Tudtok még olyan ételt, aminek olyan sok neve lenne, mint ennek? (tudásbázis kérdés)
Senki se nézett hülyének.
Te így tudod, a másik meg úgy tudja. A harmadik esetleg amúgy.
Éppen a sokféle névre jó példa.
Ismerős házaspár veszett össze azon, miből van a töltött káposzta "bundája". Az egyik édes káposztalevélből tudta, a másik savanyítottból. Pedig csak az ország más-más vidékéről származtak.
DE! Itt a bodag tepetős kenyérke és az ishler habos.
Azért mert más területen más a neve, nem vagyok hülye. És nem hiszem, hogy mi a bodag, hanem tudom!
Én a leszakadt darabokat egyszer még kiszaggatom, ami utána maradt, azt daarbokra vágtam és masnivá csavartam.
De amennyi türelmem van az ilyesmihez, sütöttem már kocka alakú pogácsát is. :D
Káposztás pogi kéne az ünnepekre...
Igen, csak amikor a leszakadt darabok már sokadjára vannak összegyúrva, abból nem laza süti lesz, hanem - anyukám szavával élve - bodag. :)
Amit mindig ő evett meg, mint silányságot.
Ha választanom kellene a sok név közül, akkor a krumplilepényre szavaznék.
Anyukám soha nem készített ilyet, én sem tanultam meg, pedig állítólag a világ legegyszerűbb és finom étele.
Viszont bodagnak nevezett minden olyan tésztából készült étel (sós, édes, akármilyen) maradékát, ami a gyúrás után megmaradt pl. pogácsa leszakadt részeiből összegyúrt kármentés.
A répát ismeritek? Vagy a dödöllét? Tipikus zalai ételek. A répa olyasmi, mint a húsos káposzta, csak savanyított kerekrépából készült, babbal, füstölt hússal. Mennyei. ;)
A dödölle főtt krumpliból, liszttel keverve, kanállal szaggatva, forró zsírban/olajban kisütve. Szinte feketére pirított hagymával nyakon öntve, tejföllel esszük.
Igen, ez az! :)
A nagyanyám rengeteget sütött. Paprikáskrumplihoz, vagy csak simán házi kacsazsírral lekente, lilahagymával ettük. :) Piros lábosban sütötte, és konyharuhába tekerte melegen. Törtük.
Akkor én fiatal vagyok! Mert én csodálkoznék, ha nem az a piros vegyes lekvár lenne az ischler/islerben.
Majdnem mint a linzer. :D Csak az porcukros.
Az csak egy dolog, hogy ők minek nevezik. Nézz utána a neten is, de inkább higgy nekem. Biztos forrásból tudom.;)
Nálam az ischler, a kakaókrémmel töltött, csokistetejű süti. A fiatalabb korosztály lekvárosan ismeri.
További ajánlott fórumok:
- Tudtok olyan parfümöt, aminek hosszú órákon át lehet érezni az illatát?
- Milyen egyszerű túrós receptet tudtok, aminek a tésztáját nem kell nyújtani?
- Köszönetet szeretnék mondani egy dallal, tudtok olyan zenét aminek ez a mondanivalója?
- Kopaszavatóra kell a zsűrinek sütit sütni.Mit tudtok ajánlani, aminek nem baj ha nincs hűtőben, nagyon finom, és praktikus, nem folyik szét?
- Tudtok olyan hűtőszekrényről, aminek az ajtaját nem nyitod oldalról, hanem kihúzod, mint egy fiókot? Nem fagyasztó!!!
- Tudtok olyan gyerekvitamint aminek van OGYI engedélye? (elszámolja az egészségpénztár)