Vidékiek Pesten, pestiek vidéken... Beszélgessünk! (beszélgetés)
Ez nem rosssz!
:)
Kezdetnek annyit, hogy szeretem, ha valaki szépen beszél tájszólással és olyan kifejezéseket használ, amelyet a nagykörúti úri világ már régen félamerikai szlengre cserélt le.
Üde színfolt volt a pár éve a képernyőn megjelenő, már nevében is érdekesnek tetsző Reisz András meteorológus, aki végre nem egy sterililizált beszédű műsorvezető volt és gyönyörűen beszélt.
Ízelítőként, vagy másfél éve Erdélyben jártam az excsajom szüleinél, de ott mi folyik, már ami a nyelvezetet illeti?
Végigröhögtük azt a pár napot - azok a kifejezések.
Állunk a szentiváni temetőben, anyós, sógornőm(Magyarországon él ő is) és barátnőm...
A sírt alig találtuk meg, derékig gazos minden-amúgy is akkora a sírkert, hogy az csak halottpanzió - nincs több ötven férőhelyesnél...
Megszólal a mama: Ejsze, ki kék jerbicsidálni ezt a sírt!
Sógonőm, pedig ott nőtt fel: Mi vaaan anyu?
A jerbicsidálás román szó amúgy, azt jelenti gyomirtózni - de ők ezt úgy használják, hogy keverik a magyar szöveggel.
Vagy...úton Szászrégenbe gitárt venni, stopposok az út szélén,rutinos sógorom(gyárilag magyar) már többször járt kint, megkérdi: Laci tudod mit csinálnak ezek?
Persze-feleltem, stoppolnak.
-Nem.Alkalmira várnak...
Az erdélyben élő sógorom a hátsó ülésről előre szól: Jaja, mert hétközben navettáznak a kurszás busszal...
Ez annyit jelent ingáznak a menetrend szerinti járattal:)
No én kész voltam és ez csak az aprólék:)most voltam kint, de megint vidáman figyeltem a folklórt.
:DDD Tényleg az!!!!!! :DDD
Régen az iskolában vitatkoztunk, hogy ELKÉRETSZKEDNI vagy ELKÉRETŐZNI!
Jászságban
feltelefonázni = felhívni
csájföl = tejfől
iporka = hungarocel
mucimag = napraforgómag
tesa = mindenféle ragasztó szallag
Somogyban
rajt = rajta (pl. ruhádon van egy folt azt mondják paca van rajt)
összetüröm = összehajtogatom
off..első lecke--táplálkozás..:DDDDD
Bocsi,de még ezen mindig röhögök..:))
nekem is kell külön pestiek svájcban topik!
mi legyen a címe? esetleg berbécsflékeny? :))
Aminek az lesz a címe..-árdé,tőtött árdé..-
:DDDD
te húzzál a "vidékiek vidéken" topikba!
:D
Jó az új név!!!
Jó a fórum is!! :)
Tök jó lett, hogy átírták :)
összejött :)