikor szoptat a tehén, de a kálcium ugyanaz benne.
Egyébként azt mondják, a sima tej (hűtőpultos, de bolti vagy kimért, házi) jobb, mint az UHT. De ki tudja ma már, mi az igazság, mindenhol mást olvasni.
Köszi...:)
Az én gyomrom sokmindent bír:)
Reggelire körte , utánna tej meg kalács:)
Szal nincs gyenge gyomrom:D hihi
A napi kalciumszükséglet életkoronként változik:
1-3 éves korban 500 mg
4-9 éves korban 800 mg
10-18 éves korban 1200 mg
18 év fölött 900 mg
a terhesség utolsó harmadában, vagy szoptatás idején 1200 mg
>55 év fölötti nőknél, illetőleg 65 év fölötti férfiaknál 1200 mg
A napi kalcium-szükségletünk mintegy 80%-át kell fedezniük a tejtermékeknek (ne csak tej legyen, hanem többféle sajt, joghurt), és csak a fennmaradó 20%-ot biztosítsák az egyéb élelmiszerek.
Például: egy bögre tej (360 mg) + 1 joghurt (200 mg) + 1 adag lyukacsos sajt (200 mg) felel meg a kívánatos mennyiségnek egy 18 és 55 év közötti nő számára.
Mármint házi tejet?
De ,olyan rossz, mert én mindennap iszom tejet, csak azt nem tudom, hogy mennyi amennyi elég , mert tulzásba sem akarom vinni:D
További ajánlott fórumok:
- Tényleg várandós vagyok vagy csak bebeszélem magamnak?
- Miskolci anyukák, kismamák, várandósok baba tervezői ide
- Egyedül maradtam várandósan
- 3 gyermeked közül 6 hónapos a legkisebb. Kiderül, hogy várandós vagy, 4-5 hetes. Vállalnád?
- Én, a várandós, egygyermekes, lassan diákká váló élettárs és háziasszony
- Mi okoz magas kalciumszintet?