Tudja vki hogyan csinálják a kínaiak az illatos omlós csirkére a "panírt"? (tudásbázis)
Nagyon szépen köszönöm! Ezek szerint ha házilag készítek kínait, akkor ez elkerülhető? Nagyon szeretem a kínai konyhát, de ez miatt az utóbbi időben nem mertem enni.
Ma este ki fogom próbálni a panírt!
hehehe tudtam :))))
gugli meg a wikipédia :))))
dehogy :) gugli a barátom :)))
'szti után szabadon :)
E-621, nátrium-glutamát
Szerep: ízfokozó
Hatás: depresszió, étvágynövelő, fejfájás, mellkasi fájdalmak, szapora szívverés
Érzékeny embereknél az ún. "kínaiétterem-jelenséget" váltja ki (halántéktáji nyomást, hát- és fejfájást). A patkányoknál szaporodási zavarokat és - az utódoknál - tanulási nehézséget okoztak. Étvágynövelő hatása elhízáshoz vezet. A fogyasztót megtéveszti az élelmiszer tényleges összetételét illetően. A glutamátot általában szójából nyerik, és húskészítményekhez adagolják. Az arra érzékenyeknél nyaki és hátfájást, gyengeséget, fejfájást, szapora szívdobogást okozhat.
A kínai vendéglő szindróma
Nem a szégyen jele, amikor a savanyú-erős leves vagy a szecsuáni csirke elfogyasztása után nem sokkal néhány vendég arca elvörösödik. Ehhez gyakran a felső testfél bőrének kipirulása és migrénes fejfájás is társul. Az ok a kínai ételek jelentős nátrium-glutamát tartalma.
Ázsiában legalább kétezer éve használják a nátrium-glutamátot az ételek ízének fokozására. Korábban a tengeri hínár főzetéből nyerték ki, ma fermentációs eljárással készül. A nátrium-glutamát a glutaminsavnak, a fehérjéket felépítő egyik aminosavnak a nátrium sója. A glutaminsav kálcium és kálium sói is ízjavító hatásúak.
A glutaminsav számos táplálékfehérjénk építőköve, például sajtokban, húsokban, gombafélékben, cukorborsóban és tejben nagyobb koncentrációban mutatható ki. Egy része szabad, más aminosavakhoz nem kötődő formában található. Csak ez a szabad glutamát rendelkezik ízjavító tulajdonsággal. A paradicsom és bizonyos sajtok ízjavító hatása részben a szabad glutaminsav tartalmuknak köszönhető.
A nátrium-glutamát finom, fehér, kristályos por, megjelenésében hasonlít a sóhoz vagy a cukorhoz. Érdekes módon nincsen saját íze. Még ma sem teljesen világos, hogy a glutamát milyen mechanizmussal fokozza más ételek ízét. Egyes vélemények szerint a nyelv ízérző receptorainak ingerküszöbét csökkenti, míg mások szerint a glutamát íze a sós, az édes, a savanyú és a keserű mellett az ötödik alapíz. Ez az "umami", az ízletesség íze. (Umami japánul ízletességet jelent.)
A nátrium-glutamát az emberek kis százalékánál közepesen súlyos allergiás reakciót vált ki, melyet többnyire bőrpír, az állkapocs és a mellizomzat megfeszülése, végtagzsibbadás, fejfájás és általános gyengeség jellemez. A reakció röviddel a glutamát tartalmú étel elfogyasztása után alakul ki. Súlyos anafilaxiás reakciót még soha nem figyeltek meg.
A tüneteket az érzékeny egyéneknél kísérleti körülmények között is reprodukálni lehet. A kórmechanizmus ismeretlen, de a tünetek alapján valószínűsíthető, hogy nem IgE által közvetített reakcióról van szó.
Úgy kerestem neked össze:))
Omlós csirke I.
tojás, liszt (2/3), étkezési keményítö (1/3), sütöpor, tej, só, bors.
Felvered a tojást, sózod, borsozod, kis tejet öntesz bele, és annyi lisztet, hogy palacsintasűrűségnél picit sűrűbb massza legyen. Ebbe mártogatod a kis kockákra vágott csirkemell-filét és forró olajban kisütöd
Omlós csirke II:
felvert tojásfehérjét kikeverik étkezési keményítővel, és ebbe forgatják a csirkedarabokat, úgy lesz olyan bundája, mint a kínai büfében. Gondolom azért előtte bepácolják. ha savanyú-olajos keverékbe pácolod a husikat, omlós lesz. Pl. ecet-olívaolaj, vagy bor-olívaolaj. Plusz fűszerek.
További ajánlott fórumok:
- Mit csináljak? A szívemre hallgassak vagy az eszemre?
- Elváltam miatta. Várjak még? Mit csináljak?
- Mit csináljak, ha a párom szülei bejárkálnak a házba, amikor senki nincs otthon?
- Mit csináljak a kolléganőmmel, ha szórakozik velem?
- Mit csináljak, hogy ne érezzem magam rosszul?
- Megőrülök a férjemtől, pedig nagyon szeretem! Mi a fenét csináljak?