Tulsi, a gyógyfüvek királynője (beszélgetés)
Én ittam isteni finom Tulsi teát :)
Az első ilter után azonnal beleszerettem, pedig nem vagyok egy nagy teaivó.
Szülés után olyan jót tett velem, hogy először azt hittem a vitamin csinálja, amit akkor szedtem. De nem :)))))
Elég borsos ára van, de erre én a nagy spórolós is azt mondom megéri.
Én a gyömbéreset és a gutukólát ittam, sajnos a többit nem tudtam beszerezni még.
Van valakinek tapsztalata a többi teával kapcsolatban?
A Tulsi szent növényként ismert az indiai szubkontinensen."A Gyógyfüvek Királynője", India legendás, semmihez nem hasonlítható gyógynövénye. A Kelet sokféle gyógyító és éltető növényei között, a legszentebb és legnagyobb becsben tartott.
Botanikai, tudományos neve Ocimum sanctum, vagy újabban Ocimum tenuiflorum és Ocimum gratissimum. Az ajakosok (Lamiaceae) családjába tartozik.
A trópusi Ázsiában őshonos, valószínűleg Indiából származik. Közeli rokona a konyhai fűszer Kerti Bazsalikomnak.
A legelterjedtebb otthon nevelt változat a Rama Tulsi, A Krishna Tulsi ritkább, és nagyon ritka a Vana Tulsi. Betakarítani az első virágzást követően érdemes. A fűszeres illatú jótékony olaj, ekkor járja át a legjobban a növényt. A szárított levelek, közvetlen napfénytől védve 2 évig felhasználhatóak.
A professzor szerint a bazsalikomfajtának antioxidáns és öregedésgátló tulajdonságai vannak, és nagyon hatékony abban, hogy megvédje a szervezetet a szabadgyökök ellen - ezek olyan rákot is okozható vegyületek, amelyek a szívet, a májat és az agyat is támadják, és károsítják a géneket, valamint az idegsejteket.
A kutatások nyomán tehát beigazolódott, hogy az ősi gyógyászatban hagyományosan alkalmazott fűszernövény hatékony antioxidánsként működik, ily módon fiatalító hatást fejt ki.
Ismeritek a tulsi-t? Próbáltátok már? Mit tapasztaltatok?