Volt férjem elviheti külföldre a gyerekeket? (tudásbázis)
Azt esetleg tudja valaki, hogy akkor is szükséges-e az apa beleegyezése, ha ő maga is külföldön él?
Szeretnénk a párommal és a lányommal külföldre költözni. Mivel a lányom apja külföldön él, egy harmadik országban, így nem "mellőle" vinnénk el a gyereket. A láthatást ugyanúgy tudnám neki biztosítani, mint eddig.
Egyik általános iskolában sem kérik a személyit, nem is kérhetik, mert akkor még nem kötelező, hogy legyen valakinek. Mármint első osztályban. :)
Felvételi pedig nincs, sőt akkor még diákigazolvány sincs, szeptemberben kapnak az elsősök. (már, ha elkészül addig)
Akkortól kötelező, de már pici kortól lehet igényelni...sőt néhány álatlános iskolába már felvételikor kérik is a diák mellé a személyit is!
És így ugyanúgy megfelel az adott országokba való kijutáshoz, mint a felnőtt személyi, tehét nem kell útlevél!
Szerintem is felesleges.
En el tudom olvasni es ertelmezni a Kulugyminiszterium honlapjan irtakat :)
5 hetente utazol Azsiaba es Afrikaba gyerekkel?
Es akkor mikor jar iskolaba?
Kiemelnem ezt a reszt:
Külügyminisztérium javasolja, hogy amennyiben a kiskorú nem szüleivel utazik, akkor ő, vagy a vele utazó személy vigye magával a szülők (másik szülő) magyarul és a meglátogatni szándékozott (és a tranzit) ország nyelvén készült (vagy fordítással ellátott) hozzájáruló nyilatkozatát a kiskorú külföldre utazásához, ottani tartózkodásához.
Mivel a gyermekekre szintén vonatkozik a személyi igazolvánnyal való utazás fent említett joga, így számukra sem szükséges útlevelet készíttetni, ha rendelkeznek személyazonosító igazolvánnyal és valamely EGT-tagállamba, (illetve Horvátországba, Svájcba, Bosznia-Hercegovinába, Szerbiába vagy Macedóniába) utazik a család.
Fontos változás, hogy 2009. június 28-tól már nem csak a 14 éven felüli, hanem a 14 éven aluli kiskorúak részére is lehet igényelni személyazonosító igazolványt, melynek kiállítása illetékmentes.
Az EGT-országokba való utazás esetén a problémák elkerülése érdekében a Külügyminisztérium javasolja, hogy amennyiben a kiskorú nem szüleivel utazik, akkor ő, vagy a vele utazó személy vigye magával a szülők (másik szülő) magyarul és a meglátogatni szándékozott (és a tranzit) ország nyelvén készült (vagy fordítással ellátott) hozzájáruló nyilatkozatát a kiskorú külföldre utazásához, ottani tartózkodásához. Amennyiben a hozzájárulási nyilatkozat lefordítása a meglátogatni szándékozott ország nyelvén nehézségekbe ütközik, úgy az angol vagy német fordítás is elegendő lehet. Hivatalos fordítás nem szükséges. A szülői hozzájárulási nyilatkozat kiállításához nincs egységes uniós formanyomtatvány.
További ajánlott fórumok:
- Mik az esélyeim ha a férjem és szülei anyagiakkal akarják elvenni a gyerekeket?!
- Ma van az ex férjemnek láthatása, de nem ő jött, hanem az anyja! Ti odaadnátok a gyerekeket?
- Sziasztok! Szeretnék kiköltözni a férjem után külföldre...Mik a teendők?
- Ha én vagyok a gyermekem gyámja, szükséges a volt férjem hozzájárulása, hogy végleg külföldre költözhessünk?
- A kamasz gyerekeket elviheti a gyámhatóság, ha egyedül vannak otthon?
- Külföldre utazás, avagy nagymama elviheti-e a gyereket?