Van itt olyan személy, aki főállás mellett vállalkozó? Avagy könyvelő?! (beszélgetés)
Koszonom valami ilyesmit mondott a konyvelo is, csak az zavart meg, hogy hozzatette hogy “de nem vagyok benne biztos”.
En meg olvastam hogy jar a tappenz Katasnak is... de akkor elengedem. Koszonom a valaszokat!
Semmit
11 napra Katásnak sztem nem jár.
Tudomásom szerint a vállalkozásnál nem jelent semmit, mert a bevétel alapján adózol.
A főállású munkahelyedre kell leadni, majd ők intézik a sorsát. Vagy még belefér az évi 15 nap betegszabadság idejébe, vagy továbbítják a nyufi-nak, és onnét kapsz táppénzt.
Sziasztok!
Nem tudom jó helyre irom e a kerdesemet, de egy probat meger. Covid miatt tappenzen voltam 11 napot (Foallasu Kataskent). Ma lett negativ a tesztem es holnap mar mehetek dolgozni.
Kerdesem hogy mit kell tennem ezzel a tappenzes papirral amit megkaptam a haziorvostol? (A konyvelom akit fizetek nem tudja a valaszt 🤪)
Màsodàllàsban is kell iparűzèsi adòt fizetni az biztos.
Valószinűleg a kamarai tagdìjat is.
Igen màsod àllàsban csak 25000 a kiadàsod,ezt kell havonta megfizetni .
A bevèteledről èvente egyszer kell nyilatkozni a következő èv februàr 25.ig kell beküldeni a kata nyomtatvànyt a nav felè .Egy èvben 12000000 Ft bevételed lehet ha csak nem szünetelteted èvközben a vàllalkozàst ha igen akkor a bevétel időarànyos lehet.
Magyarul, ha jól értem, KATA esetén, másodállásban csak a havi 25 ezres kiadásom lesz.
És annyi, hogy havi szinten jelentési kötelezettségem van a NAV felé a bevételemet illetőleg.
A katánál nem tudod, mivel ott csak bevételi nyilvántartásra kötelezett a vállalkozó és évente a kata bevallásban az adott éves bevételt kell lejelenteni a nav felé a bevalásban ,tudod szüneteltetni is havi szinten a katát, viszont azt mindig a szüneteltetendő hónap előtti napján kell bejelenteni ,mert ha megkezded a hónapot ha csak egy nap is kikel fizetni a katát.
Ha főállású katás lennél akkor a havi fizetendő 50.000 ft.
Semmi probléma, másodállásban is lehetsz vállalkozó.
Ha sikerül felhívnod a területileg illetékes NAV ügyfélszolgálatot, mindenről felvilágosítanak.
Sziasztok!
Van egy föállásom, amit mindenképp szeretnék megtartani.
Mellette elvégeztem egy műkörmös és egy szépségtanácsadó képzést.
Szeretnék a főállásom mellett ezekben dolgozni, körmözni és pillázni.
De nem tudom mi a teendőm, hogyan induljak, milyen költségekkel számoljak ( vállalkozóira) értem.
Így havi szinten milyen kiadásra számítsak ( a befizetesekre értem) . Soha nem volt vállalkozásom, vakon vagyok.
Segítenének?!
További ajánlott fórumok:
- Ha valaki egyéni vállalkozó, a könyvelő milyen gyakran "dolgozik neki"?
- Főállás mellett egyéni vállalkozóként, hogyan?
- Ha bejelentett főállás mellett egyéni vállalkozó vagyok, de egyáltalán nincs bevételem, akkor is kell könyvelőt fizetnem?
- Kell e könyvelőt fizetni nyugdíjas vállalkozásként?
- Ajánlanátok könyvelőt induló vállalkozáshoz, Budapesten?
- Tudja valaki, hogy mennyibe kerül egy könyvelőnél egy vállalkozás (Kft.) alapítása?