Új albérletbe költözünk hó végén. A lakás tulaja már kéri a rezsi díját, pedig még be sem költöztünk. Mikor kell rezsit fizetnünk? (tudásbázis kérdés)
Ha megnézed a távhő számlát, akkor azon (hátul) rajta van, hogy az alapdíj viszont a február hónapra van számolva.
Valószínűleg egyedi mérőtök van a lakásban, ezért a havonta bediktált felhasználás a következő hónapi számlán fog majd szerepelni. :)
Sziasztok!
Meglepő, amit írtok! Közel 6 évek élek albérletben, több helyen is laktam már. A bérleti díjat volt, h előre fizettem, volt, h lelakott hónap után. De! a rezsit mindig csak a lelakott hónap után; olyannal még találkoztam, aki előre kérte volna!
Szerintem hasonló helyzetben, mit amit a fórum író felvetett, ne hagyja magát senki - miért fizetnéd előre e rezsit, ha még egy hónapot sem laktál a lakásban?
Ne nézz már hülyének....!!! SOha SEMMIT NEM kellett előre fizetnem.
Most kertes házunk van és a mostani számlák SEM előre szólnak !
Nekem van lakásom (még).
Jönnek a számlák, azon meg rajta van a dátum, hogy milyen időszakot kérnek tőled!
Olvass el egyet, hogy ELŐRE kell fizetni!
Megkaptam most már a december havi távhő, díjbeszedő számlát, a közös költséget is dec. 1-től 5-ig kell fizetni - vagyis előre!
Nézd meg a számlákat!
A kaukciót azért kéri a bérlő, ha te valami kárt okozol neki és lelépsz. Pl durván lelakod a lakást, vagy lelépsz villanyszámla lerendezése nélkül.
Én Bp-en albiban laktam és vidéken kiadtam a lakásomat. Kaukciót tőlem is kértek (én is kértem az albérlőmtől), de rezsi előre kifizetéséről szó sem volt. Nem akarok gyanakvó lenni, de nem az előző lakója dolgait akarja rendeztetni veled? Kinek a nevére fognak jönni a számlák, átírattátok a közös kts-et és víz, gáz villanyt, vagy ő hozza a csekkjeit. Célszerű átiratás hiányában is leolvasni minden mérőt és az előző fogyasztásokat tisztázza ki ő.
Persze, én nem is vagyok az a veszekedős fajta. Ahhoz már nagyon fel kell mérgelni hogy kiabáljak.
Eddig sehol nem kértek előre semmit. És nem is szólt róla, nincs benne a szerződésben sem.
Na mindegy. Pénteken beszélünk vele, remélem sikerül közös nevezőre jutnunk. :/
Nem akarom a bérlőt védeni, de előre kell fizetni a fűtést, a víznek és a csatornának az alapdíját (a következő harmadik hónapban lesz csak rajta a számlán a felhasznált mennyiség), a közös költséget is előre kell fizetni, amiben a szemétszállítás, a lifthasználat is benne van...
Szerintem beszélj vele (ez üzlet, higgadtan kell tárgyalni) és mond el hogy a jövő hónapban fogod fizetni, mert nem számoltál rá.
Neki is és neked is az a jó, ha megmarad a normális viszony - ő sem akar most új bérlőt keresni, te sem szeretnél új lakást.
Két havi kauciót kért és úgy egyeztünk meg, hogy beköltözéskor megkapja a harmadik havi bérleti díjat. Eddig mindenhol utólag kellett fizetnünk, ezért nagyon nem tudom hogy most le akar húzni vagy ő így szokta csinálni, de legalább szólhatott volna hogy nála előre kell fizetni, mert akkor mondtam volna hogy foglaljuk bele a szerződésbe. És akkor nincs vita.
Jövő hónapban a jelenlegi lakás rezsijét kell letisztáznunk, nem tudunk egyszerre kettőt fizetni.
Szerződés aláírásakor egyáltalán nem szólt hogy decemberben már fizessünk rezsit. Ha nem szólt és a szerződésben sincs ilyen, akkor mondhatom neki erre hivatkozva, hogy mi utólag fizetünk,nem? Elvégre a kauciót azért kérte, hogy az elmaradt számlákat kiköltözéskor abból fizesse meg az esetleges rongálást. Már olyan gyomoridegem van miatta. Hétvégén költözünk és nem tudom mit csináljak.
Ha beköltöztök, akkor a szerződésbe bele kell foglalni, hogy hol áll a vízóra, a villanyóra, a fűtés (ha van) és lehet úgy is fizetni, hogy a felhasznált mennyiséget kiszámoljátok közösen a szolgáltatóval.
Ez szerintem bonyolultabb, mert ha nem laktok ott az év végi elszámolásnál (ami lehet, akár augusztus, vagy február is) akkor utólag a tulajdonosnak kell az esetleges tévedéseket állnia. (mert ti már akkor nem laktok ott)
Az átírás is pénzbe kerül? Ezt nem tudom.
szia!
Mi mikor ide beköltöztünk a tulajnak csak a első havi lakbért és a kauciót adtam. Következő hónapban, a már lelakott havi rezsit és a tárgyhavi lakbért fizettem. Mondjuk nálunk nem fix a rezsi, viszont nem nagyon tér el egymástól havonta (pár száz forint).
További ajánlott fórumok:
- Csak nekem furcsa, hogy albérletben, bizonytalanságban élő, minden Ft-ot nehezen kiadó nők esküvőt rendeznek a párjukkal, és gyereket vállal
- Hol és hogyan lehet valakit felnyomni, hogy feketén adja ki a lakását albérletbe?
- Csótány az albérletben
- A hétvégén költözünk albérletbe. Mit használjak fertőtlenitéshez, és hogyan csináljam?
- Költözünk egy másik városba, de csak albérletbe. Lakcímet nem változtatunk, legalább is nincs tervben. Kisfiamat hova vehetik fel bölcsibe?
- Pécelre költözünk albérletbe